חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג פעילות
חיפוש פעילות בטקסט חופשי
 

קיפוד המדבר

26/11/2019

 

 

צילום: עדי גנץ


 

קיפוד המדבר הוא אחד משלושת מיני הקיפודים החיים בארץ והמותאם ביותר לחיי המדבר. על אוכלוסיית קיפודי המדבר בישראל מאיימים פיתוח והתמרת שטחים טבעיים לחקלאות, טריפה בידי בעלי חיים מתפרצים וחיות בית, ותחרות עם הקיפוד המצוי שמרחיב את תפוצתו כמין שמלווה את האדם. 


שם מדעי:
Paraechinus aethiopicus
 Ethiopian Hedgehog

 

היכן הוא נמצא?
קיפוד המדבר שוכן במדבר יהודה, הנגב ובקעת הירדן עד אזור גשר אדם. תחום תפוצתו חופף לזה של המינים הנוספים החיים בארץ: הקיפוד המצוי בבקעת הירדן וקיפוד החולות בצפון הנגב.

 

מהם מאפייניו?

קיפוד המדבר ניכר במסיכה השחורה שעל פניו. 

הוא פעיל בעיקר בשעות הערב והבוקר, אז הוא מחפש מזון, הכולל מגוון גדול של פרוקי רגליים, זוחלים, מכרסמים, ביצים, חלזונות, פירות וחומר צמחי. את המזון מחפש הקיפוד בעיקר באמצעות חוש הריח והשמיעה המפותחים שלו. 

הרבייה מתרחשת בחודשי האביב, ההריון נמשך כחודש והנקבה עשויה להמליט פעמיים-שלוש בשנה במקרה של שנה ברוכה. בכל המלטה נולדים גור אחד עד חמישה .

 

מדוע הוא נמצא בסיכון?

קיפוד המדבר חשוף לדריסות בכבישים, ותחרות על ידי הקיפוד המצוי שמלווה את האדם ומרחיב את תחום תפוצתו. בנוסף הוא בסכנת טריפה מתמדת על ידי חיות בית.

 

 

מה צריך לעשות כדי להגן עליו? 
החברה להגנת הטבע פועלת כדי להגן על בתי הגידול הטבעיים של קיפוד המדבר, ולמנוע זליגה של עודפי מזון שמקורם באדם אל הטבע. עודפי המזון מעודדים התרבות של חיות הטורפות את הקיפודים כמו תנים, שועלים, עורבים, אנפות בקר, כלבים וחתולים.