תוצאות חיפוש
שומרות על הנחלים
ישראל חמה וצפופה, אבל אם מתבוננים היטב מגלים שהיא מנוקדת באינספור אתרים לטיולי מים מרעננים: נחלים, מעיינות ובריכות חורף.
במהלך השנים, ייבשנו ואטמנו רבות מפינות החמד האלה. אחרות הפכו למוקדי זיהום שאנחנו ובעלי החיים נרתעים מהם - במקום להנות מהם.
צילום: יובל דקס
עשרות נחלים, שהיו צריכים להיות שופעי מים חיים וצלולים, הפכו לערוצים יבשים ומזוהמים. איך זה קרה? בעבר השתמשנו במים בנחלים ובמעיינות כמקורות לשתייה ולחקלאות. ועוד יותר גרוע: הפכנו נחלים לתעלות ביוב שמוליכות את הזיהום ישירות לים.
אבל בזכות מהפכת ההתפלה, יש לנו עכשיו שפע של מים מתוקים. זו הזדמנות לעצור את הרס הנחלים והמעיינות - ולהחזיר אותם למצבם הטבעי.
הירדן ההררי. צילום: יובל דקס
למה חייבים להגן על הנחלים ומקורות המים?
בלי מקורות מים בריאים ונקיים, אף אחד לא יכול לשרוד. זו טעות לחשוב שנחל טבעי או מעיין מוצל הם רק פינוק, ואפשר לדרוס אותם לטובת בנייה או חקלאות.
כשאנחנו מייבשים נחל או כולאים אותו בצינור - אנחנו יוצרים סכנות ממשיות לאדם, לחיות הבר ולצמחים.
כשישראל הייתה צעירה, היא התגייסה למבצע של ייבוש ביצת החולה - כי כולם היו בטוחים שחקלאות חשובה יותר מביצות.
זו הייתה טעות איומה. אף שנדמה שביצה היא רק מוקד של לכלוך ויתושים, לחולה היה תפקיד חשוב: היא טיהרה את המים שזרמו לכנרת. היום אנחנו משלמים ביוקר כדי לקבל את השירותים שהחולה סיפקה בחינם.
יש עוד עשרות נחלים ומעיינות שלא זוכים מאיתנו לכבוד הראוי.
שמורת נחל שניר. צילום: יובל דקס
איך מצילים את הנחלים ומקורות המים?
החדשות הטובות: ניתן להחזיר לנחלים ולמקורות המים את החיים שלקחנו מהם.
רבים כבר מבינים שחייבים לשמור על הנחלים והמעיינות שלנו. אבל כדי שזה באמת יקרה, המאמץ של המדינה ושל כולנו חייב להיות החלטי ומהיר יותר. רק כך נוכל להנות משפע של מים מתוקים בתוך טבע עשיר ומרהיב.
הנחלים בישראל
הנחלים והמעיינות שלנו יכולים לחזור ולהיות שופעים וצלולים. צריך מאמץ לא גדול כדי שכולנו נוכל להנות מהם, וחיות הבר והצמחים יזכו מחדש בסביבה הראויה שבה הם יכולים לשגשג.
כדי שזה יקרה, אנחנו חייבים לעצור את הזיהום שחודר לנחלים ולשחרר את מי המעיינות בחזרה לטבע. הנחלים מחכים לנו שנחלץ אותם מהצינורות ותעלות הבטון שבהם הם כלואים ונחדש את הפיתולים הטבעיים שלהם - כל הדרך מההר ועד לים.
שטפונות במדבר יהודה. צילום: יובל דקס
מה עלול לקרות אם ניכשל?
עשרות מינים של בעלי חיים וצמחים נמצאים בסכנת הכחדה בגלל הפגיעה במקורות המים שלהם. האם ידעתם שהצב הרך כמעט נעלם בגלל זיהום והרס השטחים הסמוכים לנחלים?
יש עוד חיות וצמחים רבים נוספים שמתקשים לשרוד כי הנחלים והמעיינות פגועים. אבל עוד לא מאוחר להציל את אוצרות המים הטבעיים של ישראל.
-
רק 3%
מהנחלים והביצות שהיו בישראל במאה ה-19 שרדו
-
600 ק״מ
האורך הפוטנציאלי של הנחלים שאפשר להציל בישראל
-
רק 220 ק״מ
האורך של הנחלים שנמצאים במצב תקין
-
56%
מהצמחים שנכחדו בארץ גדלו סביב נחלים ומעיינות
ההצפות הקשות בנהריה, תל אביב, אילת וערים אחרות ממחישות את התוצאות האיומות של השחתת הנחלים. לאורך השנים, יישרנו את פיתולי הנחל הטבעיים והפכנו אותם לתעלות בטון ישרות. הקמנו בתים ושדות במקום המרחבים שהיו מסוגלים לספוג את מי הגשמים. התוצאה: ערוצים שמזרימים כמויות מים אדירות וגורמים להרס נורא.
אם לא נזדרז להציל את הנחלים והמעיינות, הטבע הישראלי כולו יעבור שינוי בלתי הפיך ומסוכן.
נחל אשלים המזוהם. צילום: יובל דקס
רוצים לדאוג לטבע בים, באוויר וביבשה?
הנה כמה דרכים לעשות את זה