חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג טיול
חיפוש טיול בטקסט חופשי

מישהו שרק לכם בלילה? דווחו לנו!

2/05/2011

השעירים, דורסי הלילה הקטנים והמופלאים, עוזרים לצמצם את אוכלוסיית המזיקים. בחברה להגנת הטבע חוששים שהם הולכים ונעלמים

שעירים לעזאזל? נקווה שלא, אבל זה תלוי גם בכם! אנו זקוקים לעזרתכם באיתורם! חושבים שראיתם או ששמעתם אותם? מלאו טופס קצר

פורסם לראשונה: אפריל 2010 

מי מכיר את השעיר?
אורך גופו של השעיר המצוי (Otus scops) הוא בסך הכל 19 ס"מ, קטן משחרור ובעצם הקטן גם מבין עשרת מיני דורסי הלילה המופיעים בישראל. צבעו בגוון חום או אפור מפוספס, עיניו צהובות ובולטות, וציצות האוזן שלו קטנות ולעתים קרובות אינן ניכרות – כתלות במצב רוחו. כשהוא נסער או נרגש, למשל כשיש אינטרקציה עם שעירים אחרים או כשהוא לקראת ציד - הוא זוקר את ציציותיו - גם כדי לשמוע יותר טוב וגם כדי שייראה יותר גדול. כשהוא רגוע הוא משטיח אותן. השעירים ניזונים ממכרסמים קטנים, מחרקים ומפרוקי רגליים, והם בעלי תפקיד חשוב בצמצום אוכלוסיות מזיקים.

צילום: רוני לבנה
צילום: רוני לבנה

השעיר המצוי חולף ומקייץ בישראל. הוא דוגר מישראל וצפונה לרוחב אסיה, מזרח אירופה ודרומה, וחורף בעיקר באפריקה ובדרום אסיה. בישראל הוא מופיע בעיקר בעונות הנדידה ובקיץ. ראשוני הנודדים באביב נצפים כבר בפברואר, פעילות הקינון מתקיימת בעיקר בחודשים אפריל-יולי. בעת הנדידה, השעירים נצפים בכל חלקי הארץ, אך בעונת הדגירה הם נמצאים בצפון הארץ ובמרכזה בלבד. השעירים דוגרים בשטחים טבעיים, בשטחים חקלאיים, בשטחים כפריים ובשולי ערים, בחורשות, ביערות ובגנים. כמו כן פרטים בודדים מבלים את החורף בעיקר בדרום הארץ.

שורקים לכם בין העצים
ככל דורסי הלילה, קשה מאד לצפות בשעירים בישראל. הם לנים במשך היום בתוך עצים סבוכים, וקשה מאד לגלותם. עם זאת, בעונת הדגירה הזכרים קולניים מאד במשך הלילה, ומכריזים על הטריטוריות שלהם בקול רם. את שריקתם הצלולה והמיוחדת תוכלו לשמוע בעיקר בין החודשים מרץ-מאי באזורי הקינון. בעונה זו קל מאד לאתר את הזכרים, כאשר לרוב שריקות של זכר מעידות על כך שהוא מחזיק טריטוריה באזור.

לאן נעלמים השעירים?
עד סוף המאה הקודמת, השעיר המצוי אכן היה מצוי – הוא היה נפוץ בכל מרכז הארץ ובצפונה, בעיקר בעמקים ובמישורים. עם זאת, בעשור האחרון ישנם סימנים המעידים על היעלמות מהירה של השעיר מאזורים נרחבים במרכז הארץ. שטחים נרחבים שבעבר הכילו אוכלוסיות גדולות של שעירים, כנראה שננטשו לגמרי על-ידי מין מקסים זה. סיבות אפשריות לתהליך זה הן כריתה מסיבית של עצים ישנים, דחיקה על-ידי מינים פולשים המתחרים על אתרי הקינון, חומרי הדברה שמשחיתים את המזון הזמין לשעיר. בנוסף, השעיר מבלה מחצית מחייו באפריקה וייתכן וגם שם נפגע על ידי תחרות וירידה בזמינות המזון.

רוצים להשאיר את השעירים בסביבה? הסקר תלוי בעיקר במידע שתעבירו אלינו! 
באביב 2010 התחיל מרכז הצפרות הישראלי בסקר ארצי של אוכלוסיית השעירים בישראל. מטרות הסקר לזהות שינויים לאורך זמן בגודל האוכלוסייה, גם בהשוואה לנתוני השנים הקודמות, וגם בהשוואה לנתונים שייאספו בעתיד.

לחצו לצפייה במיפוי שלכם עד כה. באדיבות יחידת המיפוי, מכון דשא בחברה להגנת הטבעשמעתם שעיר מכריז על טריטוריה? ראיתם פעילות שעירים בסמוך למקום מגוריכם? דווחו לנו ע"י מילוי טופס פשוט. "כל שאנו מבקשים זה שכל אחד יקשיב לסביבה שלו ליד הבית", אומר יואב פרלמן ממרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע. "אנחנו לא מבקשים מאנשים להתחיל להיכנס ליערות או לחורשות בלילות ולחפש אותם, אלא להאזין בשעות החשיכה, ליד החלון בבית או אם אתם יוצאים לטיול בערב בחוץ. הזמן הטוב ביותר להאזנה לקריאות השעירים הוא מ-19:30 ועד 23:00 בלילה, פרק הזמן השעירים בו פעילים ביותר עד לפנות בוקר."

כל המידע שיאסף על ידכם ועל-ידי מרכז הצפרות הישראלי, יסייע להרכבת שכבת מידע גיאוגרפית ובה נתוני אודות אוכלוסיית השעירים בארץ.

הקשיבו הקשיבו, עזרו לנו למצוא שעירים I ארז ארליכמן, YNET

אוזן קשבת: מאות דיווחים על שעירים ברחבי הארץ I ארז ארליכמן, YNET

לא מרגישים מספיק בטוחים לגבי הקריאה של השעיר? לחצו לקריאה אופיינית

  האזינו לשעיר
  מחפשים ינשוף במהירות הקול I עמיר בן-דוד, ידיעות אחרונות 7.4.10
  מפת שעירים, מאי 2010