חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג טיול
חיפוש טיול בטקסט חופשי

נֶשֶׁר מקראי

שם מדעי: Gyps fulvus  שם אנגלי: Griffon vulture  שם ערבי: ניסר

אחד מדורסי היום הגדולים בישראל, בעבר נפוץ בגליל, גולן, מדבר יהודה ובנגב. בשנים האחרונות הוא סובל מהרעלות חוזרות ונשנות, ואוכלוסייתו על סף קריסה בצפון, ובקושי מחזיק מעמד במדבר יהודה ובדרום. הנשר הוא הסניטר של המערכת הטבעית, על כן מקומו חשוב בטבע הישראלי. פיסת רכילות: הנשר מלקט שברי עצם שאותם הוא מגיש לגוזלים כתוספת סידן למנות הבשר הרגילות. ומה עם זוגיות? מונוגמיות לשמה.

מאפיינים עיקריים: מהגדולים בעופות. מוטות כנפיו הרחבות באורך של 2.70 מ’ ומשקלו עשוי להגיע  ל-8.5 ק”ג. צווארו ארוך וקרח מנוצות ומכוסה בפלומה קצרצרה. לחזהו צווארון לבן וטופריו קצרים וקהים המאפשרים לו לנתר היטב . 

נשר בתעופה. צילום: הדורם שיריחיכמה אנקדוטות:
» צווארו הארוך והקירח מאפשר לו לחדור לקרבי הנבלה. 
» בקיבתו מיצים עיכול רבים וחזקים המנטרלים את רעלני הנמק והרקב של הנבלות מהם הוא ניזון. 
» חברותי ופעיל בכל עונות השנה במושבות.
» הנשר מסוגל לצום כשבוע ולאכול בבת-אחת למעלה מק”ג. 
» חוש הריח של הנשר בניגוד למרבית העופות הוא מפותח. 
» הנקבה מטילה ביצה אחת בלבד על קן מרושל בדרגש מצוק. 
» אוכלוסייתו כמעט נעלמה בהרעלה הגדולה של שנות החמישים.  

שמו והופעתו במקורות: מוזכר 26 פעמים במקרא ומסמל עוצמה , קלות ופלא גדול (שלושה המה נפלאו ממני... דרך הנשר בשמים”(משלי ל’, 18). השם נשר כי נשרו נוצות צווארו ומכאן הפסוק   “ הרחיבי קרחת כנשר (מיכה א’, 16) ועוד נאמר באיוב: ”באשר חללים שם הוא“ (ל”ט, 28). הנשר הוא סמלה של הפרעונית המצרית הגדולה חאתשפסות . 

תפוצה בעולם: מקנן בדרום אירופה עד מרכז אסיה , צפון אפריקה ובמרבית מדינות המזה”ת.  

תפוצה בישראל: יציב נדיר. מקנן במקוטע בעיקר, בגולן,  בגליל העליון, מדבר יהודה והנגב. 

הצביעו עכשיו לנשר

כתבת וידאו על הנשר: עמיר בלבן ב"שש על המפה"

  האזינו לנשר