תוצאות חיפוש

מדריך למטיילים 🥾 איך מתכוננים ומנווטים בדרך

לצאת לטיול זה לצאת להרפתקה כיפית ומלהיבה. אבל יחד עם ההנאה מגיעה גם ההתמודדות עם תנאים של חוסר ודאות. אז איך מתכוננים לטיול ודואגים שלא נלך לאיבוד בדרך?

במדריך שלפניכם תמצאו כמה כללים שיעזרו לכם לטייל באחריות. נלמד איך מתכננים מראש, ונכיר את כללי הטיילות והניווט הבסיסיים שיעזרו לנו להתמצא בשטח גם ללא סימון. בואו נצא לדרך!

נערות מסתכלות במפה בנחל חווארים בשקיעה
נערות מטיילות בנחל חווארים. צילום: תומר אבני

🥾 תכננו את ההליכה

לפני היציאה לטיול, כדאי לפתוח מפת סימון שבילים וללמוד את המסלול.

✅ נקודת התחלה וסיום נאתר את נקודות ההתחלה והסיום ונמדוד את המרחק ביניהן. מדידת המרחק תיתן לנו רמז ראשון לגבי כיצד ייראה היום שלנו: האם נוכל לקחת את הזמן או שנצטרך למהר, ואולי בכלל צריך לקצר.
כך למשל, אדם ממוצע שצועד בתוואי מישורי ללא ציוד מיוחד הולך בקצב של 3 ק"מ לשעה. אולם לכל אחת ואחד מאיתנו קצב הליכה אישי שמושפע מרמת הכושר, משקל התרמיל, כמות ההפסקות שנעשה בדרך וכו'.

✅ תוואי השטח גורם נוסף שמשפיע על קצב ההליכה הוא הטופוגרפיה. נביט בקווי הגובה שבמפת סימון השבילים: האם הם צפופים? קווי גובה צפופים מצביעים על פני שטח תלולים. עליות תלולות כמו גם ירידות חדות עלולות לקחת יותר זמן מהליכה נינוחה במישור.

✅ מה עוד אפשר ללמוד מהמפה במפה מופיעים סימנים נוספים שמהם נוכל ללמוד על המסלול שלנו: האם נצעד בשטח מיוער ומוצל או האם ההליכה חשופה לשמש? האם המסלול עובר בשולי שטח אש, שדה מוקשים או שמורת טבע? האם יש כביש ראשי בדרך ואם כן כיצד השביל עוקף אותו? וגם: מהן דרכי הפינוי האפשריות במקרה של אירוע חירום, היכן נמצאים ישובים סמוכים שמתאימים להצטיידות, מעיינות לטבילה מרעננת, נקודות עניין במסלול ועוד.

🥾 זכרו תוואי ולא רק סימון

מטיילים רבים נוטים ללכת בעקבות סימון השביל "בעיניים עצומות". אבל זו טעות שעלולה להוביל לברבור ואף לסכנת חיים של ממש.

בעת הטיול, במיוחד בשבילים ארוכים כמו שביל ישראל, ישנם תרחישים שבהם נתקשה לאתר את הסימון. מזג אוויר בעייתי, כמו ערפל או גשם, עלולים להקשות על איתור הסימן הבא או סימונים ישנים שעדיין קיימים בשטח. לעיתים העצמים שעליהם סומן השביל – כמו גדר, בזנט או אבן – עלולים לזוז.

הוועדה לשבילי ישראל בהובלת החברה להגנת הטבע משקיעה מאמצים רבים בתחזוקה של כל סימוני השבילים הקיימים בישראל מדי שנה בשנה. אך באחריותנו כמטיילים להפעיל שיקול דעת ברגע האמת, להכיר מראש את תוואי המסלול ולא להסתמך רק על הסימון בשטח.

🥾 ואם כבר התברברנו?

"להתברבר" היא התחושה שאיבדנו את הדרך. אם תוך כדי ההליכה בשביל מתקבלת תחושה ״שהתברברנו״, כדאי לבדוק אם ביכולתנו לאתר את מיקומנו על המפה ולחזור לתוואי השביל.

אם לא הצלחנו לאתר את מיקומנו בשטח, כדאי לחזור על עקבותינו אל הנקודה האחרונה בה הצלחנו להתמצא, או אל סימון השביל האחרון שראינו. ניתן לחפש גם את הסימון בכיוון הנגדי.

