תוצאות חיפוש
הסיפור ב-100 מילים
עד כאן נפלא, אלא שיש איומים אדירים על הים העמוק. אנחנו עלולים להרוס אותו, אם לא נמהר להעניק לו את הטיפול הראוי.
הים העמוק במספרים
22,000
קמ״ר
שטח המים הכלכליים של ישראל, מרחב עצום אשר שווה לכל השטח היבשתי של המדינה
200
מטר
העומק שממנו מתחיל הים העמוק, שמגיע במזרח הים התיכון עד ל-1,200 מטר מתחת לפני הים
60%
משטח כדור הארץ
נמצא בים העמוק מאוד, של 1,600 מטר או יותר. מכיוון שקשה מאוד להגיע אליו, אנחנו מכירים רק חלק זעיר ממנו
הסיפור המלא על הים העמוק
הים העמוק עצום ותופס את רוב שטחו של כדור הארץ. גם בישראל זהו שטח עצום. המים הכלכליים של ישראל, המשתרעים עשרות קילומטרים מחופי המדינה ומגיעים לעומקים של מאות מטרים, שווים בגודלם לכל השטח היבשתי של המדינה.
אנחנו, בני האדם, רק מתחילים להכיר את הסביבה הפראית והיפה הזו. הסיבה לכך היא שכדי לצלול לים העמוק בלי לפגוע בו, יש צורך ברובוטים מתקדמים ויקרים. לישראל הם הגיעו רק לפני פחות מעשור.
מה שברור כבר כעת הוא שמדובר באזור עדין במיוחד. אור השמש לא חודר אל הים העמוק ולכן קשה לייצר בו מזון. קצב החיים איטי מאוד וכל שינוי בסביבה משפיע באופן דרמטי על החיות והצמחים הנדירים. כל פעולה לא זהירה של בני אדם עלולה לגרום לנזקים אדירים למשך עשרות שנים. לעיתים, באופן בלתי הפיך.
מפליא לגלות שלמרות התנאים המאתגרים במיוחד, יש בים העמוק שפע של חיות. בעומק של כמה מאות מטרים מחופי ארצנו אפשר למצוא דגים וכרישים נדירים שלמדו לחיות בחושך מוחלט ותחת הלחץ האדיר של שכבות המים שפרושות מעליהם.ֿ כדי לתקשר בסביבה נטולת אור, רוב החיות למדו לייצר בעצמן אור, כמו הגחליליות על פני היבשה. חלק מהחיות משתמשות בצלילים וריחות כדי לתקשר באפילה. אבל מי שחי בים העמוק תלוי כמעט לחלוטין במה שקורה מעליו, ובחלקיקי אוכל שנושרים כמו פתיתי שלג מהים הרדוד שנמצא הרחק למעלה.
גני אלמוגים נדירים
המקום המיוחד ביותר בים העמוק של ישראל נמצא כ-30 ק״מ מחופי תל אביב, בעומק של 500 עד 1,200 מטר. יש בו עושר אדיר של גני אלמוגים נדירים שחיים בדרך כלל רק באזורים קרים יותר ומצליחים לשרוד במים החמימים יחסית של מזרח הים התיכון. סביב האלמוגים נוצר ״יער״ תת-ימי מיוחד עם מגוון של דגים, כרישים וסרטנים.
זהו גם אחד ממרחבי הטבע הפגיעים ביותר שלנו. דיג פרוע או הקמת תשתיות לקידוחי גז ונפט עלולים להרוס אותו. לכן החברה להגנת הטבע פועלת כדי להקים שמורה ראשונה בים העמוק, כדי להגן על הנכסים הייחודיים שלנו שאותם לא תמצאו בשום מקום אחר.
אגב, האתר שנבחר לשמורת הטבע הראשונה בים העמוק מכונה בשם מעט מוזר, ״הפרעת פלמחים״, בגלל המבנה יוצא הדופן שלו שדומה לצלקת בקרקעית הים. החברה להגנת הטבע ניסחה תוכנית שממפה את האזור ומזהה אילו חלקים ממנו דורשים הגנה מוחלטת והיכן יש לבצע בדיקות נוספות לפני שיוחלט אם אפשר להתיר בו דיג או פעולות אחרות,
חשוב להבין שדיג באמצעות רשתות הנפרשות עד לקרקעית הים עלול לגרום לנזקים אדירים לסביבה הרגישה ולחסל את גני האלמוגים העמוקים והנדירים שהתפתחו שם. למרבה המזל, דיג כזה לא נפוץ בישראל כיום, אבל המחסור בדגים בים הרדוד עלול לעודד את התפתחותו – וחשוב למנוע זאת.
קידוחים מסוכנים
איום שכבר משפיע על הים העמוק של ישראל אלה החיפושים והקידוחים של גז ונפט הכוללים הנחת צינורות, בניית תשתיות ופעולות עם סכנה אמיתית ליצירה של זיהומים קטלניים. אלה פעולות שעלולות לגרום לפגיעה משמעותית ולעיתים בלתי הפיכה לסביבה העדינה והרגישה של החיים בקרקעית הים העמוק.
לאחר אסון דליפת הנפט הגדולה בהיסטוריה, במפרץ מקסיקו בשנת 2010, התברר שהנזק התפשט למרחקים עצומים של עשרות קילומטרים ולעומק של מאות מטרים. בישראל כבר אירעה דליפה מקידוח לוויתן 2 ונדרשה שנה שלמה כדי לתקן אותה.
למרבה האבסורד, כל ההחלטות הקשורות לסביבת הטבע המיוחדת והחד-פעמית הזו תלויות בגוף אחד בלבד – משרד האנרגיה. זהו משרד שעסוק בעיקר באינטרסים כלכליים ואין לו הבנה או עניין בהגנה על נכסי טבע נדירים. כך קורה שפקיד אחד הממונה על ענייני הנפט,ֿ מכריע מה יקרה בשטח ענק שגודלו שווה לכל השטח היבשתי של המדינה.
האם נסכים להפקיד בידיו של הממונה על הנפט את גורלם של גני האלמוגים העמוקים, הכרישים וחתולי הים? למישהו זה נשמע הגיוני?
צילומים: אנדריי אהרונוב
לקריאה נוספת
מהי "גלישת פלמחים", ולמה חשוב לשמור עליה? שמורות ימיות - תיבת האוצר של הים התיכון תוכנית השמורות הימיות (באתר ״החצי הכחול״) מה מסתתר בים העמוק (באתר ״החצי הכחול״) מינים בסכנת הכחדה בים התיכון סרטון: הכירו את הפרעת פלמחיםמצב המאבק
חייבים להקים ועדה דומה לוועדות התכנון שאחראיות לכל בנייה שנעשית על היבשה - שתפקח על הנעשה בים. רק כך נוכל להבטיח שהחלטות גורליות בים העמוק יתקבלו באיזון ושקיפות לציבור, ועם פיקוח של המשרד להגנת הסביבה.
כמו כן, צריך ליצור שמורת טבע שתגן על האוצרות שטמונים בים העמוק שלנו. בואו ניקח בחשבון לא רק את האינטרסים הכלכליים של קידוחי הגז והנפט - אלא גם את השמירה על הטבע עבורנו ועבור הדורות הבאים.