1.יש לא פחות מ-1,100 מינים של דבורי בר בישראל!
חשבתם שאם ראיתם דבורה אחת ראיתם את כולן? תחשבו שוב. למעלה מ-1,000 מינים שונים של דבורי בר חיים בישראל, מתוך כ-20 אלף מינים בעולם כולו. רק לפני כשנה, חוקרות מהאוניברסיטה העברית גילו מין חדש, Lasioglossum dorchini. לעומת המגוון האדיר הזה, יש רק 2 מינים של דבורי הדבש המבויתות שחיות בכוורות.
2.דבורי הבר לא מייצרות דבש
כן, קראתם נכון. הדבורים ממרבית המינים הקיימים בעולם ובישראל חיות לבד, אינן גרות בכוורות ולא מייצרות דבש. כדי להזין את הצאצאים שלהן, הן אוספות אבקה מפרחים, שאותה הן עורמות בתוך קן שבנו מבוץ, בתוך האדמה, בגזעים וגבעולים או אף בקונכיות ריקות של שבלולים. חלק מהן גוזרות עלים לריפוד הקן. לאחר מכן הן יטילו ביצה בתוכו, יחתמו את הפתח, ויפנו לבנות את הקן הבא.
3.דבורי הבר חשובות מאוד לפרחים
דבורי הבר מאביקות את הפרחים, כלומר – מעבירות את גרגר האבקה מהאיבר הזכרי של הצמח אל האיבר הנקבי, וכך מסייעות להתרבות שלו. חלק מדבורי הבר "מתמחות" בצמחים מסוימים. הן יאספו אבקה רק ממין בודד או ממשפחה של מיני צמחים, וכך האבקה שהן אוספות לא מתבזבזת על צמחים שלא יכולים להתרבות זה עם זה.
4.דבורי הדבש עלולות להזיק לדבורי הבר
דבורת הדבש הייתה בעבר מין של דבורת בר מקומית, אבל היא לא סיפקה את הסחורה עבור יצרני הדבש. לכן הם ייבאו לכאן מין אחר – הזן האיטלקי של דבורי הדבש. יחד עם הדבורים הגיע גם טפיל בשם אקרית שהכחיד לגמרי את דבורי הדבש המקומיות. היום דבורת הדבש בישראל היא מין מבוית לחלוטין, שקיים אך ורק לצורך ייצור דבש.
דבורות הדבש המבויתות ממשיכות לאיים על קיומן של דבורות הבר. כאשר דבוראים ממקמים כוורות של דבורי דבש בשטח פתוח, הן יוצאות לאסוף אבקה וצוף בטווח של כמה קילומטרים מסביב לכוורת. דבורי הבר נדחקות ומתמעטות כי לא נותרים להן משאבים – דבורי הדבש לוקחות מהן הכל. וזה עוד לא הכל: דבורי דבש עלולות להעביר מחלות וטפילים לדבורי הבר, וכתוצאה מכך נפגעת גם ההפריה של צמחי הבר.
5.אפשר להגן על דבורי הבר
החברה להגנת הטבע מציעה לאסור כליל את ההצבה של כוורות של דבורי דבש בתוך שמורות טבע, ולהרחיק אותן לפחות קילומטר מגבול השמורה. כך ניתן לצמצם את ההשפעות השליליות על דבורי בר ועל צמחי בר בשמורות.
גם אתם יכולים לעזור לשמור על דבורי בר! מצאו קרקע חשופה ותחוחה (מפוררת) בפינה החשופה חלקית לשמש, בגינה שלכם או אפילו בתוך עציץ גדול. כך תיצרו אתר קינון לדבורי הבר. אם תשאירו חלקת צמחים יבשים מהעונה הקודמת ותגזמו רק את חלקם העליון, תאפשרו קינון לדבורים הקודחות בגבעולים. גם קונכיות ריקות של שבלולים יעודדו קינון של דבורים מסוימות.