חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג פעילות
חיפוש פעילות בטקסט חופשי

פָּשׁוֹשׁ

שם מדעי: prinia gracilis   שם אנגלי: Graceful warbler   שם ערבי: פסיסי, פוציה

הציפור הכי קטנה שלנו, מצוידת בזנב ארוך שמאפשר לה לתמרן בסבך שבו היא חיה ומקננת, מאוד קטנה, אוכלת חרקים, יש לה שירה יפהפייה שאפשר לשמוע כמעט בכל פינה. נפוצה ברוב הארץ מהחרמון עד מצפה רמון. בונה קן יפהפה בצורת אגס סגור, מתחילה בקינון באמצע החורף, ובעצם היא הציפור הראשונה שמקננת. חסרת פחד, קולנית מאוד. למרות שהיא קטנה היא תעמוד בנקודה הכי גבוהה בשטח. מסוגלת לעבור טלטלות קשות (רוח חזקה, סערה) ולהישאר יציבה, ייחודית רק אצלנו. רכילות: מגיעה לבגרות מינית תוך שלושה חודשים, נאמנה ככל הניתן, אולם מאחר ונטרפים ממנה המון פרטים, גם אם נאמנים הם חייבים "להמשיך הלאה בחייהם".

מאפיינים עיקריים: ציפור-שיר זעירה (11-10 ס”מ) ומשקלו כ-7 גרם בלבד. הפשוש ניכר בזנבו הארוך והמדורג והלבוש דומה אצל שני בני הזוג. שירתו טרטרנית צרודה אופיינית. מזונו מורכב מחרקים קטנים.

פשוש. צילום: אודי ממןכמה אנקדוטות:
» פעלתן וטריטוריאלי בכל ימות השנה, לבד או בזוגות.
» זכר מכריז על בעלותו על הנחלה בשירה ובראוות איום.
» מין זה מקיים 3-2 מחזורי קינון בשנה. הזכר בונה 7-5 קינים אלטרנטיביים. 
» כבר בגיל חודשים ספורים עשוי הפשוש להשלים מחזור קינון.
» ממוצע חייו של פשוש הוא כשנה וחצי-שנתיים.
» בונה את קינו בשיחים וצמחים חד-שנתיים קרוב לקרקע.
» הקן מרשים דמוי ביצה עם פתח מהצד ומרופד בזירעוני קוצים. 

צילום משמאל: אודי ממן.

שמה והופעתה במקורות: מופיעה במדרש רבה כמין פעלתן ומתכתש העלול להמית את שכנו. בהשאלה פשוש (פשושא) הוא כינוי  לדבר מה זעיר.

תפוצה בעולם: יציב בכל אזורי תפוצתו. מקנן בצפון-מזרח אפריקה, דרום אירן, עיראק ערב, מערב סוריה לבנון, ירדן וישראל.

תפוצה בישראל: יציב נפוץ ביותר בכל אזורי האקלים הים-תיכוני והספר, מצפון הנגב, מרכז וצפון הארץ, עמק בית-שאן והערבה עד אילת.

הצביעו עכשיו לפשוש

לכתבת וידאו על הפשוש: עמיר בלבן בפינה "שש על המפה"

  האזינו לשירת הפשוש
  כיצד קיבל קן הפשוש את צורתו / ניצה יוגב
  פשוש - קטנטן אך אמיץ / עמוס בר