תוצאות חיפוש

השקדייה פורחת: שפע המלצות לטיולים בעקבות הסמל של ט״ו בשבט

מערכת החברה להגנת הטבע

השקדיות, או אולי השקדים (תיכף נסביר למה), מסמלות את ט״ו בשבט כי הן הראשונות לפרוח מבין עצי הפרי. זה יפה ומיוחד, אז איפה אפשר לראות וליהנות מהן? כל הפרטים בכתבה.
✏️ כתב: עומר שפירא, רכז התוכן באגף התיירות של החברה להגנת הטבע

שקד מצוי עץ וותיק בשיא הפריחה
שקד מצוי ותיק בשיא הפריחה. צילום: אבנר רינות

שקד או שקדייה, מתוקה או מרה

לפני ההמלצות לאתרים שבהם נוכל ליהנות מפריחת השקדיות, נתחיל בכמה הסברים עליהן. וקודם כל, איך קוראים לעץ הזה: שקד או שקדייה?

התשובה הרשמית: שקד הוא גם שם הפרי וגם שם העץ, ואילו שקדייה היא מטע של עצי שקד. אבל בשפה המדוברת כל עץ שקד בודד נקרא גם הוא שקדייה, והאחריות לכך היא כנראה על השיר "השקדייה פורחת" (שמזדמזם לכם כעת בראש, אם תרצו או לא).

השקד מסמל את ט״ו בשבט בשל היותו הראשון לפרוח מבין שאר עצי הפרי, ומכך נגזרה גם המילה שקדן – לתאור אדם חרוץ וזריז.

הפרי החום שלו הוא המקור למרציפן המתוק, אך בפרי של שקד מר ישנה כמות קטנה של אמיגדלין, חומר שהפירוק שלו יוצר ציאניד. אז איך מבדילים בין שקד טוב לשקד מר? הסיכוי למצוא בטיול בטבע שקדים טובים הוא נמוך, מכיוון שרוב העצים גדלים בבוסתנים של כפרים ערביים שננטשו במלחמת העצמאות ולכן אינם מטופלים כבר עשרות שנים רבות.

אם אתם בכל זאת רוצים לנסות, תנו נגיסה קטנה בפרי, ואם תרגישו בטעם מהר – מהרו לירוק ולשטוף את הפה. כמות החומר הרעיל שתבלעו מזערית ולא מזיקה, אך הימנעו מלתת לילדים לנסות זאת.

הסיבה שהעצים שבעבר היו חלק מבוסתנים הפכו רעילים קשורה להליך חקלאי בשם "הרכבה", שבו על גזע של עץ בר רעיל, שמטבעו נותן פירות מרים, מלבישים ״רוכב״ של שקד הנותן פרי טעים. ככל שעובר יותר זמן ללא טיפול, עץ הבר משתלט על כל העץ.

החומר הרעיל קיים בפרי כנראה כדי למנוע מבעלי חיים לאכול אותו, אך עובדה מפתיעה יותר היא נוכחותו גם בצוף של פרח השקד, שנועד כמובן למשוך חרקים מאביקים לשתות ממנו. החוקרים עדיין לא מצאו תשובה לשאלה הזו, אבל גילו שהדבורים המאביקות אינן מתרגשות מהרעל.

ייתכן שהעובדה שעצי שקד בר רבים היו רעילים גם בתקופת המקרא, גרמה לכך שהוא לא נכלל בשבעת המינים בהן נתברכה הארץ, אף שכבר אז הוא היה פרי פופולרי וגידול חקלאי נפוץ.

תקריב של ענף עם פריחת שקד מצוי
פריחת שקד מצוי. צילום: רווית מסיכה

אתרי שקדיות מומלצים

אפשר למצוא שקדים באתרים רבים באזורי ההר והשפלה, ובכולם יש סיכוי טוב לראות פריחה יפהפייה בימים אלה. נתמקד בכמה המלצות.

פארק בריטניה בשפלה

בין מושב שריגים לבין מושב עגור שכן בעבר הכפר הגדול עג'ור, שבין שרידי הבוסתנים שלו פורחים בעונה זו עשרות רבות של עצי שקד.

דרך נוף שבה עובר גם שביל ישראל יוצאת 1 ק"מ מצפון-מזרח לכניסה לשריגים, וממשיכה אל פארק בריטניה הצפוני. אחרי כ-400 מטר חונים ליד חניון קטן ובו שביל, המסומן כשביל ישראל, שעולה ימינה אל חורבת שיקלון. כדי להגיע אל הפריחה, הולכים בכיוון ההפוך לשביל ישראל, ומתקדמים מערבה בשביל בסימון אדום, המכונה "שביל הבארות" ועובר בין עשרות עצי שקד ואלפי פרחים.

