🚶♂️בדד אלך
האתגרים הפיזיים והמנטליים בטיול ארוך הם גדולים גם כך, אז למה בעצם לטייל לבד?
הבחירה לטייל סולו יכולה לנבוע מכמה סיבות. קודם כל, גם אם ממש ננסה, לא תמיד נצליח לתאם מראש עם מי לטייל. מטיילות ומטיילים רבים יוצאים לטייל לבד בשבילים ארוכים – לאחר שהתקשו למצוא עם מי לעשות את הצעד הראשון אבל לא רצו לוותר על ההרפתקה.
סיבה נוספת לטייל לבד בשביל ארוך היא הרצון להתנסות בהליכה בדד – בחוויה המעצימה והמורכבת של צליחת האתגר הפיזי והמנטלי שכרוך בכך. יש גם מי שירצו להתבודד מהעולם, להעביר זמן עם עצמם ולנקות את הראש.
תהיה אשר תהיה הסיבה, ההתנסות בטיול ארוך לבד יכולה להיות חוויה נהדרת, והסיכויים שלנו ליהנות ממנה יעלו ככל שנכין את עצמנו לאתגרים ולקשיים שעלולים לצוץ. בדיוק לשם כך הכנו את המדריך לטיול סולו.
מדריך למטיילים
🎒 איך בוחרים תיק ומה כדאי לארוז
🚻 הדרך הנכונה לעשות צרכים בטבע
🔥 איך מדליקים מדורה בשטח (ומתי אסור לעשות זאת)
🚶♂️עם אילו אתגרים נתמודד
✅ אתגר פיזי. בכל טיול ארוך יש ציוד שלא נוכל לוותר עליו, לא משנה אם נטייל לבד או בקבוצה. כלי בישול, גזייה, תבלינים, ערכת עזרה ראשונה, ולעיתים גם אוהל – הם ציוד שזוג או קבוצה יכולים לחלוק גם בשימוש וגם בתרמילים, ואילו בטיול לבד אין עם מי לחלוק וצריך להעמיס את הכול עלינו, תרתי משמע.
✅ אתגר מנטלי. גם בטיול קבוצתי או זוגי ישנם לא מעט אתגרים מנטליים, שקשורים במקום שלנו בתוך הקבוצה, בתקשורת עם אחרים ברגעים טובים יותר ופחות, באי-הסכמות ובקבלת החלטות. האתגרים הללו יכולים להפוך ליתרונות של טיול לבד – אך מצטרפים אליהם קשיים שאותם לא פוגשים מי שמטיילים בקבוצה.
אם נצא לטיול לבד, לא נצטרך להתמודד עם רצונות של אחרים, אך גם לא נהנה מייעוץ ברגעי משבר. אנחנו לא נצטרך לעבוד על התקשורת שלנו עם אחרים באצע הליכה קשה, אך כן נצטרך לשפר את התקשורת שלנו עם עצמנו ואת המודעות לתחושות הפיזיות והרגשיות הלא פשוטות שיגיעו לאורך הדרך, כמו פחד, חוסר ודאות, תסכול, שעמום, כעס ואכזבה. איתם יגיעו גם רגשות חיוביים ונעימים, אך גם אותם לא יהיה עם מי לחלוק.
✅ התמודדות עם מצב חירום. אחד החששות הגדולים ביותר מיציאה לטיול ארוך לבד הוא הסיכוי להיקלע לאירוע חירום. מצבים של חוסר בקליטה סלולרית, מרחק מדרכים ויישובים, או חלילה מצב חירום רפואי – עשויים ליצור אתגר רציני גם למטיילים בקבוצה ובטח למי שמטייל לבד.
🚶♂️7 טיפים לטיול לבד
האתגרים בטיול לבד הם רבים – אבל אם הרעיון הזה קורץ לך, לא כדאי לוותר על החוויה. ישנם דרכים להתמודד עם הקשיים ולהעלות את הסיכוי שטיול סולו יהיה לא רק התגברות על אתגרים, אלא גם הנאה מסוג מאוד מיוחד.
הנה 7 טיפים שיכולים לעזור בכך:
1. נתחיל בלחשוב עם עצמנו. ננסה לברר מהן הסיבות שגורמות לנו לרצות לטייל לבד, ואז נענה בכנות על שאלות כמו מהי רמת ההיכרות שלנו עם עצמנו ברגעי משבר ומה עוזר לנו בדרך כלל לצלוח אותם, כמה נרגיש בנוח בטבע גם כשיש אור יום וגם כשהחושך יורד, האם יש לנו ניסיון בטיילות, ואם כן באילו סוגי טיולים התנסנו בעבר, ואילו כישורים נרצה לשפר לפני יציאה להרפתקה כזו.
