חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג טיול
חיפוש טיול בטקסט חופשי

נִשְׁפּוֹן מָצוּי

נִשְׁפּוֹן מָצוּי
Tomes 1857)  Myotis blythii)
Lesser Mouse-eared bat נשפון מצוי

סדרה: עטלפים (Chiroptera)

משפחה: נשפוניים (Vespertilionidae)

סיכון עולמי: לא הוגדר

סיכון אזורי: (CR (A4a,C – בסכנת הכחדה חמורה

תפוצה: בשנות ה-90 מוכר המין רק ממערה אחת בגליל העליון (וגם שם רק פרטים בודדים), ממערה בגולן שנמנו בה פחות מ-30 פרטים, ומפרטים בודדים בחרמון. באירופה מוגדר המין בקטגוריית סיכון  ENבגלל הֵעָלְמוּת  מושבות בשל הפרעות במערת משכן וחריפה והריגת עטלפים (Stebbings 1988).

תפוצה בעבר: יש חפיפת-מה בנתוני אורך אמה ומשקל בין נשפון גדול לבין נשפון מצוי, המקשה על קביעת המין לגבי נתונים מהעבר. בראשית שנות ה-40 דיווח דור על מאות פרטים בחבל הים-תיכוני (שולי עמק החוּלה, טבעון, הרצליה ובמערות בגליל העליון) (אצל: מייקין 1977). בתקופה זו היה המין נפוץ (מכאן שמו). לקראת סוף שנות ה-40 (1946/7) דיווח דור על עשרות פרטים בלבד באותן מערות (אצל: מייקין 1977). בשנות ה-70 מצא מייקין (1977) את המין בשלושה אתרים בלבד: בשולי הגליל התחתון, בטבעון ובכרמל.

מקום-חיוּת אופייני: מערות עמוקות וחשוכות. אוסף מזון בחורש לח (מוסקין 1993).

גורמי סיכון והפרעה:
» שימוש בקוטלי-חרקים בשטחים חקלאיים.
» ביקורי מטיילים במערות משכן וחריפה.

גורמים שהביאו לירידה באוכלוסיה בעבר:
»
 בשנות ה-40 וה-50: איסוף עטלפים על-ידי חוקרים.
» משנות ה-60 עד אמצע שנות ה-80: הרעלת עטלפי-פירות במערות ששכנו בהן גם עטלפי-חרקים.

גודל האוכלוסיה: פחות ממאה בשתי מערות מוכרות בלבד.

שינוי בגודל האוכלוסיה: נראה שהאוכלוסיה נפגעה מאוד במהלך שנות ה-40 והמשיכה לדעוך בשנות ה-60 וה-70.

בידוד בין תת-אוכלוסיות: נראה שיש קיטוע בין שתי המושבות הידועות.

פעולות נדרשות לשמירת המין: הגנה על מערות המשכן והחריפה.

לחצו לצפייה בספר האדום על ממשק המפות של גוגל