לעצור את הבנייה
עין פית נמצא בתוך עמק קטן ברמת הגולן, סמוך לכביש העולה אל החרמון. יש בו 7 מעיינות, יער עשיר ובוסתנים, אתרים היסטוריים והמון קסם. עין פית קטן ונסתר ומי שמצליח להגיע אליו בדרך כלל מתאהב – בין אם אלה מטיילים או חיות בר.
גן העדן הנדיר הזה נמצא בסכנה מיידית. הצבא מתכנן להקים דווקא שם אתר אימונים סואן, עם עשרות רבות של מבנים ותשתיות לכלי רכב, שייצור רעש וזיהום.
אם התוכנית תתממש, הצבאים, הדורבנים והשועלים שזה הבית שלהם יימלטו – והעמק המיוחד יתחסל.
המאבק להצלת עין פית נמשך כבר כמה חודשים, וביום שישי האחרון התכנסו במקום כ-200 פעילים לאירוע ששילב בין דיונים על מצב המאבק להנאה וכיף מהמקום המיוחד.
לירון שפירא, רכז שמירת טבע באזור הצפון של החברה להגנת הטבע, מעדכן על מה שקורה בעין פית: ״החברה להגנת הטבע שותפה למאבק, שמנוהל על ידי מטה מאבק ציבורי עצמאי. האתגר הגדול הוא יצירת קשר עם הצבא, במטרה לקדם פתרון.
״באחרונה, נציגי החברה להגנת הטבע נפגשו פעמיים עם אנשי פיקוד צפון, ובשבוע הבא צפויה פגישה עם אלוף פיקוד הצפון, שבה נדון בכמה נושאים, ביניהם עין פית. הדרישה שלנו היא להשהות את הפרויקט ולקדם בחינה של חלופות. אבל אם לא תהיה היענות לדרישתנו, נשקול צעדים נוספים שאליהם אנחנו נערכים במקביל״.
השראה ואופטימיות
ליאור אנמר, פעיל במאבק להצלת עין פית, מספר על האירוע שנערך ביום שישי: ״הגיעו כ-200 אנשים, שהשתתפו בסיורים מקצועיים וחווייתים, שכללו היכרות עם המאפיינים של עין פית, לצד שיאצו ותקשורת מקרבת וגם לימוד של שירת הציפורים – כלומר היכרות עם מגוון הקולות שמשמיעות ציפורים בזמן האכלה, כאותות מצוקה ועוד. עשינו גם מבצע ניקיון והוצאנו כמות גדולה של זבל מהאתר.
״לאחר מכן ערכנו קבלת שבת, ודיברנו על מאבקי שמירת טבע אחרים שהצליחו ונותנים לנו השראה ואופטימיות. כמו למשל, המאבק של נחל כזיב שמנע הקמה של דרך צבאית שהייתה אמורה לחצות את הנחל, או המאבק על ׳הנהר הסודי׳ בים המלח, שהצליח לגרום לבחינה של ההשפעה הסביבתית של התופעה הייחודית״.
הפעילים נפגשו עם המועמד לראשות מועצה אזורית גולן, אורי קלנר, שהבטיח שאם ייבחר יפעל לשינוי התוכנית, כפי שעשה בעבר כשהיה סגן ראש מועצה.
פעילות חשובה שנמשכת כל העת היא איסוף חוות דעת מקצועיות – שמעידות על הטבע החד-פעמי שטמון בעין פית. כך למשל, סייר במקום פרופ׳ אביטל גזית, מומחה לשיקום נחלים שקיבל השנה את פרס ישראל בתחום חקר הסביבה והקיימות: ״זה היה הביקור הראשון שלו במקום״, מספר אנמר. ״הוא התרשם וזו הייתה הפתעה עבורו לגלות את כל הטבע שמסתתר כאן מתחת לרדאר״.
סקר שנערך במקום ויפורסם בקרוב חושף שהנחל הנקי והצלול מושך אוכלוסיות מגוונות מאוד של חסרי חוליות. בנוסף, מחקר מצלמות שביל שיפורסם בקרוב גילה שהמקום כל כך שקט ורגוע, שיש יונקים ליליים רבים שפעילים בו גם ביום.
״זו שגיאה נוראית לבנות בעין פית״, מסכם אנמר, ומסביר: ״בניגוד לתהליכי תכנון רגילים, לא הייתה במקרה הזה מעורבות של יועצים סביבתיים, ויועצים שנחשפו לתוכנית בדיעבד קובעים חד-משמעית שאסור לבנות במקום. לא נתפס שהצבא יכול להקים שטח אימונים במקום עם חשיבות גדולה כל כך לטבע״.