איך אפשר לעזור למחקר - ולשמור על הגחליליות?
המחקר שבו אתם מוזמנים להשתתף, בודק היכן נמצאות הגחליליות בארץ, ומהם הגורמים המשפיעים עליהן. זהו ידע שיאפשר לשמור טוב יותר על האזורים בהם הגחליליות חיות (בתי הגידול שלהן). נוכל ללמוד מהם המאפיינים של הסביבות הטבעיות של הגחליליות, ומהן הסכנות שמאיימות עליהן.
מיזם זה נערך בשיתוף פעולה עם בית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב והמעבדה האנטומולוגית לאקולוגיה יישומית במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט. המחקר מבוצע על ידי אלה פישמן, סטודנטית לתואר שני, בהנחיית איתי רנן וד"ר נטע דורצין.
סיכום סקר מקדים 2019 | סיכום תצפיות 2020 | דוח מסכם אפריל 2020 – יוני 2022 | לצפייה במפת התוצאות העדכנית
על מה כדאי לדווח?
– מיקום התצפית.
– תאריך ושעת התצפית.
– כמה פרטים נצפו במקום וזמן מסוים.
– האם נצפו זכרים, נקבות או זחלים?
– מאפייני השטח בו נצפו הפרטים, למשל שטח טבעי, שטח חקלאי, מבנה או גינה.
– האם הגחליליות מאירות?
– במידת האפשר, צרפו בבקשה צילום איכותי ככל שניתן.
בטופס הדיווח, מלאו בבקשה את פרטיכם, כדי שנוכל ליצור אתכם קשר במידת הצורך ולעדכן אתכם על תוצאות המחקר.
הכירו את הגחליליות
– גחליליות הן משפחה מסדרת החיפושיות במחלקת החרקים. יש כ-2,000 מינים של גחליליות בעולם, וכשמונה מינים בארץ.
– הגחלילית מתחילה את חייה כזחל, ונשארת כך למשך מספר חודשים עד מספר שנים, כתלות במין, באקלים ובהיצע המזון.
– הזחל ניזון מחלזונות ותולעי קרקע, ואילו הגחלילית הבוגרת אינה ניזונה כלל ומשך חייה קצר.
– הגחליליות מוכרות במיוחד בזכות יכולתן ליצור אור מהפרקים האחוריים של הבטן. יכולת זו משמשת בעיקר לתקשורת בין זכרים לנקבות בשלב החיים הבוגר, לעיתים היא מופיעה גם בזחל ובביצים, כנראה לצורך הרתעת טורפים.
– בכל המינים בארץ, הזכרים הם בעלי כנפיים המשמשות לתעופה. לנקבות יש ניצני כנפיים שאינן שימושיות.
– בין הנקבות לזחלים ניתן להבדיל בעזרת צבע הגוף: הנקבות בהירות יותר, בעוד שלזחלים צבע שחור עם פסים או כתמים כתומים בצידי הגוף.
– חלק מהזחלים מתקדמים בצורה ייחודית: הם נעזרים בחלק האחורי של הגוף כדי להתקדם במעין "קפיצות".
למה הגחליליות נעלמות?
בשנים האחרונות מצטברות עדויות לירידה קיצונית בשפע ובעושר של מיני החרקים בעולם. הפגיעה קשה במיוחד בחרקים המעופפים. כחלק מהתופעה הזו, ברחבי העולם ניכרת ירידה משמעותית באוכלוסיית הגחליליות. גם בישראל נצפתה ירידה בכמות הגחליליות בעשורים האחרונים, על פי סקר שנערך ב-2009 בהובלת פרופ' סלעית קרק.
פיתוח מואץ שמחסל את אזורי המחיה של הגחליליות הוא הסיבה העיקרית לפגיעה בהן בכל העולם
אלה הסיבות העיקריות לפגיעה בגחליליות בעולם, המבוססות על תצפיות באמריקה, אירופה ודרום ומזרח אסיה, כאשר בכל אזור הסיבות להיעלמות הגחליליות שונות מעט:
– חיסול אזורי המחיה. פיתוח מואץ שמחסל את אזורי המחיה (בתי הגידול) של הגחליליות הוא הסיבה העיקרית לפגיעה בהן בכל העולם.
– ניתוק בין אזורי המחיה. תופעה זו, שנובעת גם היא מפיתוח מעשי ידי אדם, משמעותית במיוחד עבור בעלי חיים עם יכולת התרבות מוגבלת, כמו למשל, כאלה שמבודדים משאר בני מינם. ככל הידוע, נקבות הגחליליות מכל המינים בישראל הן חסרות כנפיים, מה שמגביל את יכולת התפוצה של המשפחה ומגדיל את סכנת הניתוק שלה משאר בני מינה.
– זיהום אור. תופעה זו נגרמת בשל העוצמה וההיקף הגדולים של תאורת לילה מלאכותית. זיהום אור משפיע מאוד על הגחליליות, מכיוון שהן מסתמכות על התאורה הטבעית שלהן לתקשורת בין זכרים לנקבות. להרחבה על זיהום אור
– חומרי הדברה. ריסוס נגד חרקים משפיע על היעלמותם של כלל החרקים בסביבה, ביניהן הגחליליות. ישנה סברה שחרקי קרקע, הכוללים את הזחלים של הגחליליות, פגיעים במיוחד לריסוס, מכיוון שהוא נוטה להישאר בקרקע זמן רב יותר מאשר באוויר. חומרי הדברה יכולים להשפיע על גחליליות גם באופן עקיף, אם הם פוגעים בטרף הזמין להן.
תמונות ומידע נוסף על גחליליות תמצאו בעמוד האינסטגרם Fireflies_israel ובדף הפייסבוק גחליליות בישראל.
יש לכם שאלות? מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר נירית לביא אלון, רכזת תחום מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע nirita@spni.org.il או עם צוות המחקר fireflyellaf@gmail.com