תוצאות חיפוש

בזכותכם: הישג גדול במאבק נגד אסון הנפט הבא

מערכת החברה להגנת הטבע

הלחץ הציבורי עובד: נמנעה הכפלת כמויות הנפט שעוברות בצינור הישן והרעוע בין אילת לאשקלון, שבו כבר אירעו אסונות נפט. זוהי תוצאה של מאבק סביבתי ארוך שמנהלת קואליציה של ארגונים, ראשי ערים ותושבים – שפועלים כבר תקופה ארוכה כדי למנוע הרחבה מסוכנת של שינוע הנפט במפרץ אילת, לאורך הנגב ובחופי אשקלון ואשדוד. כל הפרטים בכתבה >>

נמל קצ״א במפרץ אילת
נמל קצ״א במפרץ אילת. צילום: אוראל רביבו

נתחיל בשורה התחתונה: החלטת ממשלה שהייתה עלולה להגדיל את הסכנה לציבור בשל הכפלה של כמויות הנפט בצינור קצא״א שעובר בין אילת לאשקלון – ירדה מסדר היום. זו בשורה חשובה ומשמחת, לפחות לעת עתה.

חברת קצא"א, חברה המסתתרת במחשכים ואינה חושפת את פעילותיה באופן מלא, ניסתה לדחוף את הממשלה כדי שתקבל החלטה שמסירה כל הגבלה על שינוע נפט דרך ישראל. זוהי תוכניות שמסכנות חלקים ניכרים מישראל: את התושבים והטבע בדרום ובמישור החוף, במפרץ אילת, בנגב ובים התיכון. זו סכנה לאיכות מי השתייה שלנו ולבריאות הציבור.

התוכנית להכפלת כמויות הנפט בצינור הישן והרעוע של קצא״א ותוכניות דומות עלו לשולחן הממשלה והוסרו פעמים רבות – וביום שלישי בערב הוחלט להסיר את הנושא מסדר היום הממשלתי.

כל זה קרה בזכות הלחץ הציבורי שלכם!

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן והצוות המקצועי של המשרד הפגינו עמידה איתנה, בעקבות מאבק נחוש ומתמשך של ראשי רשויות מהדרום ומאזור החוף, בהובלת הרשויות המקומיות של אילת, אשקלון, אשדוד, רמת נגב, מצפה רמון, ערבה תיכונה, חבל אילות וחבל יבנה. בקואליציה שותפה החברה להגנת הטבע לצד אנשי השדולה הסביבתית בכנסת, פורום רשויות החוף, ראשי השלטון המקומי והאזורי ופורום ה-15. לצידם מדענים ואיגוד ההתפלה, המכון למחקרי ביטחון לאומי, איגוד רופאי בריאות הציבור ועוד פעילות ופעילים רבים שבלמו לעת עתה את התוכניות של קצא"א.

האם זה סוף הסיפור? ברור שלא. אנחנו נעמוד על המשמר, וכבר בתחילת ספטמבר יתקיים דיון בוועדת הפנים של הכנסת בנושא. אנחנו צריכים אתכם ואתכן איתנו – כדי לעצור את אסון הנפט הבא.

דליפת נפט בצינור של קצא
דליפת נפט בצינור של קצא"א. צילום: המשרד להגנת הסביבה

הסיפור של צינור הנפט המסוכן

❗דליפות נפט עלולות לפגוע בבריאות התושבים באשקלון ובאילת, בנגב, בערבה ובמישור החוף, לסכן את מתקני ההתפלה ומי השתייה, לפגוע בפעילותם של תחנות כוח ונמלים ולהזיק לחופי רחצה ולדיג.

להגדלה של שינוע הנפט, כפי שבקצא״א לוחצים לעשות, עלולות להיות השלכות שליליות משמעותיות בשלל תחומים. זו עלולה להיות סכנה למפרץ אילת, לשונית האלמוגים הייחודית המהווה אבן שואבת לתיירות ולפרנסה בעיר, זהו סיכון למצבו של הים התיכון, ולמרחבים פתוחים בעלי חשיבות אקולוגית ונופית שדרכם עובר צינור הנפט.

❗חשוב לזכור כי כמויות הנפט הנוספות, שחברת קצא״א רוצה לשנע בין אילת לאשקלון, באמצעות צינור ישן ורעוע שכבר אירעו בו תקלות, אינן מיועדות לצרכי הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל, אלא ליצוא למדינות אחרות.

התרחישים המבהילים על דליפת נפט אינם רק חששות. מעדויות שהצטברו במהלך השנים התברר שקצא״א כבר הייתה אחראית לאירועי דליפה רבים, שחלקם הוסתרו מהציבור.

אירוע דליפה חמור שגרם לזעזוע ציבורי היה אסון עברונה שהתרחש ב-2014. צינור הנפט של קצא״א נבקע סמוך ליישוב באר אורה, כ-20 ק״מ צפונית לאילת. כ-5 מיליון ליטרים של נפט גולמי זרמו במשך לילה שלם והגיעו לשמורת עברונה.

❗עבודה כלכלית שפורסמה ביוני 2024, מגלה כי התוכנית המסוכנת להרחבת שינוע הנפט במפרץ אילת ובים התיכון, עלולות לגרום לנזק של כ-11 מיליארד שקל ולפגיעה אנושה בכלכלת העיר אילת ובשונית האלמוגים.

העבודה מראה עוד כי אם הנזק יתרחש בקצה הצפוני של הצינור באזור אשקלון, שפך נפט בסדר גודל דומה עלול לזהם לחודשים רבים, (ואף יותר משנה, את כל החופים עד לחיפה, ולגרום לנזקים כלכליים של עשרות מיליארדי שקלים, רובם בשל החשש להשבתת תחנות כח ופגיעה בייצור החשמל. העבודה הכלכלית נערכה על ידי חברת DHV-Med עבור החברה להגנת הטבע והעמותות צלול ושומרי הבית ובשיתוף עיריית אילת.

שונית האלמוגים באילת
שונית האלמוגים באילת. צילום: ארז עתיר

רוצים להצטרף להגנה על מפרץ אילת וליהנות מטיולים בחינם?

בואו להיות חברים של הטבע

הצטרפו עכשיו