תוצאות חיפוש

מדריך למטיילים🎒 איך בוחרים תיק ומה כדאי לארוז

בחירת התיק שיתאים לנו בול והאריזה הנכונה שלו – הם בין הדברים שיכריעו אם הטיול שלנו יהיה מוצלח. ואגב, התיק בהחלט לא צריך להיות יקר ומאובזר – מה שחשוב הוא שהוא יישב נוח על הגב ועל הגוף. אז איך דואגים שהתיק לא יעיק? כל המידע כאן.

תיק טיולים ונעלי הליכה בחורשה
תיק טיולים. צילום: שאטרסטוק

🎒 איך בוחרים תיק טיולים - הכנות ופיצ׳רים

✅ נבין מהם הצרכים שלנו האם אני מתכננת טיול ארוך בשביל ישראל? האם אני מחפש תיק לטיולי יום? בהתאם לכך, ננסה להבין על איזה צורך בא התיק לענות, וכך להבין מה הנפח הרצוי ואילו פיצ'רים חשובים יותר או פחות. כאן בהמשך תמצאו הסברים ומידע על התכונות ועל הפיצ׳רים השונים, ועל הדרך הנכונה לתכנן את האריזה של הציוד בתוך התיק.
חשוב להבין שטיול של שבוע וחצי ידרוש נפח תיק דומה לזה שמתאים לטיול של חודשיים. זאת מכיוון שבכל מקרה אנו נצטייד באוכל ובמים תוך כדי ההליכה ואת הבגדים נכבס במהלך הטיול.

✅ נכין רשימה של החפצים שאמורים להיכנס לתיק אחרי שהבנו מה הצורך שלנו, נברר מה צריך לארוז. הרעיון הוא להבין כמה מקום יתפסו כל החפצים הללו. זכרו שיש ציוד שתופס יותר נפח, כמו שק שינה, מזרן, ערכת בישול וכו'.
לפי כמות וגודל הציוד הצפויים להיכנס לתיק, נוכל לבחור את הנפח המתאים. הכנת רשימה מראש תמנע מפח נפש. אם נרכוש תיק קטן מדי, נצטרך לתלות חפצים רבים על התיק שיפריעו להליכה. לעומת זאת, אם נרכוש תיק גדול מדי – נתפתה כנראה למלא אותו בציוד לא הכרחי שיוסיף לנו משקל מיותר על הגב. בהמשך נסביר איך מומלץ לתכנן את הציוד הדרוש.

✅ רצועות תיקי טיולים בדרך כלל עמוסים ברצועות מכל תא ומכל כיוון וקל מאוד ללכת לאיבוד. אך יש מספר רצועות שכדאי להכיר:
– רצועת המתניים נועדה לוודא שמשקל התיק מתחלק בין הכתפיים למתניים, ולכן כדאי לוודא שהיא נסגרת אך לא לוחצת על הבטן ו"יושבת" עלינו היטב.
– רצועות הכתפיים של התיק מטילות את המשקל על הכתפיים, והרצועות שמעליהן נועדו להצמיד את החלק העליון של התיק לשכמות במידת הצורך.
– מעבר לאלו, בעת מדידת התיק כדאי לוודא שכל שאר הרצועות הקיימות בתיק סגורות ומכווצות, מה ש"אורז" את התיק ומכווץ אותו.

✅  פיצ'רים אחרי שניסינו למדוד את התיק עם משקל ונפח ווידאנו שהרצועות המרכזיות נוחות ומתאימות לנו, נתקדם לפיצ'רים. כאן אין גבול ליצירתיות: תא לשלוקר, תא לבקבוקי מים בצד או מלפנים, תאים קטנים לחטיפים, תאים לסנדלים, ריצ'רץ' בצידי התיק כדי שיפתח כמו מזוודה, רצועות לקשירת מזרן ומה לא.

כדאי לנסות לחשוב על הכל:
– למשל, האם נעדיף לקשור את המזרן מחוץ לתיק או שהוא אמור להיכנס פנימה? אם נצטרך לקשור את המזרן מחוץ לתיק, הרי שכדאי לוודא איזו רצועה מיועדת לכך והאם היא ארוכה מספיק.
– האם נעדיף שלוקר או בקבוקי מים? אם אתם חובבי שלוקר ודאו שיש תא לשלוקר, ואם אתן מעדיפות בקבוקים ודאו שיש מקום נגיש בחוץ לבקבוקים כדי שתוכלו לשלוף אותם מהתיק בקלות.
– כיסוי גשם לתיק מומלץ מאוד בעת הליכה בשבילים ארוכים, להגנה מגשם ומטל בלילה. ישנם תיקים המגיעים עם כיסוי גשם, ולאחרים ניתן לרכוש כיסוי בנפרד בהתאם לנפח.