השביל עושה סיבוב וחוזר לדרך הנוף, בה יש לחזור דרומה כ-1 ק"מ עד לחנייה.

ניתן גם לרשום בווייז "הצומת המחומשת פארק בריטניה", וממנה לנסוע דרומה בדרך הנוף עד שפוגשים בסימון האדום.

אם אתם מטיילים בשבת, השתדלו להגיע מוקדם, כי משעות הבוקר המאוחרות האזור עמוס בעונה זו.

לפרטים נוספים על האזור: מדריך שביל ישראל בין צומת האלה לבית גוברין

מתל צובא לחניון סטף עליון

כאן ישנן כמה אפשרויות. ניתן להגיע לחניון סטף העליון ולצפות במאות העצים הפורחים בסביבתו.

אפשרות אחרת היא ללכת במסלול מעגלי של כשלוש שעות, ב״שביל הבעל״ שמסומן בשילוט. השביל מגיע אל מעיינות הסטף, ומשם חוזר יחד עם שביל ישראל אל החנייה.

אפשרות שלישית היא לטייל באזור צובא במסלול מעגלי: מחנים את הרכב בקצה המזרחי של הקיבוץ ליד מפעל "אורן", ויוצאים עם שביל ישראל בכביש ישן מזרחה אל הר צובא. מומלץ לפנות כמה דקות לתצפית מעל השביל, ואז להמשיך מזרחה עד ששביל ישראל יורד מהכביש הישן ימינה ויורד לעין צובא (המעיין נמצא כ-100 מטר ממערב לשביל ויש אליו שילוט). מהמעיין ניתן לחזור בדרך בין המטעים אל הקיבוץ.

אם אפשר להקפיץ רכב, כדאי להחנות רכב אחד בצד המזרחי של קיבוץ צובא ואת הרכב השני בחניון סטף העליון. בין שתי הנקודות חולף שביל ישראל, וההליכה ללא עצירות היא כשעה.

לפרטים נוספים על האזור: מדריך שביל ישראל בין צובה לצור הדסה

המלצות נוספות במרכז הארץ

🍂 הכפר ליפתא ליד הכניסה הראשית לירושלים: בווייז: ליפתא. בסופי שבוע מומלץ להגיע מוקדם, כי החנייה עלולה להיות מלאה בשעות הבוקר המאוחרות. מטיילים הלוך וחזור אל המעיין בין בתי הכפר הנטוש.
🍂 יער המלאכים שממזרח למחלף קריית גת: לפני הכניסה ליער יש מטע שקדים גדול ומגודר, אין להכנס למטע אך ניתן להנות ממראה הפריחה במהלך פברואר.
🍂 שביל סובב עין כרם: לחובבי לכת, מסלול מגוון של כ-8 ק״מ. גם בשכונת עין כרם, סמוך למעיין, יש פריחה יפה.
🍂 פארק קנדה: בשביל עמק המעיינות ובמקומות נוספים בפארק. במקום יש שילוט של קק"ל.
🍂 ״גבעת נפוליאון״: בין תל אביב לרמת גן סמוך לירקון.

המלצות בצפון הארץ (בכפוף לאילוצים ביטחוניים)

🍂 יער בית קשת: את היער חוצה דרך נופית טובה לכל רכב. באזור בית היערן ובמקומות נוספים לאורכה יש פריחה יפה.
🍂 נחל ראש פינה: מופיע בשם זה בווייז. מסלול קצר של כ-700 מטר לכל כיוון מוביל מערבה מחניית בית העלמין עד למעיין השני, עם מדרונות ירוקים משובצים בעצי שקד לבנים. למסלול מעט ארוך יותר: עולים כחצי ק"מ מהחנייה ויוצאים ימינה אל דרך ג'יפים מעל למושבה ראש פינה. בנקודה שבה דרך הג'יפים פונה שמאלה, יוצאים ממנה ויורדים בשביל קצר ומעט תלול אל בתי המושבה. בצד הדרומי של אזור השחזור של המושבה יורדות מדרגות אל חניית בית העלמין.
🍂 מעל נחל עכברה בצפת: שביל מסומן בכחול מתחיל סמוך למגרש הכדורגל בצד המזרחי של צפת.

פריחת השקדיות בנחל ראש פינה
פריחת שקדיות בנחל ראש פינה. צילום: מני צוברי

טיולים מודרכים בחינם - רק לחברים של הטבע

בואו להיות חברים

הצטרפו עכשיו