תוצאות חיפוש
שומרים על
הים
והחופים
ממש לידנו ישנם מרחבי טבע יפהפיים שאותם אנחנו לא באמת מכירים לעומק. נשמע מעניין? אז בואו נצלול לים התיכון.
האם ידעתם ששטח הים של ישראל גדול מכל השטח היבשתי שלה? זו הסיבה שאנחנו מכנים אותו החצי הכחול של המדינה.
דקרים. צילום: אנדריי אהרונוב
בים התיכון מסתתר טבע מופלא וייחודי: יותר מ-4,000 מינים של חיות נדירות שאינן קיימות בשום מקום אחר בעולם. תמצאו בו גני אלמוגים מרהיבים, להקות דגים ודולפינים, כרישים ואפילו דיונות תת-ימיות.
איך זכינו לשפע הזה? בזכות שני המיצרים שמבודדים את מזרח הים התיכון מהאוקיינוסים, לא כל אחד יכול להיכנס אליו - ומה שיש בו פראי ומרגש. אך למרבה הצער, הים התיכון הוא המאוים ביותר על פני כדור הארץ.
האקוודוקט בקיסריה. צילום: יובל דקס
למה חייבים להגן על הים והחופים?
ים שהושחת גורם לסכנה מיידית לדגים, לשבלולים ולדולפינים - אבל הוא מסוכן ממש גם עבורנו בני האדם. בלי הים יהיה קשה לנו לנשום, והוא אפילו עוזר לנו במאבק במשבר האקלים.
האצות הירקרקות והזעירות הן בין יצרני החמצן הגדולים בעולם. בזכותן, הים סופג רבע מהפחמן המזיק שהאנושות פולטת. בלעדיהן - האטמוספירה של כולנו תיהרס.
הים התיכון כל כך נדיב אלינו. הוא מעניק לנו מים לשתות, מזון לאכול, אוויר לנשום ואפילו חשמל. השמירה עליו צריכה להיות אינטרס עליון של כל הישראלים - כי אנחנו תלויים בו לקיומנו.
80% ממי השתייה של ישראל מגיעים מהתפלה וכמעט כל הסחורות עוברות דרכו. גם החופים הם אוצר יקר: בנייה לא מרוסנת, למשל של מרינות, מוסיפה צפיפות ומחסלת את האפשרות לבילוי במים או לרגע רומנטי מול השקיעה.
להקת סרגוסים. צילום: אנדריי אהרונוב
איך מצילים את הים והחופים?
התענוגות הכי זמינים בישראל הלוהטת והצפופה הם ישיבה על החוף ושחייה בים. אבל לא תמיד קל להנות מהם.
מאבק ציבורי נחוש עצר בנייה הרסנית בחופים, שהייתה חוסמת את הגישה החופשית של כולנו למים.
גם היום, כרבע מכ-200 ק״מ של חופים סגורים בגלל מתקני ביטחון ותשתית. בזכות קמפיין של החברה להגנת הטבע, נמנעה בנייה של מרינות שהיו מקטינות עוד יותר את שטחי החוף.
השמורות הימיות הקיימות והמתוכננות
דיג הוא הגורם מספר אחד למוות והיעלמות של דגים וחיות אחרות בים התיכון. כדי שהן יזכו לסביבה בטוחה שבה יוכלו לשגשג, צריך לנהל ולהגביל את הדיג. רק אז הים יהיה עשיר בדגים - וזה ישתלם גם לדייגים.
לכן אנחנו פועלים להקים שמורות שיגנו על אוצרות הטבע הימיים שלנו. הקמפיין של החברה להגנת הטבע כבר הוביל להכרזה על שמורה ראשונה בים העמוק - 450 קמ״ר מוגנים מדיג וקידוחים של גז ונפט.
צב ים על החוף. צילום: יובל דקס
מה עלול לקרות אם ניכשל?
כ-90% מהאוכלוסייה של הדגים הגדולים באוקיינוסים נעלמה, בעיקר בגלל דיג מופרז. רבות מחיות הים נאלצות לשרוד בשטחים זעירים.
דיג, זיהום ופיתוח הרסני בים ובחופים, לצד שינויים גלובליים כמו משבר האקלים, יוצרים איומים קטלניים על הדגים, האלמוגים, האצות והכרישים.
-
22,000 ק״מ
שטח המים הכלכליים של ישראל
-
רק 4%
שטחי הים המוגנים, לעומת יעד רצוי של 30%
-
1.6 ס״מ
שטח החוף שיש לכל תושב בישראל
-
10 טריליון ד׳
הנזקים של הפגיעה בים בעולם, מדי שנה
הים התיכון הוא ממלכה מופלאה ופראית וישראל זכתה בחלק גדול ויפה במיוחד ממנה. אבל אנחנו מפקירים את המרחבים הכחולים שלנו.
אנחנו חייבים לתקן במהירות את היחס שלנו לים: לנהל את הדיג, למנוע זיהומים ודליפות של חומרים מסוכנים וליצור שמורות גדולות ועמוקות מחופי ראש הנקרה ועד לאשקלון - שיגנו על כל הפלאות שיש מעל לחול ומתחת למים. אחרת, גלי הרס יותירו את הים התיכון שומם, חסר חיים ומסוכן לכולנו.
חיות ים לכודות. צילום: אנדריי אהרונוב, שאטרסטוק
רוצים לדאוג לטבע בים, באוויר וביבשה?
הנה כמה דרכים לעשות את זה