חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג פעילות
חיפוש פעילות בטקסט חופשי
 

קיפוד מצוי

26/11/2019

 

 

צילום: עמרי סלנר


 

אחד משלושת מיני הקיפודים החי בארץ והגדול שבהם. הקיפוד המצוי הוא מין במשפחת הקיפודיים, סדרת אוכלי החרקים. הקיפוד המצוי הוא גם הנפוץ מבין שלושת המינים ומלווה את האדם בהתיישבותו בארץ.


שם מדעי:

Erinaceus concolor

East European Hedgehog

 

היכן הוא נמצא?
הקיפוד המצוי שוכן בכל החבל הים תיכוני שבארץ ובשטחים שהותמרו לחקלאות ויישוב באזורים נרחבים נוספים.

 

מהם מאפייניו?

הקיפוד המצוי הוא הגדול והמגושם שבקיפודי הארץ, מין יחידאי שאינו טריטוריאלי, פעיל לילה, אם כי אמהות מיניקות נצפות לעיתים גם באור יום.

במהלך היום הוא מסתתר תחת סלעים, צמחייה ובמחילות מוכנות שאחרים חפרו.

במהלך החורף הוא נצפה ישן ימים ספורים אך לעיתים פעיל גם בטמפרטורות נמוכות יחסית.

יחסית לחבריו, קיפוד החולות וקיפוד המדבר, הוא קולני יחסית וזכרים עשויים להשמיע קול דומה לבכי תינוק אנושי בעת ריב עם אחרים.

הקיפוד המצוי אוכל כל: פרוקי רגליים, חלזונות, זוחלים, מכרסמים, ביצים, פירות ושאר חומרים מן הצומח.

הרבייה מתרחשת באביב, ההריון נמשך כ-5 שבועות ו3-5 גורים נולדים. הנקבות עשויות להמליט יותר מפעם בשנה.


מדוע הוא נמצא בסיכון?

הקיפוד המצוי אינו מין הנמצא בסיכון להכחדה אך הוא עלול להידרס, ולסבול מהשמנת ייתר כתוצאה משפע מזון זמין ביישובי האדם ובעיקר סביב תחנות האכלת חתולים. התגודדות הקיפודים סביב מקורות מזון מלאכותיים כמו תחנות ההאכלה הללו, גורמת להם להדביק זה את זה במחלת הגרב (סקביאס). לכל אלה מתווסף הסיכון של טריפה על ידי חיות בית.

 

מה צריך לעשות כדי להגן עליו? 
החברה להגנת הטבע פועלת לצמצום הנגישות של הקיפודים לזבל המיוצר על ידי האדם, ולצמצום האכלות מכוונות של חיות בית ובר במרחב הציבורי. כל זאת כדי להחזיר את האיזון הנחוץ למערכות האקולוגיות בכלל ולהגנה על הקיפודים מפני מחלות בפרט.