תוצאות חיפוש

רישיון להרוג את החיים בים

הסיפור ב-100 מילים

הים נראה לנו בדרך כלל גדול, ריק ושלו. מרחבים של מים כחולים שדגים יכולים לשחות בהם בלי הפרעה. אז מה כבר יכול להיות הנזק של כמה ספינות דיג?

מסתבר שהנזק עלול להיות עצום והרסני.

דיג באמצעות ספינות מכמורת הוא שיטה פרועה וחסרת הבחנה - שהורגת דגים, צבי ים, אלמוגים וכל ייצור שנקרה בדרכן של הספינות. הן משאירות אחריהן חורבן שאי אפשר לתקן, אבל מניבות מעט מאוד תועלת. למרבה הצער, הן פועלות בישראל ברישיון מהמדינה ואפילו מקבלות תמיכה כלכלית.

אז בואו נפעל יחד כדי לעצור את ספינות המכמורת.

המאבק נגד ספינות המכמורת במספרים

פחות מ-1%

מהדגים שנצרכים בישראל

דיג מכמורת מספק רק כמות זעירה של דגים לצרכנים בישראל

70%

מדיג המכמורת

רוב השלל של דיג המכמורת אינו מתאים לצריכה. אינספור דגים ובעלי חיים ימיים אחרים מושמדים בלי תועלת ומושלכים בחזרה לים

50

דייגים

דיג המכמורת מפרנס קבוצה קטנה מאוד של דייגים ברישיון

1,300

צבי ים

נפגעים בשנה מדיג המכמורת בישראל. הפגיעה השנתית בבעלי חיים ימיים מוגנים כוללת עוד 2 דולפינים לפחות ואלפי כרישים, חתולי ים ואלמוגים

2,500

קמ״ר

השטח של בתי הגידול שנפגעים מדי שנה בגלל דיג המכמורת

  • דולפין על החוף אחרי שנחנק למוות מהרשת של ספינת דיג מכמורת
    דולפין על חוף בת ים, אחרי שנחנק למוות מהרשת של ספינת דיג מכמורת. צילום: רוני זיו
  • דג נדיר על ספינת דיג מכמורת
    דג נדיר על ספינת דיג מכמורת. צילום: אביעד שיינין
  • דג שנלכד ברשת דיג
    דג שנלכד ברשת דיג. צילום: אנדריי אהרונוב
  • ספינת דיג מכמורת שטה בים
    ספינת דיג מכמורת. צילום: אלון רוטשילד
  • שלל על הסיפון של ספינת דיג מכמורת
    שלל על ספינת דיג מכמורת. צילום: אביעד שיינין

הסיפור המלא על דיג המכמורת

בוקר אחד, נשטפה אל החוף של בת ים גופה של דולפין. המתרחצים זכו לראות מקרוב את החיה המיוחדת והאהודה שמתגלה בישראל לעיתים נדירות. אבל למרבה הצער, לסיפור על הדולפין יש בעיקר צדדים עצובים ומכעיסים.

סימן ארוך שחצה את זנבו של הדולפין גילה מדוע הוא מת. זהו סימן שאותו משאירה הרשת הגדולה של ספינת מכמורת, שאחד החבלים שמאבטחים אותה נכרך סביב הדולפין וגרר אותו אל קרקעית הים. כמונו בני האדם, הדולפין זקוק לאוויר הפתוח כדי לנשום, אך לאחר שנלכד ברשת – הוא פשוט נחנק למוות בקרקעית הים, בלי שום סיבה או תועלת. 

 

שיטת הדיג הגרועה ביותר בעולם

דיג הוא האיום המרכזי על הטבע הימי בכל העולם וגם לידנו, בים התיכון. ספינות המכמורת אחראיות לדיג המזיק והמיותר מכולם. 

מה זה בעצם ספינת מכמורת? מדובר בספינת דיג שמורידה אל קרקעית הים רשת גדולה בצורת של משפך וגוררת אותה אחריה. הרשת גורפת אל תוכה הכל, פשוט הכל. 

הרשת לוכדת בעלי חיים ימיים מכל המינים והגדלים. מדגיגים קטנטנים ונוצות ים (סוג של אלמוג שנמצא בסכנת הכחדה) – ועד לצבי ים ודולפינים. החיות שנלכדו ברשת נגררות במשך שעות על קרקעית הים עד שהרשת נמשכת בחזרה לספינה. עד אז, רובן נחנקות, נרמסות ומתות. 

