⬅️ כל הטיולים של החברה להגנת הטבע, ביער שווייץ וברחבי הארץ – בחינם רק לחברים!
⬅️ איך מצטרפים לחברות ולחברים של הטבע? מאוד פשוט, הקליקו כאן
היער התלוי
החיבור המפתיע בין שווייץ ליער מעל לטבריה נוצר לפני עשרות שנים, על ידי יהודים מארץ האלפים שתרמו כסף לקק״ל. אבל הסיפור של יער שווייץ שונה מזה של היערות האחרים של קק״ל. ביער הונהגה שיטת תכנון ייחודית שאינה אופיינית ליערות אחרים בארץ, שיטה שהתאימה למדרון התלול שבו הוא נמצא.
כשמתבוננים בתמונות מתחילת המאה ה-20, רואים את המדרון התלול מעל טבריה כשהוא חשוף לגמרי וללא עצים. המצב הזה אפיין אזורים רבים בארץ, שסבלו מרעיית יתר ומכריתת עצים לצרכים שונים, כמו בנייה, חימום, סלילת מסילות ברזל והסקת קטרים. אבל במדרון שמעל טבריה הבעיה הייתה חמורה במיוחד: כאשר יורד גשם חזק במדרון תלול וחשוף, נוצרות מפולות בוץ עוצמתיות הגורמות נזק רב ליישובים שלמרגלותיו. כך קרה לא פעם בטבריה, כולל מפולת עזה ב-1934 שהרגה עשרות אנשים.
לכן כבר שלטון המנדט החל בעבודות ייעור, אשר העלו הילוך אחרי הקמת המדינה כשקק"ל לקחה את הנושא לידיים. אך הנטיעות של שנות ה-40 וה-50 במאה שעברה לא עשו את העבודה כמו שצריך. רק בשנות ה-60 התחילו "להנדס" את המדרון בדרך מודרנית ויעילה.
כך הוסדר מערך הניקוז שנועד להגן על הקרקע מפני סחיפה ומתבסס על על הדרכים ביער, שתוכננו כתעלות הטיה. במרחק של כ-200 מטר זה מזה, נבנו מעברים ״איריים", בעלי תעלה מסורג, שמפנה את מי הנגר בצורה מוסדרת למדרון מדופן באופן שמונע סחף – ומונע את מפולות הבוץ המסוכנות.
במקביל, הוחלפו רוב העצים בכאלו המתאימים יותר לתנאים בשטח: ביניהם טטרקליניס מרובע, עץ מחט קטן שמוצאו במערב הים התיכון, השיח הגדול כסיה, מינים מיוחדים של אקליפטוס, עצי שיטה ועצי חורש ים-תיכוני. כך נוצר יער מגוון יותר ביחס לרוב היערות הנטועים בארץ ומפולות הבוץ חדלו מלאיים על טבריה.
איפה מטיילים ביער שווייץ
קל יחסית לטייל ביער שווייץ, למרות מיקומו על מדרון תלול. הדרכים והשבילים ביער הם ברובם על פני אותו קו גובה, ללא עליות או ירידות תלולות. כך ניתן לטייל בנוחות ברכב, באופניים או ברגל.
בין היתר, שביל ישראל עובר באזור בדרך מישורית למדי (מדריך שביל ישראל בין מגדל לחצר כנרת). השביל ודרכי הרכב מתחברים בדרום לכביש פוריה-כנרת ובצפון לטבריה עילית, כך שהגישה אליהם קלה.
⬅️ כל הטיולים של החברה להגנת הטבע, ביער שווייץ וברחבי הארץ – בחינם רק לחברים!
⬅️ איך מצטרפים לחברות ולחברים של הטבע? מאוד פשוט, הקליקו כאן
אתרים מומלצים ביער שווייץ
🥾 מצפור דונה גרציה: בעקבות היהודיה העשירה בעולם מחוץ לטבריה, השם דונה גרציה אינו מוכר, אך בטבריה יש מי שרואים בה כוכבת-על ושמה מונצח בכבוד רב בכמה מקומות, מלון דונה גרציה, שבו גם מרכז מבקרים המוקדש לפועלה ולטבריה בתקופתה.
בעולם של המאה ה-16, היה נדיר למדי למצוא נשים בעמדת השפעה כה רבה. דונה גרציה, בת למשפחת אנוסים שחזרה ליהדות, הייתה יזמית כלכלית יוצאת דופן, וגם נדבנית שהשקיעה כסף רב בטבריה וכמעט הגיעה לגור בעיר בעצמה אך לא זכתה לכך.
ב-2010, במלאת 500 שנים להולדתה של דונה גרציה נשיא, הוקמו אנדרטה ומצפור לזכרה, בכניסה הצפונית ליער שווייץ ובחיבור הרחובות דרך הגבורה ומעלה קק"ל בטבריה עילית. מהמצפור נשקף נוף נהדר לכנרת ולטבריה.
🥾 עתיקות הר ברניקי דרך יוצאת דופן לאזור יער שווייץ יורדת מהדרך הראשית של היער אל הר ברניקי והעתיקות שבו. זו אינה מישורית כמו יתר הדרכים ביער, אלא ירידה בדרך עפר מעט תלולה שאינה מומלצת לרכב רגיל. ניתן גם להגיע למקום מטבריה, ולעלות לעתיקות בנסיעה זהירה בכל רכב, אם כי לעתים הדרך נפגעת בעקבות גשמים.
לחובבי לכת וחובבי עתיקות מומלץ להתאמץ ולרדת ולטפס לאורך של כקילומטר לכל כיוון, בדרך עפר בסימון שחור. אפשר גם לשלוח נהג מתנדב שירד עם הרכב דרך הכביש מפוריה ויאסוף את הקבוצה מטבריה.
גם סיפור העתיקות בהר מיוחד. הקיסר הרומי יוסטיניאנוס, בנאי עתיר זכויות בארץ ובאימפריה כולה במאה ה-6, החליט לבצר את טבריה ולהקיפה בחומה. ההשקעה היתה רבה מאוד, והוא העלה את החומה עד לגובה של כ-200 מטר מעל הכנרת, לפסגה הזו.
באתר העתיקות במקום התגלו שרידי החומה, בעובי של כ-3 מטרים, לצד שרידים של מגדלי שמירה, שער וכנסייה. כשתבקרו בהר תבינו את החשיבות האסטרטגית של המקום החולש על מרכזה של טבריה של אז, שהיה דרומה ממרכז העיר של היום.
השם "הר ברניקי" כנראה אינו קשור לנסיכה ברניקי, בתו של אגריפס הראשון ונכדתו של הורדוס. בערבית נקרא ההר "קצר בנת אל-מלכ" – ארמון בת המלך – מכיוון שדמותה של ברניקי הפכה לנסיכה מיתולוגית ושמה הוצמד לכנסייה ולהר. אין ספק שמגיע לה הכבוד: מעמדה הרם ויופיה הרב הפכו את חייה ואת חיי האהבה שלה לסיפור שיכול למלא סדרת דרמה היסטורית-רומנטית, כשהפרט הפיקנטי ביותר בו הוא שבגיל 40 הפכה למאהבת של המצביא טיטוס בן ה-30, שהפך לקיסר רומא.
🥾 עין פוריה נמצא לא הרחק מיער שווייץ, בהמשך הדרך, דרומה מכביש פוריה-טבריה. זו פינת חמד עם בריכה קטנה לשכשוך רגליים מול הנוף היפה בין העצים ושבילי הנוף המוסדרים.