כ-90% מתושבי ישראל חיים בערים ובישובים עירוניים – זה יוצר צפיפות, פקקים ואתגרים גדולים.
הערים בעולם הן המקום שבו משבר האקלים מורגש בצורה החריפה ביותר. כדי לשמור על סביבת מחיה נסבלת – אנחנו חייבים לשמור על הטבע העירוני, כלומר על מרחבי הטבע הפתוחים המעטים שנותרו סביב הערים או בתוכן. בכלל, אם לא נשמור על איזון אקולוגי בין האדם לטבע – אנחנו בני האדם פשוט לא נוכל לשרוד על פני כדור הארץ.
איך עושים את זה?
דרך מצוינת לזהות אילו אזורי טבע ישנם בעיר היא באמצעות סקר תשתיות של טבע עירוני. כך אפשר לדעת היכן כדאי לפתח שכונות ואזורי מסחר, והיכן חשוב לשמר את הטבע העירוני כפי שהוא.
לפני יותר מ-5 שנים, עיריית פתח תקוה הזמינה סקר כזה, שבוצע על ידי החברה להגנת הטבע בתמיכת המשרד להגנת הסביבה.
פתח תקוה כולה נמצאת בסמוך לנחל הירקון (ליתר דיוק, באגן הניקוז של הנחל). זהו האופי הטבעי של העיר, וגם חלק חשוב במורשת שלה, כמו למשל בסיפורים על ייבוש הביצות על ידי מייסדי פתח תקוה, שהידוע בהם הוא משה יואל סלומון.
המסקנות של הסקר הובילו להחלטה – להקים בריכת חורף משמעותית בצפון מזרח העיר, שנחנכה בפסח השנה.
מה זו בריכת חורף?
בריכת חורף היא גוף מים המתמלא באופן זמני, כאשר האזור אותו היא מנקזת עולה על גדותיו. לבריכות החורף תפקיד חשוב, במיוחד לאור משבר האקלים ואירועי גשם קיצוניים. הבריכות מאפשרות למים לשהות כמה שבועות או חודשים, ולהתייבש לאיטן מבלי לגרום נזקים לסביבה, כמו למשל בגלל שטפונות.
וזה לא הכל: בריכת חורף היא משכן לעולם שלם של ייצורי פלא. ייצורים שחיים במים, אבל יודעים גם לשרוד את ימי הקיץ הקשים – כאשר הבריכה מתייבשת לחלוטין. הם מתעוררים לחיים עם הגשם הבא, אפילו אם הוא מגיע רק כמה שנים מאוחר יותר.
בין הייצורים, יש כאלה שחיים בתצורה של נקבות, ומתרבים על ידי חלוקה. אבל אם תנאי המחייה בבריכה הופכים קשים, חלקם הופכים לזכרים – וכך מתחילה רבייה מינית, שמתקיימת במקביל לרבייה בחלוקה. כמו שאמרנו, ייצורי פלא של ממש.
על מנת לחנוך את הבריכה המיוחדת הזאת, ולהכיר אותה לתושבי העיר, הזמינה אותנו עיריית פתח תקוה לבצע ביו בליץ. ומה זה? על כך בקטע הבא.
ייצורי הפלא של בריכות החורף חיים במים, אבל גם אם הבריכה מתייבשת לחלוטין, הם שורדים ומתעוררים לחיים עם הגשם הבא. למרבה התדהמה, זה קורה אפילו אם הגשם מגיע רק כמה שנים מאוחר יותר
מה זה ביו בליץ?
ביו בליץ הוא סקר מהיר ומקיף של מגוון המינים, אשר מתרחש במקום ובזמן מוגדרים. הזמנו את תושבי פתח תקוה והסביבה להצטרף אלינו לחגיגה בטבע – ולשמחתנו, כ-800 מבוגרים וילדים השתתפו בפעילות וההתלהבות היתה גדולה.
