רכבת לאילת נשמעת כמו רעיון טוב ברגע הראשון, אבל האמת שהיא תהיה פרויקט יקר מאוד שיכביד על תקציב המדינה כולו – ויקטין את האפשרות להשקיע בשיפור התחבורה הציבורית או בקידום שירותים חיוניים אחרים בנגב, בערבה, באילת – ובכל הארץ.
וזה עוד לא הכול: הרכבת תגרום נזק עצום ובלתי הפיך לסביבה. זהו נזק מדאיג עבור תושבי הדרום, שכיום מתפרנסים מתיירות שמבוססת על אוצרות טבע כמו שמורת האלמוגים באילת או נופי הערבה, שחלקם נשמר כפי שהיה לפני אלפי שנים. זו תהיה כמובן בשורה עצובה גם לעשרות אלפי מטיילים מכל הארץ.
בעוד שההכרזות החגיגיות מספרות על רכבת נוסעים לאילת, בפועל מדובר בהקמת מסילה שתשמש בעיקר להובלת מטענים, תוך הפיכת אילת לעיר נמל על חשבון מעמדה כעיר תיירות.
בקיצור, זהו פרויקט הרסני לסביבה ויקר מאוד – שיפגע אנושות בעיר אילת ובנגב כולו.
אם אתם רוצים להבין למה תוכנית הרכבת לאילת היא רעיון גרוע – הכנו לכם תשובות שמתארות את הסיפור האמיתי מאחורי הססמאות של הפולטיקאים או התקוות הלא מבוססות שנתלות בפרויקט.
הטענה: ״הרכבת תקטין את השימוש במכוניות פרטיות ותועיל לסביבה״
הסיפור האמיתי: הקטנה של כמות כלי הרכב היא מטרה סביבתית ראויה. אבל בפועל הרכבת לאילת צפויה להקטין רק במעט את כמות המכוניות על הכבישים, ומייד נסביר בפירוט למה.
לעומת התועלת הקטנה בהפחתת התנועה של מכוניות, הנזקים לסביבה בשל הקמת המסילה צפויים להיות חמורים מאוד. לכן, בשורה התחתונה, זהו פרויקט בעל מחיר סביבתי גבוה ביותר.
1. נזק חמור וחסר תקנה לסביבה
הקמת רכבת מהירה לאילת תשנה באופן בלתי הפיך את הטבע בדרום: הנופים, חיות הבר והצמחים. ההשפעה המזיקה של הרכבת תורגש לא רק סביב המסילה עצמה, אלא במרחבים גדולים הרבה יותר.
המסילה תחצה את הנגב לשניים, ותהווה חסם פיזי שייצור הפרעה משמעותית לחיות בר, בגלל הסוללות שיוקמו עבורה והגידור שייפרש לכל אורכה. כמו כן המסילה תשנה את זרימת המים בסביבה (משטר המים), וכתוצאה מכך את פיזור הצמחים באזורים נרחבים.
וזה עוד לא הכל: השינויים ההרסניים ישפיעו גם על כל מי שמטיילים בדרום – הן בשל החסם הפיזי שהרכבת תיצור במרחבי הטיול והן בשל הנזק חסר התקנה לנופי הבראשית, שחלקם נותרו כפי שהיו לפני אלפי שנים.
2. יותר רכבת משא ופחות רכבת נוסעים
אמנם מספרים לנו שהרכבת לאילת תהיה רכבת נוסעים – אך בפועל מדובר בפרויקט שעיקרו הסעת מטענים והשירות לנוסעים יהיה מוגבל ביותר. בין השאר, מספר רכבות הנוסעים היומי צפוי להיות נמוך, ולכן רמת השירות תהיה נמוכה.
עוד חשוב לציין שמכיוון שהיקף הנוסעים הצפוי בקו הרכבת לאילת יהיה נמוך מאוד ביחס לעלות הפרויקט, כדי לפתח את התחבורה הציבורית בישראל, להקטין את מספר המכוניות על הכבישים ואת הנזק של תחבורה פרטית – עדיף להשקיע את תקציבי העתק של הרכבת לאילת בפרויקטים שישרתו הרבה יותר נוסעים בתחבורה ציבורית.
לרכבת המטענים תהיה השפעה גרועה נוספת על הסביבה: היא תחייב להקים את נמל התעלה באילת. עבודות התשתית המורכבות להקמת הנמל יפגעו באחד מאוצרות הטבע הייחודיים ביותר בישראל – שוניות האלמוגים. זהו אתר תיירות וצלילה יפהפה, ויש לו גם חשיבות אקולוגית לעולם כולו. זו השונית הצפונית בעולם, ולכן מדענים מעריכים שהיא עשויה להיות בין היחידות שישרדו את משבר האקלים.
הטענה: "לעומת טיסה, רכבת יכולה להציע דרך הרבה יותר נוחה ומהירה להגיע לאילת, עם שירות מכל מקום בארץ שמגיע ישר למרכז העיר אילת, בניגוד לשדה התעופה רמון המרוחק. בנוסף, רכבת זולה יותר מטיסה ולכן תאפשר ליותר אנשים להגיע לאילת".
הסיפור האמיתי: רוב הנוסעים לאילת הם ישראלים הבאים לנפוש בה. מבחינתם, חיסכון של שעה או שעתיים בזמן הנסיעה הוא בעל משמעות מוגבלת. עם זאת, סביר שהם יעדיפו לשלם פחות – והרכבת לא תועיל להם בכך.
