זיהמנו, שאבנו, יייבשנו, הזנחנו, הגיע הזמן לשקם! ב-10 ביוני 2018 אישרה הממשלה את תכניתו של שר האנרגיה יובל שטייניץ, לשיקום זרימת המים ב-7 נחלים מרכזיים בצפון. זוהי תולדה של תכנית שפרסמנו לפני כשלוש שנים להשבת מים ל-8 נחלים. אנו מברכים את הממשלה על המהלך ההסטורי לשמירת הטבע בישראל, וממשיכים לפעול על מנת שהתכנית תיושם.
עד לפני מספר שנים עדיין היה אפשר ליהנות ממים זכים, ששצפו בנחלים אשר לאורך החופים והעמקים, לטייל בין מעיינות שנבעו בפינות חמד נסתרות ולשוטט בשרידי הישובים ההיסטוריים שהתבססו על מימיהם. אולם משבר המים המתמשך בישראל הוביל לפגיעה אנושה בנחלים במגוון היבטים כגון: ייבוש המעיינות, זיהום המים בערוצים השונים והיעלמות של ערכי טבע ונוף הייחודיים לנחלים.
לפני כשלוש שנים פרסמנו תכנית לשיקום זרימת המים ב-8 נחלים מרכזיים – געתון, נעמן, ציפורי, הקישון, הירדן הדרומי, חרוד, תבור וחדרה. התכנית שאושרה בממשלה מבוססת על תכנית זו.
ההצעה כוללת תכנית לשיקום הזרימה ב-7 נחלים בצפון ישראל - בצת, געתון, נעמן, ציפורי, קישון, חדרה ועינן, באמצעות צמצום הפקת המים מהמעיינות והנחלים - שעיקר מטרתן לחקלאות - ושחרורם לטבע, והקטנת היקף השאיבה בקידוחים. במקומם, יסופקו מי מערכת ומים ממורד הנחל אל רשתות ההשקיה. במקרים מיוחדים, יסופקו מי מערכת בצינור ישירות לנחל.
התכנית, ששמה "תכנית אסטרטגית להתמודדות עם תקופות בצורת במשק המים בשנים 2018-2030", בעלות כוללת של 81 מיליון ש"ח, מביאה בשורה של ממש לתושבי ישראל שיזכו ליהנות מנחלים זורמים שהחיים ובעקבותיהם האנשים שבים אליהם.
בפתח ישיבת הממשלה נאמרו הדברים הבאים ע"י ראש הממשלה: "התכנית שתוצג היום על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ, מביאה כמה דברים חדשניים. בין השאר היא מביאה להקמת שני מרכזי התפלה חדשים, להגדלת כמות המים המותפלים במדינת ישראל. "יש בה שני אלמנטים מיוחדים, ולא שגרתיים: אחד, החזרת מים מותפלים לכנרת. בדרך כלל אנחנו שואבים מים מהכנרת ומביאים אותם לחלקי הארץ. פה אנחנו מביאים מים מותפלים לכנרת, משום שכשאנחנו מתפילים מים בחורף הם מתבזבזים, אין להם שום שימוש. כאן אנחנו הופכים את הכנרת למאגר הקיבולת של מים מותפלים. זה דבר חדשני וחשוב, או לפחות בהיקף שאנחנו עושים אותו, זה דבר שלא נעשה עד היום. "הדבר השני, שיקום של שבעה נחלים. זה מדבר אל לבי - הלכתי בנחלים האלה, אפילו חציתי אותם, לא פעם ולא פעמיים. כמובן כולנו דואבים את המצב שיש שם ביוב, ויש שם דברים אחרים שאנחנו רוצים לתקן. לכן התיקון הזה הוא חשוב לא רק למשק המים, אלא גם לנוף ארצנו".
ממשיכים לפעול למימוש החלטת הממשלה בנושא השבת מים לנחלים. סיור בהובלת החברה להגנת הטבע וגופים נוספים בהשתתפות השר שטייניץ ממחיש את נזקי התייבשות הנחלים.
בישראל 2014, בה מזה מספר שנים כבר מותפלות כמויות גדולות של מי ים, דרוש ניהול בר קיימא של משאבי המים הטבעיים, ניהול טוב ושקוף יותר מצד הרשויות הממונות. קיראו את טור הדעה בנושא של רכזת המים והנחלים של החברה להגנת הטבע
כ-4,000 אנשים טיילו איתנו בנחלים אלכסנדר, שורק, קישון ובבריכת החורף בחולון ונהנו מיום אביבי בטבע, הכירו את מצב הנחלים מקרוב ותמכו בפעילות למען השבת המים לנחלים
לקראת כנס ירושלים לסביבה וטבע: דו"ח הנחלים על ממשק Google Earth - תיאור מצבם של 21 הנחלים המרכזיים בצפון הארץ ומרכזה, המוליכים את מרבית מי המעיינות השופעים בארץ.