🎒 איך בוחרים תיק טיולים - בחנות או מיד שנייה

✅ נבדוק מה מסתתר מתחת לאף אחותך חזרה מהטיול הגדול ולא משתמשת במוצ'ילה שלה? לדוד שלך מסתתר במחסן תיק שהוא לא צריך? יכול להיות שלמכרים שלנו יש בבית תיק טיולים שאינו בשימוש ויכול להתאים לנו.

✅ נתחבר לקבוצות יד שנייה כמו תחביבים רבים אחרים, גם טיולים עשויים לדרוש רכישת ציוד יקר. קנייה מיד שנייה תהיה זולה יותר – וגם אקולוגית יותר. שוק היד שנייה לציוד טיולים בישראל מציע מבחר של מוצרים גם אם אינו מפותח כמו בחו"ל, והקבוצות בנושא פעילות בעיקר בפייסבוק.

✅ למדוד נכון בחנות אם בחרנו לקנות בחנות, הסיכוי שנבחר בתיק המתאים ביותר יגדל ככל שנמדוד יותר תיקים, ונבין מה נוח לנו יותר או פחות. בשוק ישנם מותגים רבים המציעים תיקים עם מערכות גב מגוונות המתאימות למבני גוף שונים. כך למשל, לאנשים עם מבנה גוף צר ונמוך תתאים מערכת גב אחרת מזו שתתאים לאנשים עם מבנה גוף רחב וגבוה.
בעת מדידת התיק בחנות, בקשו להוסיף משקל לתיק. ברוב חנויות הטיולים מחזיקים שקים במשקלים שונים, ואם אין שקים כאלה אפשר למלא את התיק במוצרים כבדים ונפוחים יחסית. מדידת התיק עם המשקל בתוכו נועדה לדמות מצב של שימוש אמיתי בתיק בעת הטיול, שיכלול בדרך כלל 3 ליטר מים לפחות, ביגוד לפי העונה, אוכל, שק שינה, כלי בישול ועוד. אחרי שנוסיף משקל לתיק, אנו עשויים לגלות שתיק שנדמה לנו נוח אינו כזה, ולעיתים יסתבר שהמשקל הנוסף הופך את התיק לנוח יותר.

✅ ככל שהתיק גדול יותר כך הוא גם ישקול יותר במסלולים ארוכים, מילת המפתח היא מינימליזם – כלומר, לסחוב כמה שפחות ולנסות לבחור בציוד הכי קל שאפשר. ככל שהתיק שנבחר יהיה בעל נפח גדול יותר, כך הסיכוי שנמלא אותו בדברים לא הכרחיים ונכביד על עצמנו הופך גדול יותר.

✅  יקר יותר זה לא טוב יותר תיק טיולים לא חייב להיות עסק יקר, ויש סיכוי שתיק יקר בכלל לא יתאים לצרכים שלנו. מובן שיש מותגים איכותיים יותר ופחות, אבל בסופו של דבר הנוחות היא הגורם המכריע. אם התיק נוח לנו ויושב עלינו טוב, ייתכן שמצאנו את התיק הנכון, גם אם הוא לא מתוצרת של מותג יוקרתי.

מדריך למטיילים

 

🥾 איך מתכוננים ומנווטים בדרך

🍲 מה אוכלים במסלול ארוך
🔥
איך מדליקים מדורה בשטח (ומתי אסור לעשות זאת)

🚶‍♂️איך מטיילים לבד

🚻 הדרך הנכונה לעשות צרכים בטבע

 

מטיילים בשביל הגולן
מטיילים בשביל הגולן. צילום: תומר אבני

🎒 איך אורזים נכון לטיול

✅ מילת המפתח: מינימליזם ככל שנעמיס פחות התיק ישקול פחות – ולנו יהיה כיף יותר לטייל. לפני האריזה, כדאי להניח מולנו את כל הפריטים שנרצה לקחת, לעבור אחד-אחד ולבדוק: האם הוא הכרחי? אם יש פריט שאפשר לנפות – פחות חולצה, פחות גרביים וכו' – כדאי לא להסס ולוותר עליו. כדאי לזכור שכל גרם מיותר יתווסף למשקל הכבד גם כך על הגב שלנו וישפיע על איכות הטיול ועל ההנאה שלנו.