הגיעו גם מומחים בתחומי הבוטניקה, הזוחלים, הפרפרים, הציפורים וכמובן ייצורי בריכות החורף. המומחים הוציאו סיורים סביב הבריכה, והמשתתפים נדהמו לראות את שפע החי והצומח הגדלים כל כך קרוב לעיר.
בין הסיורים, הילדים נהנו מתחנות משחק, כמו אלופי הנדידה, על נדידת הציפורים המרהיבה שעוברת מעלינו פעמיים בשנה. היה גם מרחב בריחה אקולוגי, שבו עזרו הילדים לעופר חמוד שאיבד את אימו לחזור ולמצוא אותה, דרך מכשולים במסדרון האקולוגי, וגם משחק הסוקרים הצעירים, שבו הילדים למדו איך עושים סקר אקולוגי.
כל הטבע שמסתתר בבריכת החורף
האירוע היה הצלחה גדולה. התושבים נחשפו לפלאי הטבע, המומחים ערכו רשימות מצאי, ואנחנו שמחים לחלוק אותן איתכם.
תראו איזה שפע של חיים יש בבריכת החורף ובסביבתה!
פרפרים
לבנין הצנון, לבנין הרכפה, צהבוני התלתן, נימפית החורשף, נחושתן החומעה, כחליל השברק, לבנין הכרוב.
ייצורי בריכת החורף
ראשני טריטון, זחלי שפירית, זחלי בריום, פשפש חותרן, פשפש שטגב, חיפושיות מים.
ציפורים
שלדג לבן חזה, פשוש, מיינה, יונת בית, מגלן חום, עורבני שחור כיפה, דאה שחורת כתף, תור צווארון, ברווז ברכיה, זרון סוף, פיפיון עצים, שליו, בז מצוי, סנונית מערות, סנונית רפתות, סיס חומות, טסיות בתים, עורב אפור, סיקסק, ליבנית קטנה, אנפית בקר, תפר, דררה מצויה.
פרוקי רגליים יבשתיים
חיפושיות
מושית השבע, נחושתנית הקוצים, פרחית שעירה, פרחית נעמי או אביגיל, רצה סגלגלה, ברקנית בלתי מזוהה, ברקנית מהסוג אנתקסיה, קנתרית כתומה, קנתרית שחרחרה, שלל רצות קטנות שחרוריות קטנות, זחל של גחלילית , זחלי עליתיים, קסידה.
חגבאים
צרצרים, חרגולים וחגבים שונים, לרבות עפרן.
פשפשאים
אדמון מצויר, תריסית בלמ״ז, כנימות עלה.
דבוראים
דבורת הדבש, מחושית, צרחולית, צרעה מזרחית, ועוד שלל דבורים וצרעות.
עכבישנים
רגלבישים, זאבנים, ענבלנים, קטוענים ועוד ועוד
שפיראים
שפיריות ושפריריות, גמל שלמה חד-עין.
זוחלים
לטאות
חומט פסים, חומט גמד, קמטן.
נחשים
נחשיל מצוי, נדליל (נדל דק), אצנדל (נדל ארוך רגליים), רב גף.
דו-חיים
אילנית מצויה, קרפדה ירוקה.
רכיכות
שבלול השדה, נזירית דוגונית, נזירית טבורית.
וגם שפע עצום של צמחים כמובן:
חרצית עטורה, נורית המלל, מעוג אפיל, גדילן מצוי, גזר קיפח, אגמון ימי, כשות השדות, עולש מצוי, ביקיה ארגמנית, ארבע-כנפות מצויות, טופח חד-שנתי, מרגנית השדות, דמסון כוכבני, בצעוני מצוי, חלבלוב משונשן, כף-אווז מלבינה, חוח עקוד, חרדל השדה, שברק משובל, תלתן הפוך, דבשה, קרדה מכסיפה, חמציץ נטוי, שיטה מכחילה, טוריים מצויים, זון אשון, שלמון יפואי, חומעה יפה, חפורית, טיון דביק.