תוצאות חיפוש

עתירה לבג״ץ לעצירת הסכנה לציפורים בשמי הגולן

מערכת החברה להגנת הטבע

טורבינות הרוח של חוות בראשית ברמת הגולן עלולות לפגוע קשות בציפורים ובעופות דורסים, שחלקם בסכנת הכחדה חמורה. ניסוי מקדים שנועד לבחון זאת נכשל לחלוטין, ולמרות זאת המדינה אישרה להאריך אותו – וזה מיותר ומסוכן. לכן, הגשנו עתירה לבג״ץ לעצור את הטורבינות. כל הפרטים בכתבה.

דורסים בקרבת טורבינות בגולן
דורסים בקרבת טורבינות בגולן. צילום: ליאור שפירא

כישלון מוחלט לניסוי

בחוות הטורבניות ״רוח בראשית״ ליד תל פארס ברמת הגולן יש 42 טורבינות ענק המתנשאות לגובה של עד 175 מטר מפני הקרקע. עבור הציפורים והעופות הרבים שעפים בשמי הגולן זו עלולה להיות סכנה קטלנית – אם הם יתקלו בלהבים העצומים וייפגעו קשות.

לא מדובר רק בתיאוריה, אלא בחשש ממשי. רק החודש, נמצאו 2 חיוואים שמתו לאחר היתקלות בלהבי הטורבינות ברמת הגולן, שאחד מהם נפגע מהטורבינות של חוות בראשית. החיוואי הוא דורס גדול שמוטת כנפיו מתקרבת ל-2 מטרים, המתמחה בציד זוחלים ובייחוד נחשים.

אז מה עושים כדי לוודא שהטורבינות לא גורמות נזק גדול מדי לציפורים ולעופות דורסים? אחרי מאבק ארוך של החברה להגנת הטבע, הוחלט לבצע ניסוי ולמדוד את היקף הפגיעה של הטורבינות. אבל הניסוי המקדים נכשל כישלון חרוץ.  

עו״ד אסף רוזנבלום, מנהל המחלקה המשפטית בחברה להגנת הטבע, מסביר: ״באמצע השנה הסתיים הניסוי ותוצאותיו התבררו ככישלון מוחלט, מכיוון שמערך הזיהוי והגילוי של אנלייט מצליח לאתר רק מעטים מבין בעלי הכנף החולפים בקרבת הטורבינות. כך למשל, מפעילי המכ״ם מטעם אנלייט זיהו רק כ-20% ממטרות האמת שדווחו על ידי צפרי החברה להגנת הטבע. בין היתר, שיעור ההצלחה של אנלייט באיתור רחמים היה 29% בלבד״.

למרות הסכנה הממשית שיוצרות הטורבינות לבעלי הכנף, שחלקם כבר נמצאים בסכנת הכחדה חמורה, הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של תשתיות לאומיות (ות״ל) – שקבעה בעצמה שהניסוי הזה נכשל – אישרה להמשיך אותו.

כדי לעצור את הפגיעה הקשה והמיותרת בציפורים ובעופות הדורסים, הגשנו עתירה לבג״ץ נגד הוועדה, חברת אנלייט שמפעילה את החווה ועוד גופים נוספים.

נץ מצוי שהתנגש בטורבינת רוח בגולן
נץ מצוי שהתנגש בטורבינת רוח בגולן. צילום: נדב קוזי

תועלת זעירה לאקלים

אפשר לחשוב שהטורבינות מועילות לפחות במניעת זיהום אוויר ובהתמודדות עם משבר האקלים? אבל האמת היא שגם זה לא נכון.

בזמן שהטורבינות מעמידות בסכנה מיידית את הציפורים והעופות – התרומה שלהן למשק החשמל בארץ היא אפסית. כלל הטורבינות שפועלות או מתוכננות ברמת הגולן צפויות לספק כמות חשמל מזערית, פחות מאלפית (0.065%) מכמות החשמל שדרושה בישראל.

כלומר, בניגוד למטרה המוצהרת של צמצום זיהום האוויר והתמודדות עם משבר האקלים על ידי הקטנת הפליטה של גזי חממה מסוכנים לאטמוספירה – הטורבינות שמסוגלות לייצר רק חלק זעיר מצרכי משק החשמל הישראלי לא מזיזות את המחט, אבל כן גורמות לסכנות חמורות לנשרים ולעטלפים.

זו הסיבה שבמשך שנים החברה להגנת הטבע עשתה מאמצים אדירים למנוע את הקמת הטורבינות, שהובילו לבסוף להחלטה על ביצוע הניסוי – שכאמור נכשל.

ברכיה עפה ליד טורבינת רוח ברמת הגולן
ברכיה עפה ליד טורבינת רוח ברמת הגולן. צילום: מאור סיבוני

לשמור על מעצמת הטבע

המדינה הקטנה שלנו היא מעצמת טבע – שטחה של ישראל נכלל ב-2% משטחי היבשות שנמצאו כחשובות ביותר למגוון הביולוגי העולמי, ולכן היא בעלת חשיבות יוצאת דופן בתחום זה. זאת צריכה להיות סיבה לשמור מכל משמר על חיות הבר, כמו הציפורים, בוודאי אלה שנמצאות בסכנת הכחדה.

ד״ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, מוסיף כי ״פיתוח האנרגיות המתחדשות בה חייב להפנים זאת. אם הקמה נרחבת של חוות טורבינות רוח בישראל תביא לכדי הכחדה של מיני בעלי כנף, הרי שאנו מחליפים בעיה בבעיה וכך לא מטפלים בבעיות סביבתיות. צריך להפסיק עם קידום של חוות טורבינות רוח חדשות, להמתין להצטברות של ידע וניסיון מפעילותן בפועל של החוות שאושרו, ולהתמקד בקידום של אנרגיה סולארית במרחבים הבנויים ובשטחים מופרים״ – כלומר בשטחים שכבר יש בהם בנייה ופיתוח, בניגוד למרחבים טבעיים ופתוחים, שבהם אסור לבנות כדי לא לצמצם עוד יותר את מרחב המחיה של חיות הבר.

״אנו דורשים מגורמי האכיפה והתכנון לעקוב מקרוב אחר הפגיעה של הטורבינות הקיימות על מנת להעריך את הנזק שהן גורמות ולנקוט בצעדים למניעת נזקים אלו במידת הצורך. כל זאת, בטרם קידום טורבינות נוספות״, מסכם פרלמן.

לכל הפרטים על הקמפיין הסביבתי של החברה להגנת הטבע לשמירה על הגולן.

רוצות גם לשמור על הטבע וגם לקבל הטבות שוות?

בואו להיות חברות של הטבע

תהיו חברות