חיפוש טיולים ומסלולים
בחר אזור
בחר סוג פעילות
חיפוש פעילות בטקסט חופשי

לכיש: בית הגידול הצפוף ביותר של החיוויאים

החברה להגנת הטבע מציגה: החיוויאי לוכד הנחשים, הינו עוף דורס המסייע לחקלאים להיפטר ממכרסמים ונחשים בשדות. בית הגידול הצפוף ביותר בעולם של החיוויאים הוא חבל לכיש, עליו מאיים כעת הקמתו של יישוב חדש.

החיוויאי, הידוע גם כחיוויאי הנחשים, הינו עוף דורס גדול הניזון בעיקר מנחשים וזוחלים. חיויאי אוכל כשלושה נחשים ביום בממוצע, אולם נהנה לגוון גם בנישנוש מכרסמים קטנים, כגון נברנים, המתגלים גם הם בעת החריש. אין פלא איפוא שהחקלאים מקבלים אותו בשמחה בשדותיהם.

בחודשי הקיץ, בעונת הקינון, יוצאים החיוויאים אל השדות החקלאיים שזה עתה נחרשו, לתור אחרי הנחשים והנברנים המתגלים תוך כדי החריש. וכך, בזמן שהטרקטור מעבד את האדמה, ניתן לראות מעל השדות להקות של עשרות חיוויאים, וכשלהבי המחרשה חושפים את הנחש או המכרסם, הם צוללים בטופרים שלופים לתפוס אותו. את המחזה המרהיב תיעד צלם הטבע יוסי אשבול, לאחר מעקב רצוף וסיזיפי אחר פעילות החיויאים.

ממחקר ראשון מסוגו שעורך סאמח דראושה, מהמרכז לחקר נדידת ציפורים בלטרון של החברה להגנת הטבע, בשיתוף מחלקת אסא באוניברסיטה העברית וקק"ל, עולה כי למרות שהחיוויאים אינם חברתיים ובדרך-כלל חיים בבדידות, דווקא לפני הציד הם מתכנסים לקבוצה (מתלהקים), מכיוון שיש מספיק מזון לכולם.  

אזור חבל לכיש, המהווה את אחד מבתי הגידול הגדולים של החיוויאים בישראל, נמצא כיום בסכנה, זאת בשל הכוונה לבנות מספר יישובים חדשים בלב השטחים הפתוחים בחבל. החברה להגנת הטבע פועלת על מנת לעודד את חיזוק היישובים הקיימים בחבל לכיש, להימנע מהקמת יישובים חדשים בלב השטח הפתוח אלא להרחיב את הקיימים, ולשמור על הטבע, הסביבה ומדיניות התכנון.

לחצו לצפייה בכתבת וידאו על החיויאים בעמק החולה

החיויאים נמצאים בארץ רק בחודשי הקיץ, ומחקר החברה להגנת הטבע עוקב אחריהם, בין השאר באמצעות משדרי לוויין, בכדי לגלות את מסלול נדידתם המסתורי. את התמונות המרהיבות צילם יוסי אשבול. למטה מימין: חיוואי ובפיו נברן, משמאל: חיוואי וצפע.