חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג פעילות
חיפוש פעילות בטקסט חופשי

תצפית מרגשת: גוזלי ציפור בסכנת הכחדה

תחמס נובי. צילום: יואב פרלמן (הגדל)

התרגשות נרשמה השבוע בקרב חובבי הצפרות בישראל ובעולם: יואב פרלמן, חוקר מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע צפה השבוע לראשונה בהאכלה של שני גוזלי תחמס נובי, ע"י הוריהם. התחמס הנובי הוא עוף לילה קטן הניזון מחרקים, אותם הוא לוכד תוך כדי תעופה. זו התצפית הראשונה המתועדת בעולם בהאכלה כזו.

התחמס הנובי נמצא בסכנת הכחדה חמורה בישראל. בעבר הוא דגר לאורך הבקע, מעמק בית שאן עד לאילת, אך בשנים האחרונות אוכלוסייתו כמעט ונכחדה ומונה כיום בישראל כעשרים זוגות בלבד, הנמצאים רק באזור דרום ים המלח. הסיבה העיקרית להכחדתו משאר חלקי הארץ הוא הרס בתי הגידול שלו והפיכתם לשטחי חקלאות. בדרום ים המלח נותרו שטחי המחיה שלו (שטחי מלחה, חברת צומח המורכבת בעיקר משיחי אשל, אוכם ומלוח) שמורים יחסית בשל שדות המוקשים הרבים שם, המונעים את פיתוח השטחים החקלאיים באזור.

מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, בשיתוף עם אוניברסיטת בן-גוריון, מקיים בשלוש השנים האחרונות את המחקר הראשון שנעשה בעולם על אורחות חייהם של התחמסים. במסגרת המחקר סומנו התחמסים בעזרת משדרי רדיו זעירים. לדברי יואב פרלמן מהחברה להגנת הטבע, עד עתה לא נמצא קינון של התחמסים בשל העובדה כי הציפור מטילה את הביצים על הקרקע בתוך השטחים הממוקשים. התצפית הנדירה מוסיפה מידע חדש וחיוני אודות מחזור הקינון של הציפורים הנדירות. "למרות ריבוי המוקשים בשטח, חלק מבית הגידול של התחמסים בדרום ים המלח ממשיך להיהרס ולהפוך לשטחי חקלאות ובכך לסכן את האוכלוסייה הזעירה של הציפור הנדירה שעוד נותרה בארץ".

בימים אלו פועלים אנשי מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע, במטרה להפוך את שטחי המלחה שעוד נותרו בדרום ים המלח למוגנים, ובכך לשמור על אוכלוסיית התחמס הנובי בארץ ולמנוע את הכחדתו.