למרבה האבסורד, ספינות המכמורת מפרנסות מעט מאוד דייגים וגם לא מאוד יעילות. בעקבות מאבקים קודמים שלנו, פועלות כיום בסך הכל 16 ספינות מכמורת בישראל ועליהן כ-50 דייגים ברישיון. אבל בגלל הדיג חסר המעצורים, הספינות לוכדות כ-1,000 טונות של חיות ימיות בשנה, או כ-60% משלל הדיג בים התיכון. בשורה התחתונה, כל ההרס הזה לא מביא תועלת רבה. רוב השלל, כלומר הגופות, מושלכות בחזרה לים בלי שום שימוש – וספינות המכמורת מספקות בפועל רק 1% מצריכת דגי המאכל בישראל.

על כל דג שנלכד ברשת של ספינות המכמורת ומגיע לצלחת של מישהו – מתים מאות דגים, צבים וחיות מוגנות בלי שום סיבה. אבל הנזק של ספינות המכמורת אדיר – והוא ילווה אותנו גם עשורים קדימה בעתיד. הרשתות הענקיות משמידות מדי שנה כ-1,300 צבי ים, אלפי בטאים, כרישים, רבבות אלמוגים ו-2 דולפינים לפחות – וכל זאת בשטחים הימיים של בישראל בלבד!

 

נזק אדיר לים, וגם לאקלים

החריש הקטלני של ספינות המכמורת הולם בקרקעית הים מאות ואולי אלפי פעמים בשנה וגורם נזק סביבתי אדיר, גדול יותר מאשר זיהום המים. הנזק מתפשט מעבר לחיות הימיות שמתות – ספינות המכמורת פשוט הורסות את כל הטבע בים.

בין השאר הן יוצרות תופעה שנקראת הרחפת חול, שגורמת לבליה של תשתית הקרקע בים. כתוצאה מהתופעה הזו החלקיקים הדקים נעלמים מקרקע הים (הם ״מורחפים״), ורק החלקיקים הגדולים יותר נשארים. הקרקע שמשתנה משפיעה על זמינות המזון ועל יכולת המסתור של בעלי החיים. ספינת מכמורת שהרשת שלה פוגעת בבית גידול רגיש, גורמת להשמדה של שוניות אלמוגי עומק וגני ספוגים שהם בתי הגידול המורכבים והעשירים ביותר בים שלנו.. ההרס הזה פוגע גם בזמינות הדגים בים וברווחים של הדייגים האחרים, שמשתמשים בשיטות דיג אחרות, שממוקדות בדגים מסוימים ואינן גורמות לנזקים כה נרחבים.  

כדי לאמוד את ההיקף העצום של התופעה, אפשר להזכיר כי בכל העולם, ספינות מכמורת מניעות כמות אדמה וחול דומה לזו שמגיעה לים מכל הנהרות. בכמה אזורים בעולם התגלתה ירידה של כ-70% בכמות הצדפות והיעלמות של כרבע מהחיות שחופרות מחילות, כמו שושנות ים ותולעים. 

תוצאה איומה נוספת, שהתגלתה במחקר חדש, היא שחרור פחמן דו-חמצני שהיה אצור בקרקעית הים – ומחריף את משבר האקלים. לפי הערכות, היקף הפחמן שמשתחרר כך הוא 1 ג׳יגה טון בשנה, השווה לכלל התעבורה האווירית בעולם!

למרות הנזק העצום והתועלת הקטנה – דיג המכמורת זוכה בארץ להטבה כלכלית נדיבה: החזר מקסימלי של כ-70% על עלויות המס על הסולר שמניע את הספינות. 

לקריאה נוספת

הכל על הסכנות של דיג המכמורת באתר ״החצי הכחול״ מחקר על הצורך בהפסקת דיג המכמורת
כריש שנלכד ברשת דיג
כריש שנלכד ברשת דיג

מצב המאבק

בעקבות רפורמת הדיג שקידמנו ב-2016, נאסר על דיג באמצעות ספינות מכמורת בכ-40% משטח הים הסמוך לחופי ישראל. שליש מהספינות הושבת והדייגים קיבלו פיצוי.

אבל זה ממש לא מספיק. אנחנו חייבים להיאבק כדי לעצור לחלוטין את שיטת הדיג שהורסת את החיים בים. כדי לפצות את הדייגים נדרש רק סכום קטן יחסית של 32 מיליון שקל - וכך נוכל להציל את הים התיכון מאסון.

רוצות לשמור יחד על הים והחופים?

בואו להיות חברות להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו