תוצאות חיפוש

האם סכנת משבר האקלים הגיעה אל האלמוגים באילת?

מערכת החברה להגנת הטבע

האלמוגים במפרץ אילת גילו עד השנה חסינות גנטית יוצאת דופן בפני תופעת ההלבנה המסוכנת שפוגעת בשוניות בעולם, שככל הידוע מתרחשת בעיקר בגלל משבר האקלים. אבל הקיץ האחרון היה לוהט באופן קיצוני – וכעת ישנו חשש שגם הם עלולים להיפגע ולמות בגלל התחממות מי הים. לסיפור המלא >>

אלמוגים במפרץ אילת אחרי הלבנה
אלמוגים במפרץ אילת אחרי הלבנה. צילום: שי אורון

משבר האקלים המחריף וההתחממות הגלובלית יוצרים סכנות אדירות לטבע בכל העולם. אחד הנפגעים מהטלטלה הסביבתית הגדולה שמתרחשת כיום הן שוניות האלמוגים. השוניות סובלות בשנים האחרונות מתופעה שמכונה ״הלבנת אלמוגים״ (Coral bleaching) שמתרחשת מסיבות שעדיין אינן ברורות לגמרי למדענים אך עלולה להוביל למותם של האלמוגים מרעב.

מה ידוע על הלבנת האלמוגים? ככל הנראה, התופעה מתרחשת כאשר התחממות מי הים גורמת לאצות הנמצאות בתוך גופם של האלמוגים להתנתק מהם ולהיפלט אל המים. אצות אלה, המכונות שיתופיות, מספקות על ידי פוטוסינתזה את מקור המזון העיקרי של האלמוגים, וכך נטישתן גורמת להרעבה חמורה אשר עלולה להוביל למותם. בתוך כך, האלמוגים הופכים ״לבנים״, כאשר היעלמות האצות הצבעוניות חושפת את השלד הבהיר שלהם.

בישראל, שמתחממת מהר יותר מהממוצע העולמי, מראים האלמוגים חסינות גנטית יוצאת דופן אשר מקורה בתהליכים אבולוציוניים ייחודיים. בשוניות בעקבה, באילת ובסיני כמעט ולא נצפו בעבר אירועי הלבנה, כגון אלו הפוגעים בשוניות רבות ברחבי העולם. מדענים הראו כי מיני אלמוגים רבים באזורנו פיתחו עמידות לחיים בטמפרטורות גבוהות יותר, ומצליחים לשרוד אפילו אם המים מגיעים לטמפרטורות אשר מחסלות שוניות שלמות במקומות אחרים בעולם.

צילום פנורמי של מפרץ אילת
מפרץ אילת. צילום: אוראל רביבו

הקו האדום של האלמוגים

אבל בקיץ האחרון התקבלו דיווחים חריגים על הלבנת אלמוגים במפרץ אילת, שמעוררים חשש כי האצת ההתחממות הגלובלית גרמה לכך שהחסינות של האלמוגים הגיעה לקצה גבול יכולתה – וכעת יש חשש כבד לעתידם.

באמצע אוגוסט, התקבלו דיווחים ראשונים על הלבנה של המין "אלמוגי אש" (Millepora dichotoma). בשבועות שלאחר מכן נצפו יותר מעשרה מיני אלמוגים, וכן שושנות ים, שהראו סימני הלבנה – כפי שדיווחו אסף זבולוני מרשות הטבע והגנים, ומעוז פיין ויונתן שקד מהאוניברסיטה העברית ומהמכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים באילת, במאמר שפורסם בכתב העת ״אקולוגיה וסביבה״.

בשנת 2024 נרשמה הסלמה במשבר האקלים עם טמפרטורות חמות באופן קיצוני. במפרץ אילת, טמפרטורת המקסימום באוגוסט הייתה 30.6 מעלות צלזיוס בממוצע, לעומת 28.2 מעלות בשנים קודמות – וזהו הפרש משמעותי ביותר. נתוני טמפרטורות חריגים התגלו גם לפי מדד המבוסס על צילומי לוויין.

״אף על פי שהחוסן של אלמוגי מפרץ אילת גבוה וייחודי ברמה העולמית, מסתבר שגם לו יש קו אדום. סביר שמערכת השונית הגיעה השנה אל סף נקודת המפנה (Tipping point)״, נכתב במאמר. החוקרים מדגישים כי החשש הוא שהתנאים הקיצוניים, שכוללים גם את איכות מי הים במפרץ אילת, עלולים לגרום להידרדרות חריפה ופתאומית, כפי שקרה באזורי שוניות רבים בעולם – שאחריה כבר לא נוכל להציל את האלמוגים.

 

 

 

אלמוגים במפרץ אילת אחרי הלבנה
האלמוג נותר חשוף. צילום: שי אורון

איך אפשר לשמור על האלמוגים?

גורמים שונים מקשים על תפקודם של האלמוגים. למשל, חומרי דשן (נוטריינטים) ומזהמים שונים הנפלטים לים, משפיעים על היכולת של האלמוגים  להתמודד עם טמפרטורות גבוהות. לכן, עם החרפת משבר האקלים והתגברות התדירות של גלי חום קיצוניים ובלתי צפויים, מחייבים לנסות להסיר גורמים נוספים אשר פוגעים בחוסנה הטבעי של שונית האלמוגים.

כך למשל, אם יתממשו התוכניות להגדלת כמויות הנפט המשונעות דרך נמל אילת, שיחמירו את הסיכון להתממשות של אסון נפט במרחב הטבע הרגיש והיפה הזה – גם החשש לעתידם של האלמוגים יתעצם.

בנוסף, כיום ישנם מזהמים בכמויות גדולות המוזרמים לים במפרץ אילת כתוצאה מתהליכי התפלה וחקלאות ימית, וישנה אף דרישה להגדיל את נפח הזרמתם, דבר העלול לפגוע באופן ישיר בחוסנם של האלמוגים.

מצטרפים לשמירה על הטבע ונהנים מטיולים מודרכים בחינם

בואו להיות חברים של הטבע

הצטרפו עכשיו