חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג טיול
חיפוש טיול בטקסט חופשי

חֲתוּל בָּר

 חֲתוּל בָּר  
Schreber 1777) Felis silvestris)
Wild Cat    חתול בר

שם ערבי: סנור בארי, קט בארי, ביס; Q`at bari, Bis Snour  bari,

סדרה: טורפים (Carnivora)    
                                                        
משפחה: חתוליים (Felidae)

סיכון עולמי: לא הוגדר

סיכון אזורי: (VU (A1e – עתידו בסכנה

תפוצה: בכל הארץ, אלא שקשה לפרט, כי אי אפשר להבחין בין חתולי בר טהורים לבין חתולים שהוכלאו עם חתולי-בית.

תפוצה בעבר: בכל הארץ. טריסטרם (1884) כתב: "חתול הבר אינו שכיח ממערב לירדן, אבל הוא מצוי בשפע ממזרח לו. זהו המקור ממנו בייתו כנראה את חתול הבית, השכיח כיום בארץ-ישראל, כבכל מקום" (אצל: אילני 1979). בודנהיימר (1958) ציין כי המין שכיח עדיין בגבעות ובחורשים שבנופי הסלעים בארץ-ישראל (אצל: אילני 1979).

מקום-חיוּת אופייני: חורש ים-תיכוני ומדרונות סלעיים, גם ברום עד 1800 מ' (בחרמון); נחלים זורמים וואדיות עשירים בצומח במדבר, להוציא שטחי חולות נודדים (אילני 1979).

גורמי סיכון והפרעה:
» הכלאה עם חתולי בית שהתפראו, ודחיקה על ידם.
» רגישות למחלות, שחתולי בית שהתפראו עמידים להן (1999& Yom-Tov   Mendelssohn).
הערכת גודל האוכלוסיה: אילני (1979) העריך את האוכלוסיה בישראל ובסיני לפחות ב-3,000 פרטים. Mendelssohn & Yom-Tov  (1999) העריכו כי צפיפות האוכלוסיה ביער פארק פתוח של אלון, בגבעות וסלעים – היא חתול בר אחד לקמ"ר. נראה שהאוכלוסיה כיום מונה אלפי פרטים בודדים.

שינוי בגודל האוכלוסיה: האוכלוסיה הנקיה מבני כלאיים – קטנה. בשנת 2000 נלקחה דגימה לבדיקה גנטית מאוכלוסיית חתולי בר בנחלים צניפים וציחור, ומתוצאותיה יתברר אם האוכלוסיה באזור נידח זה נקיה.

בידוד בין תת-אוכלוסיות: לא ידוע.

פעולות נדרשות לשמירת המין:
» השמדת חתולי בית שהתפראו בישובים, במחנות צה"ל ובשוליהם.
» שמירה על שמורות טבע גדולות ורחבות מספיק, שאין בהן ישובים ומחנות צה"ל.

לחצו לצפייה בספר האדום על ממשק המפות של גוגל