החיים השוקקים על החולות מתחת למים
דולפינים, קיפודי ים, צדפות ומיני בעלי חיים ימיים ייחודיים אחרים יזכו מעכשיו לבית בטוח יותר, אחרי ההרחבה העמוקה והמשמעותית של שמורת הטבע ים אבטח, שנמצאת במרחב הימי בין אשדוד לאשקלון, ממש מול הדיונות המוכרות שעל החוף. בשמורה הזו יש מרחבי טבע חוליים תת-ימיים שכמותם אין בשום מקום אחר בישראל.
עד היום, השמורה התקיימה במרחב מצומצם, ומעתה היא תגיע למרחק של כ-7 ק״מ מקו החוף, לעומת כ-300 מטר עד כה, ולעומק מקסימלי של כ-40 מטר, לעומת כ-5 מטרים עד כה.
החולות המוכרים מהדיונות של ניצנים ואשדוד נמשכים אל עומק המים, והמצע הרך שלהם שוקק בחיים נסתרים, ומהווה הזדמנות להשתקמות של המערכת האקולוגית לאחר שנים של חריש הקרקעית ברשתות ההרסניות של דיג המכמורת. בשטחי הקרקעית הרכה של החולות שמתחת למים תועדו קרוב ל-700 מינים של יצורים ימיים, והספירה נמשכת…
אלון רוטשילד, מנהל ״החצי הכחול״, פרויקט ההגנה על הים של החברה להגנת הטבע, מוסיף: "זו אכרזה משמחת מאוד והיא תוצאה של תהליך תכנוני ארוך שהחברה להגנת הטבע פעלה לקדם. שמורת ים אבטח תגן על שטח קרקעית חולית, שכיום אינו מיוצג כלל בשמורות הימיות בישראל ותגן על בית הגידול של הקרקעית הרכה ועל חברת בעלי החיים שמאכלסים אותה, החל מדגי קרקעית ועד לצדפות, תולעים רב-זיפיות וקיפודי ים״.
עיר עתיקה, נמל קדום ואתר צלילה מרהיב
במקביל הוכרז הגן הלאומי ים קיסריה, אשר ישמור לראשונה על נכס תרבות בעל חשיבות בין לאומית – הנמל העתיק מתקופת הורדוס, שהוא הבסיס להקמתה ושגשוגה של העיר העתיקה קיסריה. שרידי הנמל הקדום, שונית טבעית וחוף המורכב מחול וטבלאות גידוד – רכסי כורכר שהפכו למשטחי סלע שטוחים בגלל הבליה שנגרמה על ידי המים ומאפיינים את חופי הים התיכון – יוצרים מגוון רחב של בתי גידול עבור מינים רבים של צמחים ובעלי חיים שמוצאים בהם מקלט. גם הצוללים באתר נהנים ממראות מרהיבים בעומק לא רב, 10 מטר לכל היותר.
מדינות העולם, וישראל בכללן, אימצו בשנים האחרונות יעד שאפתני שהעלה את יעד ההגנה על שטחים בים מ-10% ל-30%. אולם, כיום רק 6% מהמים הריבוניים ו-2% מהמים הכלכליים בישראל, מוכרזים כשמורות טבע ימיות.