חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג טיול
בחר דרגת קושי
חיפוש טיול בטקסט חופשי
פייסבוק
ניוזלטר

בעקבות עתירת החברה: ייאסר השימוש במלכודות שמע לציד שלווים

6/11/2017

בעקבות העתירה לבג"צ של החברה להגנת הטבע, תאסור רשות הטבע והגנים את השימוש במלכודות שמע למטרות ציד. אוכלוסיית השלווים בישראל תיבחן מחדש והרשות תשקול להוציא את השלווים מרשימת המינים המותרים לציד

 

 

 

 

באוגוסט 2017 הגישו החברה להגנת הטבע ו"תנו לחיות לחיות" עתירה לבג"צ נגד הרשות ומנכ"לה שאול גולדשטיין, בה הן מבקשות מבית המשפט שיורה לרשות לאסור ציד של שלווים בעונת הציד, לאור מצבם ההולך ומידרדר וכן להפסיק את השימוש במלכודות שמע לציד שלווים.

 

בעקבות העתירה קיימה רשות הטבע והגנים שימוע ובעקבותיו החליטה לאסור את השימוש במלכודות שמע לצורך ציד השלווים עד לחודש יוני 2019. עד למועד זה הרשות תבחן את מצב אוכלוסיות השלו הנודד בישראל באמצעות סקרים ומחקרים נוספים, וכן תשקול לפנות לשר להגנת הסביבה בבקשה להוציא את השלווים מרשימת המינים המותרים לציד.

 

מאות שלווים ניצודים ביום

 

  "קשה מאוד לראות אותו, קל יותר לשמוע אותו – "בוט, בוט-בוט... בוט, בוט-בוט...", כך מגדיר אתר הצפרות הישראלי את השליו הנודד היפהפה – "עוף קטן מאוד, החלקים התחתונים חוליים בהירים ואילו לחלקים העליונים גוון חום כהה. כל הגוף, למעט הגחון מקושט בפסים בהירים, וביניהם נקודות ודוגמאות יפות בצבעי חום-שחור. השליו יעדיף תמיד להימצא על הקרקע מאשר לעוף. גם אם מקור סכנה מתקרב אליו, הוא יעדיף לקפוא על מקומו ולסמוך על צבעי ההסוואה שהעניק לו הטבע. רק כאשר הגורם המפריע/טורף מתקרב למרחק "אפסי", השליו "יורה" את עצמו אל האוויר".

אך למרבה הצער, לא תמיד זה כך: ביום אחד נהרגים בישראל עשרות ואף מאות שלווים שנופלים בפח, ואינם מסוגלים להבדיל בין אויב לאוהב. שיטת הציד הנפוצה בישראל היא באמצעות מלכודות שמע, אמצעי אלקטרוני פשוט המחקה קולות של עופות באופן מושלם, כך שבעל החיים אינו יכול להבדיל בין קולות בני מינו ובין הקולות הבוקעים מן המכשיר. המלכודת מקרבת את השלויו התמים אל סופו המר, רובה הציד.

 

 

צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע

  

השליו - חיית בר בסכנת הכחדה חמורה

 

השליו מקנן כמעט בכל אירופה ובצפון מערב אפריקה, בשטחים חקלאיים. בשרו ככל הנראה טעים למאכל, ועל כן הוא ניצוד באופן שוטף, בעיקר בארצות הים התיכון, כמו מלטה וקפריסין, וגם בישראל. כמיליון וחצי שלווים ניצודים בשנה, על פי ארגון הצפרות הבינלאומי בירדלייף.

 

כתוצאה מכך הוגדר השליו בשנים האחרונות על ידי גופים ירוקים וביניהם רשות הטבע והגנים, כחיית בר בסכנת הכחדה חמורה, דרגת הסיכון הגבוהה ביותר. בעדכון "הספר האדום" של החברה להגנת הטבע – המגדיר את סטטוס השימור של העופות המקננים בישראל ועתיד להתפרסם בקרוב במהדורה מעודכנת, שונה הסטטוס של השליו הנודד מדרגת "עתידו בסכנה", לדרגת "סכנת הכחדה חמורה", דרגת הסיכון הגבוהה ביותר. ואכן, צפרים ותיקים בישראל, מעידים שבעבר היה השליו מצוי מאד בעונות הנדידה, אבל בשנים האחרונות, הוא נראה ונשמע הרבה פחות.


 "השליו הנודד הוא מין ממשפחת הפסיוניים, הקטן מבין התרנגולאיים בישראל", נכתב בעתירה, שנכתבה על ידי עו"ד נועה יאיון מהמחלקה המשפטית של החברה להגנת הטבע. "בשנים האחרונות, האוכלוסייה העולמית שלו פחתה משמעותית, והאוכלוסייה המקומית שלו בישראל מצויה על סף הכחדה חמורה – דרגת הסיכון הגבוהה ביותר, בין השאר בעקבות ציד מאסיבי, בעיקר בארצות הים התיכון. על אף זאת, ולמרות שהוא מוגדר כחיית בר מוגנת, השליו הנודד מותר לציד".

 

הארנבת והחוגלה הוצאו מרשימת הציד


חיות בר מוגנות אחרות כמו הארנבת והחוגלה הוצאו כבר ב-2006 מרשימת הציד, לאחר מחאה ציבורית ופניה לערכאות של החברה להגנת הטבע. כך למשל החוגלה, המוגדרת באותה תת משפחה של השליו, הייתה אחד מיעדי הציד העיקריים של הציידים, במשך עשרות שנים. אלא שהתמעטות של כ - 90% באוכלוסייתה הובילה לאיסור הציד שלה, בתחילה באמצעות הוראת שעה, ובהמשך הוסרה כליל מרשימת המינים המוגדרים "ציד", יחד עם הארנבת. "כך בדיוק יש לעשות עם השליו, לאור הנתונים לעיל, הידועים היטב לרשות הטבע והגנים", נכתב בעתירה.

 

 

 

  



לחצו כאן להורדת העתירה המלאה