חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג פעילות
חיפוש פעילות בטקסט חופשי

יורדים מהארץ? הבז האדום בסכנה

15/10/2013

"בירושלים דגרו בעבר עשרות זוגות של בזים, וכיום נותרו זוגות בודדים. הסיבה לכך היא התמעטות השטחים הפתוחים בעיר, מהם הבזים ניזונים. זו בעיה שקיימת באיזורים עירוניים רבים בעקבות התפשטות הבנייה, וחוסר היכולת שלנו לשמור על שטחים פתוחים בתוך ובצמוד לערים". כך יואב פרלמן,  צפר החברה להגנת הטבע.

הכירו את הבז האדום

השבוע, פירסם מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, בשיתוף עם קרן הדוכיפת, פירסם דו"ח מדאיג בנוגע למצב אוכלוסיית הבזים האדומים שחיים בישראל. עפ"י הדו"ח, שערך יואב פרלמן, אוכלוסיית הבזים האדומים נמצאת בירידה מתמדת, ולהמחשה: מאז שנת 2000, חלה ירידה של 20% במספר הבזים האדומים שבישראל.

רמז לסיבות העיקריות בירידה המדאיגה ניתן למצוא בדבריו של פרלמן המובאים בראש הדברים. שימו לב לנתון הבא: שתי מושבות בזים עיקריות שבישראל - בירושלים ובמזרח גוש דן פשוט התרסקו בשנים האחרונות בשל הרס בתי גידול שהיו בשטחים עירונים פתוחים לצורך המשך פיתוח נדל"ן. מה היא "דרך המלך" שתשלב בין צורכי האדם לדיור לבין המשך קיומו התקין של המין שמצוי בסכנה?

תשובה חלקית לכך ניתן למצוא בדו"ח, שממליץ לחזק את ההשקעה באזורי המחייה הכפריים של הבזים, בין אם בפרויקטים קהילתיים (דוגמת המיזם המצליח ביישובי אלונה ורמות מנשה) שמציבים תיבות קינון ומבצעים פעילויות הצלת גוזלי בזים, ובין אם באמצעות השקעה בשטחי המרעה של הבזים, מהם הם ניזונים. 

 

צפו ביואב פרלמן מספר על הבזים האדומים ועל עבודת הניטור, באתר ynet

 

 

מרכז הצפרות הישראלי משקיע משאבים רבים לניטור עופות בישראל, מאז שנת 2009, כחלק ממהלך כולל לפירסום דו"ח מבוסס מידע על מצב ציפורי ישראל. במסגרת זו, הוחלט להשקיע משאבי ניטור קבועים בבז האדום בישראל.
במהלך עונת הקינון של 2013 ביצע מרכז הצפרות הישראלי ניטור מקיף של האוכלוסייה הדוגרת בישראל.

הבז האדום: תעודת זהות

שם מדעי: Falco naumanni  שם אנגלי: Lesser Kestrel  שם ערבי: עוויסק

קְרָא שְׁמוֹ, מַהֵר שָׁלָל חָשׁ בַּז (ישעיה ח’,4)

 

אחד מדורסי היום הקטנים והצבעוניים בישראל, עוף מקייץ שמבלה יותר מחצי שנה באפריקה. עם הגעתו הוא מקנן במושבות קינון בכפרים, בערים ובמצוקים בספר המדבר. ניזון מחרקים קטנים, זוחלים ומכרסמים קטנים. תכונות: בז קטן, עדין ורגוע ביחס לדורסים האחרים. והזוגיות? נפלאה.

מאפיינים עיקריים: בז קטן הדומה מאוד לבז המצוי, אך נבדל ממנו בעיקר בקריאותיו בסוככות-כנפיו האפורות ובכנפיו וגבו הערמונים של הזכר (ללא שום פספוס). 

כמה אנקדוטות:
» מין זה מצוי בסכנת הכחדה עולמית.
» בניגוד לבני משפחתו פעיל ומקנן במושבות.
» ניזון בעיקר מחרקים, כמו צרצרים, חיפושיות וחגבים.

»בשל התדלדלות השטחים הפתוחים וההרעלות של שנות החמישים, מין זה התמעט מאוד בישראל.
» מין זה כבר נוטש את מושבותיו בסוף יולי ואילו באוגוסט, בשיא הקיץ, נודד לאפריקה.
» הבזים האדומים, כיתר הבזים אינם בונים קן.

 

בז אדום. צילום: יוסי אשבול