תוצאות חיפוש

המאבק על המעיינות יוצאי הדופן בין הגולן לעמק החולה

הסיפור ב-100 מילים

החברה להגנת הטבע פועלת כבר יותר מעשור כדי להציל את המעיינות הייחודיים ושופעי המים שנמצאים במורדות הגולן, מעל עמק החולה, ומושכים אליהם צמחים נדירים וגם מטיילים נלהבים.

המעיינות וכל הטבע המרהיב סביבם נמצאים בסכנה בגלל שינויי האקלים, שמקטינים את כמות המים שנובעים מהם, ובגלל ניצול יתר של המים לצרכי חקלאות.

אסור לתת למעיינות לדעוך ולהתייבש. המדינה חייבת ליישם את התוכנית להצלתם.

המעיינות במספרים

40

מספר מעיינות הדופן

המעיינות במורדות הגולן, בדופן המזרחית של עמק החולה, בין מושב שאר ישוב בצפון ועד גשר בנות יעקב בדרום

45

מיליון קוב בשנה

השפיעה השנתית של כל מעיינות הדופן

8.7

מיליון קוב בשנה

השפיעה של עין נוטרה - המעיין הגדול ביותר בין מעיינות הדופן

  • צעירה יושבת על ספסל בעין דבשה. צילום: יובל דקס
    מטיילת על ספסל בעין דבשה. צילום: יובל דקס
  • פיצוץ בצינור השקיה בעין דבשה. צילום: יובל דקס
    פיצוץ בצינור השקיה בעין דבשה. צילום: יובל דקס
  • צמחיה ירוקה בעין דבשה. צילום: יובל דקס
    צמחייה בעין דבשה. צילום: יובל דקס

הסיפור המלא על המעיינות

מהפכת ההתפלה של מי הים יצרה שפע של מים ברוב הארץ. זו הזדמנות מצוינת ״לשחרר״ בחזרה אל הטבע מעיינות ונחלים, שלהם היינו זקוקים בעבר כדי לשרת את הצרכים שלנו – מי שתייה והשקיה לחקלאות. הטבע צמא מאוד לקבל בחזרה את המים שלו, כי בלעדיהם חיות הבר והצמחים לא ישרדו.

אבל יש אזורים – בעיקר במזרח הארץ, מהחרמון ועד לערבה – שעדיין מנותקים מרשת המים הארצית. באזורים האלה, התושבים לא נהנים מהשפע של מי ההתפלה. המים לשתייה ולחקלאות עדיין מגיעים בעיקר מהמעיינות והנחלים – כלומר על חשבון המים החיוניים לטבע. זה מסוכן, כי בלי מקורות מים איכותיים ומספקים, חיות בר וצמחים עלולים להיעלם או להיכחד לחלוטין, כפי שכבר קרה בעבר.

הטבע מחכה שנשחרר את המעיינות

אחד המקומות הרגישים ביותר נמצא במורדות המערביים של רמת הגולן, בין מושב שאר ישוב בצפון ועד גשר בנות יעקב בדרום. באזור נובעים 40 מעיינות, כמה מהם גדולים במיוחד כמו עין תינה (נוטרה) ועין דבשה. הם מכונים מעיינות הדופן המזרחיים, מכיוון שהם נובעים בדופן של עמק החולה (מולם, מן העבר השני של העמק, נובעים מעיינות הדופן המערביים).

אלה מעיינות יפהפיים, לא סתם הם אטרקציה שמושכת אליה מטיילים רבים. סביבם יש שפע של צמחים וחיות בר שמתקיימים רק ליד מים. עין דבשה טובל בתוך נוף ייחודי של עצי מילה סורית, שבדרך כלל גדלים רק באזורים צפוניים וקרים יותר, ושל צמחי מים נדירים. מהמעיינות נובעים מים בכמות גדולה יחסית, 45 מיליון קוב בשנה. לשם השוואה, הם מספקים חמישית מכמות המים שנובעת ממעיין הדן – שהוא הגדול במזרח התיכון.

סכנה לנוף ייחודי

אבל מעיינות הדופן המיוחדים נמצאים בסכנה קיומית. בגלל שינוי אקלים, כמות המים בהם פוחתת. במקביל, בגלל ניצול יתר לצרכי חקלאות – הם ״צמאים״ במיוחד למים בעונת ההשקיה של השדות בקיץ, באופן שמאיים על כל הטבע המופלא שנוצר לידם.

מקור המים במעיינות הדופן הוא מאקוויפר הבזלת, שהוא מאגר מי תהום ברמת הגולן. המעיינות הנמוכים, הקרובים לקרקעות עמק החולה, שופעים מים כל השנה. במעיינות הגבוהים יותר, במעלה הדרך לרמת הגולן, השפיעה פוחתת ואף פוסקת עם הירידה במפלס מי התהום, אשר מתרחשת בגלל ההתנהגות הטבעית של האקוויפר – שמתמלא במים בחורף ומתרוקן בקיץ.

עם תום גשמי החורף, מפלס מי התהום יורד בהדרגה. מכיוון שבאביב ובקיץ גובר הניצול של המים לחקלאות – בעיית ההתייבשות מחריפה ועלולה לפגוע בצורה קשה עד בלתי הפיכה בחי ובצומח סביב מעיינות הדופן והנחלים שזורמים מהם. דוגמה בולטת הם מעיינות עין דבשה: כמות השפיעה הכוללת שלהם גבוהה, אך בעונת הקיץ היא פוחתת בכ-80% במרבית שעות היממה, בגלל הניצול של המים לצרכי החקלאות. מצב זה משבש ופוגע באופן חמור בבעלי החיים והצמחים סביב המעיינות ובנחלים הסמוכים, שחלקם נדירים.

לכאורה, הפתרון פשוט: להשתמש במים במורד הזרימה, באזורים הנמוכים, ולא במקורות הנביעה – במעלה ההר. כך הטבע יהנה מהמים במורד הנחל, ועדיין אפשר יהיה לשאוב מים להשקיית השדות החקלאיים. אבל לפתרון הזה יש מחיר כלכלי. בעוד שהובלת מים לשדות מהאזורים הגבוהים דורשת מעט אנרגיה, כי הפרשי הגובה הטבעיים מספקים את הלחץ הנדרש לשאיבה ולהולכה בצינורות ההשקיה, הובלת מים מהמעיינות הנמוכים תדרוש אנרגיה רבה יותר.

הדיון על שחרור עין דבשה, עין תינה ועוד עשרות מעיינות הדופן מתנהל כבר שנים רבות. רשות המים התייחסה לשחרור המעיינות כחלק מתוכנית כוללת לאספקת מים לחקלאות. על פי התוכנית שאושרה ותוקצבה, אמורים לקום מאגרי מים גדולים שישמשו את החקלאים בחודשי הקיץ הלוהטים, במקום המעיינות. בפועל, שום דבר מזה עדיין לא קרה.

 

צילומים: יובל דקס

משתכשכים בעין דבשה
מטיילים משתכשכים בעין דבשה

מצב המאבק

המאבק לשחרור מעיינות הדופן במורדות הגולן, לא ייפסק עד שיימצא פתרון שיבטיח את קיומם הבריא. רשות המים צריכה לממש את המדיניות הקובעת שיש לשחרר לטבע את המעיינות והנחלים ולנצל את המים רק במורד הנחלים.

אנחנו חייבים להגן על הטבע הנדיר שמתקיים סביב המעיינות הייחודיים ויכול לשגשג עוד הרבה יותר - לספק את הצרכים של חיות הבר והצמחים ולהיות אטרקציה למטיילים.

רוצים לשחרר את המעיינות?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו