חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג פעילות
חיפוש פעילות בטקסט חופשי

עולים חדשים באגמון

16/11/2011

דאה שחורת כתף, עוף דורס שמקורו באפריקה ואסיה, נצפה מקנן לראשונה בישראל, באגמון החולה.

צפרי מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע רגילים לדווח על ציפורים שהולכות ונכחדות מישראל, אלא שהפעם, למרבה השמחה, הם נתקלו בתופעה הפוכה :  קינון של עוף דורס שמעולם לא קינן בישראל.


זכר הדאה שחורת הכתף צד נברן ומגיע להאכיל את זוגתו וגוזליהם. צילומים: עמיר בלבן

הדאה שחורת הכתף היא דורס בגודל בינוני המקנן בחלקים של אפריקה, אסיה ואירופה: בעמק הנילוס במצרים, חצי האי ערב, הודו, מזרח אסיה ודרום ספרד, דרום צרפת ופורטוגל. בישראל דווח בשנים האחרונות על מספר הולך וגדל של תצפיות בדאות שחורות כתף, אולם רק עתה, בפעם הראשונה, נצפה קינון פעיל של הדורס המרשים.

זוג הדאות באגמון החולה הפתיע מאד את הצפרים, בכך שבחר לקנן בסתיו. רוב ציפורי ישראל מקננות באביב ומיעוטן בקיץ ואף בקיץ המאוחר. הדאה, שהיא במקורה עוף טרופי, בחרה לקנן בתקופת האביב הטרופי (מדרום לקו המשווה האביב כעת בעיצומו).

זוג הדאות נצפה לראשונה באוגוסט על ידי דותן ישע, מנהל תחנת הטיבוע באגמון החולה. החל מהתצפית הראשונה הראה הזוג סימנים המעידים על כוונת קינון: חיזור, הזדווגויות ומאוחר יותר גם הבאת חומרים לבניית קן.

הקן התגלה בספטמבר על ידי אנשי החברה להגנת הטבע עמיר בלבן ויואב פרלמן, ומאז נשמר הקינון בסוד והאזור נסגר, כדי לא לאפשר הפרעות לקינון הייחודי. מקץ חודש, באמצע אוקטובר, איתרו אנשי תחנת הטיבוע גוזלים בקן.


הארוחה מגיע אל הקן

בקן שלושה גזולים בני כשלושה עד ארבעה שבועות, שאמורים כפי הנראה לפרוח מהקן בקרוב מאד. ברוב שעות היום שוהה הנקבה בקרבת הקן ומגנה עליו באגרסיביות מכל פולש פוטנציאלי, ואילו הזכר עוסק בצייד ומספק לגוזלים ולאם מזון, המורכב בעיקר מנברנים שהוא צד בשדות המקיפים את אגמון החולה.

צפו בזוג המקנן. צילום וידאו: עמיר בלבן

התפשטות הדאות צפונה מתרחשת לא רק אצלנו. לפני כעשר שנים הן החלו לקנן בדרום מערב צרפת והשנה כבר קיננו שם כשלושים זוגות וכך גם במקומות אחרים בדרום אירופה.

הפעם האחרונה שמין חדש של עוף דורס נצפה מקנן בישראל היה בסוף שנות השמונים, אז התגלה לראשונה בישראל קן של נץ מצוי. היום מקננים בישראל מאות זוגות של ניצים מצויים.

במקרה של הדאה שחורת הכתף - מדובר בדורס שאיננו נוהג לנדוד ויש סברה הגורסת שהתפשטותו צפונה קשורה בהתחממות כדור הארץ.


נקבת הדאה והגוזלים בקן