✅ לתכנן מראש כמה שאפשר מה נאכל בכל ארוחה ומהם המצרכים הדרושים? למשל, במקום להכניס לתיק אריזה של ק״ג אורז, בדקו מראש כמה ארוחות תצטרכו, כמה מנות תבשלו והיכן נקודת ההצטיידות הבאה – ובהתאם ארזו רק את הכמות ההכרחית בהתאם לתכנון.
כך גם לגבי מים: בצפון יש נקודות רבות שבהן אפשר להצטייד במים במהלך היום, וכך אפשר לסחוב פחות מים – כל עוד מתכננים מראש.

✅ שק שינה שק"ש הוא ללא ספק אחד הפריטים החשובים ביותר שנארוז לטיול. את השק"ש נכווץ הכי קטן שאפשר, באמצעות הרצועות שעליו. אם השק"ש הגיע בעטיפה שאין לה רצועות, מומלץ לרכוש שק-כיווץ שיחסוך לנו הרבה מקום. ברוב תרמילי הטיולים יש תא תחתון בתרמיל, שבו אפשר בדרך כלל לארוז שק"ש בנוחוית, אחרי שכיווצנו אותו. בעונת החורף או בימים שבהם צפוי גשם, מומלץ להכניס את השק"ש לשקית פלסטיק, כדי לוודא שכשנגיע בערב לחניון יהיה לנו שק"ש יבש להיכנס אליו.

✅ חפצים כבדים את החפצים הכבדים, כמו סיר, אריזות אוכל כבדות וכו', מומלץ לארוז בתא שמעל התא של שק השינה – כמה שיותר צמוד לגב שלנו ובתחתית התא. זהו האזור שבו רצועות המתניים תומכות היטב, ולכן עדיף למקם בו את הציוד הכבד. הימנעו מלשים חפצים כבדים בחלק של התיק שקרוב לראש או רחוק מהגב, כדי לשמור על שיווי המשקל ולא להעמיס על הכתפיים.

✅ מזרן אמנם מזרן שטח הוא לרוב קל משקל ביחס לחפצים אחרים שאותם נסחוב על הגב בטיול, אך הוא תופס הרבה נפח ולכן כדאי לחשוב מראש על מקומו בתיק. ישנם שני סוגים עקריים של מזרני שטח. "מזרן ביצים" המתקפל כמו אקורדיון, או מזרני פלציב – ייקשרו בדרך כלל מבחוץ ומלמטה או בצידי התיק, באמצעות הרצועות. הסוג השני הם המזרנים המתנפחים, שאותם ניתן לכווץ כמו שקי שינה, מה שיחייב אותנו לארוז אותם בתיק.

✅ טריק ששווה להכיר ממש כמו שבבתים רבים מכניסים את שמיכת הפוך בסוף החורף לשקיות ואקום כדי לחסוך מקום בארון – גם באריזת תיק לטיול ניתן להשתמש בשקיות דומות. שקיות זיפ לוק (Zip lock) יחסכו לנו נפח רב בתיק, כשנארוז בהן בגדים ואפילו שק שינה. סגרו את השקית כמעט עד הסוף, חבקו אותה ולחצו אותה עד ששאר האוויר ייצא מהפתח הקטן – ואז סגרו מיד.

✅ ותרו על קשירת ציוד מחוץ לתיק תיק טיולים שארוז היטב הוא תיק טיולים שכמה שפחות חפצים משתרכים ממנו. פרט למזרן, שבגלל הנפח שלו לא משאיר לנו הרבה ברירות – ארזו את שאר הציוד בתוך התיק. ציוד שנקשר מחוץ לתיק עשוי להשפיע לרעה על שיווי המשקל שלנו בהליכה ועל חלוקת המשקל בין השכמות לגב ולמתניים, וגם עלול ללכת לאיבוד או להסתבך בענפים בדרך.

✅ ודאו שמשקל התרמיל בטווח הסביר ההמלצה הרווחת עבור נשים היא לסחוב עד 15% ממשקל הגוף, ועבור גברים עד 20% ממשקל הגוף. נזכור שבעת טיול במדבר הישראלי, בשל חוסר הזמינות של מים נצטרך לעיתים לסחוב 4.5 ליטר מים לפחות וכדאי לוודא שמשקל המים נכנס לשקלול. איך נוודא זאת? ישנם משקלים תלויים יעודיים שניתן לקנות ולשקול בעזרתם את התיק, או שאפשר לניח את התרמיל הארוז על גבי משקל, כשגם המשקל הביתי יוכל לתת לנו אינדקציה טובה.

רוצים ליהנות בטיול בלי לשכוח את חיות הבר והצמחים?

תהיו חברים, הטבע צריך אתכם

הצטרפו עכשיו לחברים של הטבע