דחפורים בגן העדן
בקרוב, הדחפורים עלולים לעלות על העמק הקטן והציורי שמסביב לעין פית ברמת הגולן, ולהרוס את אוצר הטבע והמורשת התרבותית שמושך אליו צבאים, דורבנים, שועלים ועוד שפע חיות בר אחרות שנהנות משפע המים והשקט במקום. מטיילים שגילו את האתר הייחודי מכנים אותו, קל להבין למה – גן עדן.
הצבא מתכנן להקים דווקא בעין פית אתר אימונים ללוחמה בשטח בנוי (לש״ביה) עם עשרות מבנים ותשתיות לכלי רכב. השלווה, העצים הירוקים והמים הזורמים ייקברו מתחת לבטון, רעש וזיהום. חיות הבר והמטיילים ייאלצו להימלט משם.
איך זה יכול להיות?
האישור להקמת מתקן האימונים באמצע גן העדן בגולן, תוך דריסה בוטה של הטבע והמטיילים – התקבל על ידי ועדה חשאית שדיוניה מוסתרים מהציבור. הוועדה למתקנים ביטחוניים (הוולמ״ב), שארבעת חבריה ממונים על ידי שרי הביטחון והפנים, מקבלת החלטות סודיות, בלי כל שקיפות או נציגות של הציבור. אין שום אפשרות להגיש התנגדויות לדיונים בוועדה. כל זה קורה בניגוד לנהלי השקיפות בוועדות התכנון הרגילות שמכריעות אם, איך והיכן יוקמו בתים, מפעלים או כבישים ברחבי הארץ.
מסתירים מהציבור
ברור, קל ונוח יותר לתכנן ולבנות בסתר, בלי לשמוע התנגדויות ושאלות מהציבור או מגופי הסביבה. אבל האם זהו נוהל תקין? האם נכון שאתרי טבע ייהרסו בגלל שיקולים עלומים שאין אפשרות לבדוק אותם, בלי שניתנת ההזדמנות להציע פתרונות חלופיים?
״בהרבה מקומות בארץ יש לש״ביות. אפשר למצוא אותן בגוגל Earth ויש אפילו לש״ביות שמטיילים מגיעים אליהן. לא מדובר במשהו סודי, וברור לנו שאין כאן דחיפות״, אומר אסף זנזורי, מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע.
זנזורי מסביר את ההבדל התהומי בין ועדות תכנון רגילות לוועדה הסודית של משרד הביטחון: ״במעגל של ועדת תכנון יושבים הרבה גורמים, וכל אחד מהם מציג את העמדה המקצועית שלו. יש גורמים שמציגים את תחום הסביבה, יש גורמים שמציגים את תחום הכלכלה או התחבורה. מעל לכל, זהו תהליך נכון ושקוף לציבור ואפשר להגיש התנגדויות לתוכניות השונות. אנחנו חיים במדינה מאוד מורכבת. אבל אם זה לא סודי ולא דחוף, תלכו כמו כולם, תעשו הליך תכנוני טיפה יותר ארוך והרבה יותר שקוף״.
נזק למרחב של עין כרם
ברחבי הארץ, יש עוד דוגמאות עצובות להשלכות על הטבע והסביבה בעקבות החלטות שהתקבלו בוועדה הסודית. נכון, אפשר להבין מדוע צה״ל זקוק לעיתים לסודיות ולדחיפות בקידום תוכניות מסוימות, אבל מדוע זה המצב בבנייה שמתרחשת באוצר טבע כמו עין פית, או על שטח ירוק בליבה של אחת השכונות המיוחדות ביותר בירושלים?
הוועדה החשאית של משרד הביטחון אישרה הקמה של בסיס מכללות גדול של צה״ל על גבעה ליד עין כרם – שכולה מרחב ירוק בלב העיר, אתר נפלא לטיולים עם מבנים היסטוריים, החל מתקופת בית ראשון. מעבר להרס של אתר הטיולים והאתר הארכיאולוגי, בנייה במקום עלולה לחסל את הסיכוי שכפר עין כרם, שנמצא כיום ברשימת המועמדים לאתרי המורשת העולמיים של אונסק״ו, יזכה אכן במעמד הנכסף שמביא איתו גם תיירים ותועלת כלכלית.
מתן נחום, רכז שמירת טבע במחוז ירושלים בחברה להגנת הטבע, מתקשה להבין איך זה קרה: ״צה״ל צריך שתהיה לו את הוועדה למבנים סודיים, זה בסדר. אבל בעין כרם מדובר בתוכנית לבניית מכללות. ניתן גם הסבר שמדובר באתר שמיועד ללימודים שישתלב במרקם העירוני, יתקשר עם הסביבה ויספק תעסוקה. אז למה הדיון צריך להתנהל בוולמ״ב?״
ההחלטות שמשנות את הסביבה שלנו
במקרה אחר, הוקמה סמוך לחריש היאחזות נח״ל שהפכה עם השנים ליישוב רגיל ושמו מצפה אילן, עם מאות בתי מגורים. בניגוד לכל יישוב אחר בארץ, הוא אושר רק בוועדת הצללים למתקנים ביטחוניים – ולא בוועדות התכנון הרגילות.
ועדות התכנון, שנשמעות אולי טכניות ומשעממות, הן המקום שבו מתקבלות הכרעות גורליות על הסביבה שבה כולנו חיים. הדיונים בוועדות מביאים בחשבון את ההשפעות על הטבע כתוצאה מבנייה חדשה, וכמובן ישנה שקיפות ושיתוף של הציבור בתהליך קבלת ההחלטות. כל אלה, כמובן, לא קרו בעין פית, בעין כרם או במצפה אילן.
כבר שנים רבות שפעילי סביבה מנסים להבטיח שהוועדה לתכנון מתקנים בטחוניים תעסוק אך ורק במקרים שבהם יש אכן צרכים בטחונים דחופים וסודיים.
עד שזה יקרה, חייבים לעשות הכל כדי לעצור את הבנייה המתוכננת בעין פית – כדי שהצבאים, הדורבנים והמטיילים לא יאבדו את אחד המקומות המיוחדים ביותר בצפון.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה לכתבה בנושא ששודרה ב״כאן״ ב-15.7.23:
״נוהל הוועדה למתקנים בטחוניים הוא הבסיס לכל תהליך תכנוני בצה״ל. כל בקשה בצה״ל נבחנת בדקדקנות למול סעיפי הנוהל, בליווי ובתיאום הגורמים הרלבנטיים, שחלקם מהווים גורמים רשמיים של מוסדות התכנון גם בתהליכים אזרחיים.
״דיוני הוועדה למתקנים בטחוניים מתקיימים בליווי היועץ המשפטי של הוועדה המחוזית, מתכנן המחוז וגורמי מקצוע של מוסד התכנון לפי הצורך. ישנם תכנונים אשר לא ניתנים לפרסום בפומבי מטעמים בטחוניים״.
״צבא ההתקפה לטבע – מי יציל את עין פית״ (פרשנות של צפריר רינת, פורסמה ב״הארץ״ ב-19.7.23)
כתבה של רובי המרשלג על הוועדה הסודית (שודרה ב״כאן ב-15.7.23)