בשל העלויות הגבוהות של הפרויקט, הנסיעה ברכבת צפויה להיות יקרה יותר מטיסה, אפילו אם הממשלה תסבסד את הנסיעה. כך שהרכבת לא תתרום לשיפור השוויון בחברה הישראלית. הנסיעה ברכבת לאילת צפויה להיות יקרה יותר אפילו מנסיעה ברכב פרטי, במיוחד אם מדובר במשפחה או קבוצה הנוסעת לנופש.
גם החיסכון בזמן שתאפשר הרכבת יהיה קטן מכפי שהוערך בתחילה. נסיעה מתל אביב תדרוש כשעתיים וחצי, כחצי שעה יותר מהיעד שהוצב לפרויקט. אם הרכבת תעצור בכמה תחנות בדרך, כפי שמציעים כרגע מובילי הפרויקט, הזמן יתארך אף יותר. לאור זאת, סביר שבפועל נופשים מעטים יעדיפו להגיע ברכבת לאילת.
מבט רחב על מצב התחבורה בישראל מגלה כי הביקוש לקו הרכבת לאילת צפוי להיות נמוך ביחס לקווים אחרים של רכבת ישראל. לעומת זאת, מדובר בקו היקר ביותר, בשל המשאבים הרבים שיידרשו להקמה, לתפעול ולתחזוקה.
הטענה: "רכבת תמנע תאונות קטלניות בכביש הערבה"
הסיפור האמיתי: בעקבות שדרוג כביש הערבה ויצירת הפרדה בין המסלולים, כמות התאונות החמורות והקטלניות שמתרחשות בו צפויה לפחות. לכן, התרומה של הרכבת לשיפור הבטיחות צפויה להיות נמוכה. כמו כן, לאחרונה תוקצב שדרוג גם לכביש המקביל – כביש 40 שחולף במרכז הנגב ובמכתש רמון – על מנת להתמודד עם הסכנות הבטיחותיות לאורכו.
הטענה: "הרכבת תתרום לפיתוח ההתיישבות בנגב ובערבה, אזורים שבהם יש המון מקום פנוי, ותוריד את מחירי הדיור. היא תאפשר לתושבים החדשים והוותיקים למצוא מקומות עבודה אטרקטיביים במרחק גדול ממקום מגוריהם, ופיזור האוכלוסייה יתרום גם להגברת המשילות בדרום".
הסיפור האמיתי: החזון הזה נשמע מלהיב, אבל רכבת שעוצרת רק בחמש נקודות בין באר שבע לאילת לא תוכל לממש אותו. יתרה מכך, אם יוחלט להוסיף תחנות לאורך הקו, זמן הנסיעה מבאר שבע או מרכז הארץ לאילת יתארך משמעותית וזו כבר לא תהיה רכבת מהירה לאילת.
ובכנות, רבים מבינים שזהו פרויקט בעלויות עתק שהסבירות שיבוצע בשנים הקרובות שואפת לאפס. ולכן, מי שמתייחסים לפרויקט הזה כאל "ההבטחה" הגדולה לתושבי אילת, הערבה והנגב – לא מקדמים פרויקטים אחרים וחיוניים לשיפור הנגישות התחבורתית של אזורים אלה, כמו למשל רכבת שתקשר בין שדה התעופה רמון לאילת, שירות אוטובוסים משודרג לאילת ולערבה ועוד.
הטענה: "לרכבת תהיה תועלת כלכלית בזכות הגשר היבשתי בין הנמלים של אילת ואשדוד, שייצור תחרות לתעלת סואץ".
הסיפור האמיתי: מומחים שבחנו את האפשרות של הקמת גשר יבשתי בין אילת לאשדוד באמצעות הרכבת – מצאו שהשירות שהיא תספק יהיה יקר ולא אמין. בתנאים כאלה, אף חברת ספנות לא צפויה להשתמש בו.
כדי להעביר מטענים מספינה בנמל אילת לספינה בנמל אשדוד יידרשו 12(!) שלבי מעבר, בעלות של כ-800 דולר לכל מכולה, וכך גם בכיוון ההפוך. לעומת זאת, מעבר מכולה בתעלת סואץ עולה רק 30 דולר. בנוסף, גשר יבשתי יאריך את משך הזמן לשינוע מכולות ב-21 יום לעומת תעלת סואץ.
על מנת בכל זאת לצמצם, במעט, את פער הזמנים בין תעלת סוואץ לחלופת הגשר היבשתי באמצעות מסילת מאילת, תידרש הקמה של תשתיות מורכבות ויקרות באילת, שכלל לא נידונו עד כה וכמובן שלא נכללות בעלות הפרויקט. חלק מהפתרונות שנבחנים יביאו לנזק לאופייה התיירותי של העיר.
כך למשל, אפשרות שבה מסילת הברזל תחצה את העיר, הקמת נמל חדש שצפוי לחסל את שוניות האלמוגים, מתחם לוגיסיטי אדיר ממדים באורך של 5 ק״מ שיקבל את התיירים בכניסה לאילת, או תנועת משאיות שתפקוק את כבישי העיר לחלוטין.
בשורה התחתונה: הרכבת לאילת מוצג כהבטחה לתושבי ישראל, כאילו מדובר ברכבת נוסעים שתחזק את העיר אילת ואת יישובי הערבה, ותסייע להפחתת הגודש בדרכים ותאונות הדרכים. אבל בדיקה מקצועית, שמנתחת את ההשפעה האמיתית של הפרויקט – מגלה כי הוא גורם לנזקים סביבתיים חסרי תקדים, משפר מעט מאוד את התחבורה בין אילת למרכז הארץ, אם בכלל, ופוגע קשות במהותה של אילת כעיר תיירות העטופה בטבע ייחודי.