תוצאות חיפוש
שומרות על המרחבים הפתוחים
בישראל, מדי שנה, מרחבים פתוחים בשטח של העיר כרמיאל הופכים לגושים של בטון ואספלט. בעולם, בני האדם מכלים את משאבי הטבע ומיליון מינים של צמחים ובעלי חיים נמצאים בסכנת הכחדה.
בנייה ופיתוח מופרזים וחיסול השטחים שבהם הטבע יכול לשגשג הם מקור לאסון. כך האנושות מסכנת את המשך החיים על כדור הארץ.
יעל במכתש רמון. צילום: יובל דקס
בתוך כמה שנים, ישראל צפויה להיות המדינה הצפופה במערב. אנחנו זקוקים לעוד בתים וכבישים, זה ברור. אבל האם אנחנו דואגים גם לצרכים של הצבי, הארנבת והנשר? האם אנחנו מבינים שאם לא נשמור על הטבע - אנחנו מסכנים גם את עצמנו?
אם נמשיך לנצל כל פיסת אדמה פנויה ונשאיר את חיות הבר והצמחים באיים מבודדים - הטבע לא ישרוד, ולנו לא יהיו אוויר לנשום, מזון לאכול או מים לשתות.
שדה כלניות במגידו. צילום: יובל דקס
למה חייבים להגן על המרחבים הפתוחים?
ישראל הקטנה היא מעצמת טבע. אנחנו נחשבים ל-Hot spot עולמי שבו יש ריכוז יוצא דופן של מינים נדירים של בעלי חיים וצמחים שאינם קיימים בשום מקום אחר. רק כ-2% מהעולם זכה למעמד הזה.
אבל אוצרות הטבע המופלאים האלה עלולים פשוט להיעלם. התנים שמשוטטים בגוש דן וחזירי הבר שפלשו לחיפה, מבהירים עד כמה חיות הבר נואשות לאזורי מחיה.
הטבע הוא מערכת מורכבת ועדינה שבה כולם תלויים בכולם. החיידקים, הדבורים, הציפורים והעצים משפיעים אלה על אלה באינספור דרכים שלא כולן ידועות לנו. מה שידוע הוא שגם אנחנו לא נשרוד בלי טבע חזק ובריא.
נקודת המפתח היא איזון. אנחנו חייבים להבטיח לחיות הבר ולצמחים מרחבים איכותיים ומוגנים, כמו בשמורות טבע, ואז גם אנחנו נוכל להנות מהשפע שהם מרעיפים עלינו.
שמורת עין עברונה. צילום: יובל דקס
איך מצילים את המרחבים הפתוחים?
כדי להשאיר לחיות הבר ולצמחים מספיק מקום להתקיים ולשגשג, צריך למצוא את נקודת האיזון בין הצרכים של בני האדם ושל הטבע.
כך למשל, אפשר לנהל את הערים שלנו באופן יעיל, עם פחות בתים פרטיים ועם ניצול חכם יותר של האזורים הבנויים. כך נוכל לחסוך מאות אלפי דונמים ולא נבזבז את המרחבים הפתוחים שנעלמים והולכים בישראל.
המרחבים הפתוחים בישראל
לאורך השנים הצלנו רבים מהמרחבים הפתוחים בישראל. בגבעות סביב מודיעין, בעמק החולה או בנגב. זהו מאבק ארוך שעדיין רחוק מסיום.
הטבע לא יכול להתקיים בפארקים קטנים או באיים של אדמה פנויה שכבישים קורעים אותם לחתיכות. כדי שגם הילדים שלנו יוכלו להנות מחיות הבר והצמחים הנדירים של ישראל, חייבים רצף של מרחבים פתוחים מהחרמון והגליל, דרך מרכז הארץ הצפוף ועד לאילת. אחרת הטבע ייחנק וידעך.
עין דבשה. צילום: יובל דקס
מה עלול לקרות אם ניכשל?
מהחרמון המושלג והגליל הירוק דרך הערבה האסייתית וחופי הים התיכון ועד לנגב המדברי - יש בישראל מגוון אדיר של טבע ונופים שיוצרים את הזהות המיוחדת שלה. נדיר למצוא עושר כזה גם במדינות גדולות הרבה יותר מאיתנו.
כיום ברור לרובנו שהמשאבים של כדור הארץ עלולים להתכלות אם נמשיך לפעול כפי שעשינו עד כה. אסור לנו להמשיך לפגוע בטבע בעיניים פקוחות.
-
2%
השטח בעולם המוגדר כ--Hot Spot, סביבת טבע ייחודית, שישראל היא חלק ממנו
-
80
מיני צומח לקילומטר בישראל, לעומת רק 30 ביוון או 10 בצרפת
-
150
מינים של חיות בר בישראל נמצאים בסכנה
-
מיליון
מיני צמחים ובעלי חיים נמצאים בסכנת הכחדה בעולם
חיסול של מרחב פתוח משפיע לעשרות שנים קדימה ועלול להיות בלתי הפיך. הדוב, היחמור, הברדלס והנמר כבר נעלמו משטחי ישראל. באחרונה נכחדו גם העזנייה והפרס. יש 150 חיות בר ויותר מ-400 צמחים שנמצאים בסכנה. לשמחתנו, היעל והצבי ניצלו. זה קרה רק בזכות הפעולות להגנה על הטבע.
אם לא נתחיל להגן על הטבע באמת, גם לבני האדם לא יהיו מקומות יפים לטייל בהם - ובמקרה הגרוע יותר, גם אוויר לנשום ומזון לאכול.
נחל חרמון. צילום: גיורא קריב
רוצים לדאוג לטבע בים, באוויר וביבשה?
הנה כמה דרכים לעשות את זה