חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג טיול
חיפוש טיול בטקסט חופשי

צֶפַע מִזְרַחִי

Macrovipera lebetina obtusa 
Dwigubsky 1832
Levant Viper

תת-סדרה: נחשים (Ophidia)  
משפחה: צפעיים (Viperidae)

סיכון עולמי: לא הוגדר
סיכון אזורי: RE נכחד באזורנו

תפוצה: מרכז אסיה ומערבה: מקשמיר במזרח, בדרום עד סמוך לבגדד, סוריה (Disi and Bohme 1996), לבנון (Bosch 1998) ירדן (Al-Oran et al. 1998) וכמה מאיי מזרח הים התיכון. בצפון אפריקה מתואר תת-מין שלו, אך יש הסוברים שמדובר במין אחר (Schleich et al. 1996).

תפוצה בעבר: נצפה ונלכד פעמים אחדות בצפון הארץ עד סמוך לתחילת המאה ה-20 (Mendelssohn 1963; Werner 1988; Al-Oran et al. 1998)

מקום-חיוּת אופייני: אזורים סלעיים, אך גם בשטחים מעובדים. מעדיף אזורים החשופים לשמש לאורך נחלים ופלגי מים; נמצא גם באזורי בִּצות (Arnold and Burton 1978).

גורמי הכחדה עיקריים: ייתכן ששינויים באקלים, לכיוון של אקלים יובשני יותר (Werner 1988).

תקופת הכחדת המין: לא נראה בישראל החל מתחילת המאה ה-20 (Werner 1988).

אפשרות להשבת המין: לא סבירה. אם נסיגת גבול התפוצה של המין באזורנו נבעה משינוי בתנאי האקלים או תנאי הסביבה, לא סביר שהשבה לאותם תנאים תצליח.

* השם העברי מופיע ברשימת השמות שנקבעה עבור הזוחלים מן הנכר. הרשימה טרם אושרה סופית על-ידי הועדה למונחי הזואולוגיה של האקדמיה ללשון העברית.

לחצו לצפייה בספר האדום על ממשק המפות של גוגל