מדריך למטיילים

 

🍲 מה אוכלים במסלול ארוך

🎒 איך בוחרים תיק ומה כדאי לארוז

🔥 איך מדליקים מדורה בשטח (ומתי אסור לעשות זאת)

🚶‍♂️איך מטיילים לבד
🚻 הדרך הנכונה לעשות צרכים בטבע

מטייל עם ציוד במסלול גבוה במדבר יהודה
מטייל עם ציוד במסלול גבוה במדבר יהודה. צילום: עינב קוצר

🥾 תכננו מראש נקודות למילוי מים

ימי הטיול בשביל ישראל ובשבילים אחרים הם לעיתים קרובות ארוכים וחמים. לכן כדאי להיערך מראש ולהכיר את הנקודות לאורך יום ההליכה שבהן ניתן למלא מים.

נקודות למילוי ולהצטיידות במים נמצאות בדרך כלל ביישובים הסמוכים לשביל, תחנות דלק ובתי עלמין, שעליהם ניתן להתבסס בוודאות גבוהה (פרט לימים חריגים כמו חגים ומועדים בהם לעיתים החנויות סגורות).

ואולם ברזים ועוקבי מים המפוזרים לאורך שביל ישראל ושבילים אחרים – למשל בחניוני לילה, בפארקים ובשמורות הטבע – עלולים להיות לא תקינים או ריקים. לכן, לפני היציאה למסלול מומלץ לברר בפלטפורמות השונות (קבוצות ווטסאפ עונתיות של מטיילים בשביל ישראל, קבוצות פייסבוק, פורומים באינטרנט ועוד), האם נקודות המים שעליהן אנו מתכוונים להסתמך הינן תקינות.

🥾 הכירו את דרכי הפינוי ומספרי הטלפון לשעת חירום

טיול הוא חוויה מהנה במיוחד כשמתכננים אותו בצורה נכונה ובטוחה. לפני היציאה לטיול, כדאי להכיר את הכבישים ודרכי פינוי אפשריות למצבי חירום, ולשמור במקום נגיש טלפונים למקרה חירום:

משטרה 100
מגן דוד אדום 101
מכבי אש 102
חברת חשמל 103
מוקד רשות הטבע והגנים (לגבי שמורות טבע וגנים לאומיים) *3639
תיאום שטחי אש פיקוד צפון 04-6979007
תיאום שטחי אש פיקוד מרכז 02-5305042
תיאום שטחי אש פיקוד דרום 08-9902926/7

תדרוך לצוות סימון שבילים על התוואי החדש בדרך לחרמון
תדרוך לצוות סימון שבילים על התוואי החדש בדרך לחרמון. צילום: מאי אמויאל

🥾 בדקו את תחזית מזג אוויר

ערב ההליכה ובבוקר יום הטיול יש לוודא שתחזית מזג האוויר המעודכנת מאפשרת את ההליכה במסלול ואינה מסכנת אותנו. כך למשל, ישנם מקטעים לאורך שביל ישראל שאינם מומלצים להליכה בעת סיכוי לגשם או לאחריו ואף עלולים להיות מסוכנים.

לשם כך, כדאי להכיר את אתר השירות המטאורולוגי הישראלי  – שבו ניתן לבדוק אזהרות ליום הטיול הספציפי.

❗ כשנכנסים לאתר, ערב לפני הטיול ושוב בבוקר הטיול עצמו, יש לחפש את המילה "אזהרות" המופיעה במסך הבית, בחלק העליון בצד שמאל.
❗ אחרי שנלחץ על כפתור ״אזהרות״ – ייפתח בפנינו עמוד עם מפת ישראל.
❗ אזור שמופיע במפה בצבע ירוק – מעיד על כך שאין אזהרות ביחס למקום זה במועד שבו חיפשנו.
❗ אם יש במפה אזורים צהובים, כתומים או אדומים – המשמעות היא שישנה אזהרה ביחס לאזור הטיול. חשוב להיכנס לאזהרה ולהבין מה הגורם לה, ובהתאם לשקול אם מתאים לצאת לטיול באזור במועד זה.

🥾 מה השתנה?

באתר מוקד טבע, אתר הבטיחות בטיולים של החברה להגנת הטבע המיועד בעיקר לקבוצות – אפשר למצוא עדכונים חשובים על סגירת מסלולים, תחזית מזג אוויר ועוד.

באתר ההודעות למטיילים של קק"ל אפשר למצוא עדכונים ביחס לשטחים שנמצאים באחריות קק״ל, כמו יערות ופארקים.