2. נכיר כישורי סיירות בסיסיים. לא צריך להיות מדריכת סיירות כדי לטייל עם עצמך במשך שבוע בטבע, אבל כן כדאי לדעת איך לקרוא מפה טופוגרפית עם קנה מידה, לנווט ללא אפליקציה, להשתמש בגזייה ולפתוח אוהל ולהדליק אש, למשל.
3. נתנסה בטיול בדד קצר בשביל ההתחלה. כדי לקבל מושג ראשוני על איך זה מרגיש לטייל לבד, כדאי לבחור מסלול קליל שכולל לילה אחד או שניים ושדרוש מאיתנו לסחוב ציוד על הגב ולישון בטבע. מכיוון שמדובר בהתנסות ראשונה, נרכך את החוויה עם מסלול מטויל יחסית, שבו אולי נלך לבד אבל לא נהיה באמת לבד, ותהיה לנו לפחות האופציה לישון בחברת אחרים.
כדאי שזה יהיה מסלול שיש בו קליטה ונקודות יציאה במהלכו, אם נגלה שהחוויה לא נעימה לנו, ורצוי כזה שנוכל להצטייד במהלכו באוכל ולא רק במים, כדי לרומם את מצב הרוח ולהקל על הגב.
4. נכין מישהו בבית שיקבל מאיתנו עדכונים. חשוב שיהיה מישהו בבית שידע מראש איפה נטייל ומתי, ואותו נעדכן כמה פעמים ביום או עד כמה שאפשר. כך במקרה חירום ללא קליטה, לכל הפחות יהיה מי שידאג לחפש אותנו.
5. נלמד על הסביבה בה נטייל. חוסר היכרות מגביר תחושת פחד וחרדה (וזה נכון לכל תחומי החיים). כמובן שעם הניסיון מגיעה גם תחושת הביטחון, אבל למידה מראש של האזור והסביבה יכולה לעזור. כך אם נתעורר בלילה לקולות חריגים, נדע מראש שככל הנראה אלה רק פרה או חזיר בר, שהייללות של התנים בדמדומים לא אומרים שהם באים לטרוף אותנו, ואיך נראים סרפדים כדי שנדע לא לדרוך ביניהם.
6. ניקח איתנו תחביב לדרך. בטיול ארוך לבד כדאי לחשוב מראש מהי הדרך המועדפת עלינו להעביר את השעות הרבות שאותן נבלה עם עצמנו. אם אלו שעות מנוחה בצל באמצע היום, ואם כשנגיע מוקדם לחניון הלילה. יש מי שיעדיפו לצייר, אחרים ייהנו מקריאת ספר. בכל מקרה כדאי להתכונן מראש להעביר שעות ארוכות עם עצמנו.
7. אם יש חשש, כדאי לשקול לשכור מכשיר לווייני. במצבים ללא קליטה סלולרית, מכשיר לווייני יכול להרגיע מאוד את החשש שיקרה לנו משהו כשנהיה לבד ונצטרך להזעיק עזרה. יש בישראל כמה חברות שמציעות את השירות תמורת תשלום.
🚶♂️ומה אם נרגיש ממש לבד?
הכל תלוי בנו, ובבחירה איפה ומתי נטייל. ישראל היא מדינה קטנה וצפופה. כדי להיעלם בשטח ולא לפגוש בכלל אנשים צריך מאוד להתאמץ.
ברוב המסלולים נפגוש מטיילים ומטיילות נוספים, בעיקר בעונות הטיולים בסתיו ובאביב. גם בחו"ל ישנם מסלולים ארוכים פופולריים ומתוירים מאוד, אבל גם כאלו שאפשר לבחור להתבודד בהם בשקט.
מתוך הנחה שכולנו נשמח מדי פעם לחברה, אם במהלך ההליכה ואם בחניון הלילה, אפשר להוסיף לרשימת הציוד גם קלפים, למשל, וללמוד מראש כמה משחקים שיעבירו זמן ויקלו על המבוכה במפגש עם אנשים חדשים.
ובכלל כדאי להתגבר על המבוכה, לגשת ולפתוח בשיחה עם מטיילות ומטיילים שנפגוש. יש מי מאיתנו שמתקשים בכך ויש מי שזה מרגיש להם טבעי, ובכל מקרה פיתוח היכולת ליצור קשר עם אנשים חדשים ולבנות קשרים מאפס היא התנסות חשובה בפני עצמה, ואף הזדמנות לרכוש כישורים לחיים.
מטיילות ומטיילים רבים שהתחילו לצעוד לבד יצרו תוך כדי השביל קשרים חדשים ומעניינים, וישנן אפילו חברויות שנוצרו במסע והמשיכו גם הרבה אחרי שהוא הסתיים.