יום הנדידה הבינלאומי (World Migratory Bird Day) יצוין ב-10 במאי ברחבי העולם. זהו יום שנועד כדי לחגוג את הפלא של נדידת הציפורים וכדי להעלות את המודעות לאתגרים העצומים ויוצאי הדופן שמולם עומדות הציפורים הנודדות.
הציפורים הנודדות מושפעות מתהליכים שליליים בכל שלבי חייהן – באזורי הקינון, לאורך מסלולי הנדידה, בתחנות העצירה במהלך הנדידה ובאזורי החריפה (האזורים בהן הן שוהות בחורף). האתגרים האלה כוללים הרס בתי גידול, השפעות ישירות ועקיפות של שינויי האקלים, כולל הארכה של מסלולי הנדידה, צייד ועוד. לא בכדי, הציפורים הנודדות למרחקים ארוכים הן בין קבוצות הציפורים שהיקפן יורד בצורה החמור ביותר.
הנושא המרכזי של יום הנדידה הבינלאומי 2025, הוא Shared Places – כלומר, החשיבות של בתי הגידול במרחבים העירוניים והכפריים, עבור הציפורים הנודדות, וכיצד אנחנו, בני האדם, יכולים ליהנות מהציפורים הנודדות.
ישראל - אחד מצירי הנדידה העמוסים בעולם
ישראל נמצאת על אחד מצירי הנדידה מהעמוסים ביותר בעולם. לא רק המערכות הטבעיות, אלא גם הערים שלנו, היישובים הכפריים והמרחבים החקלאיים, משמשים תחנות עצירה לציפורים נודדות רבות. עבור מינים שונים, בתי הגידול הנמצאים במרחב העירוני, הכפרי והחקלאי הם בעלי חשיבות מירבית. לכן, יש לנו בישראל אחריות בינלאומית גדולה, לייצר כאן את התנאים הטובים ביורת עבור הציפורים הנודדות, כך שתחנות העצירה כאן, יספקו להן את המשאבים הנחוצים ביעילות והן תוכלנה להשלים את מסעות נדודיהן בהצלחה.
החברה להגנת הטבע פועלת באופן נרחב על מנת לשמור, לשקם ולשפר את תחנות העצירה של הציפורים הנודדות – החל ממיזם שיקום בתי הגידול הלחים בבריכות דגים, שכבר נותנים מענה למאות אלפי ציפורים נודדות, המשתמשות בבתי הגידול הלחים ששוקמו; דרך תחנות הניטור והמעקב שלנו – התחנה לחקר ציפורי ירושלים, ע"ש נילי ודוד, יחד עם עמק הצבאים (השייך לעיריית ירושלים ומנוהל על ידי החברה להגנת הטבע); ומרכז הצפרות באילת.
אלה דוגמאות מצוינות לתפקוד של אתרי טבע עירוניים, בהם משמרים ומשקמים בתי גידול קריטיים עבור ציפורים נודדות. זאת לצד פעילות ביחד עם רשויות מקומיות ברחבי הארץ, כדי שאלה ישפרו את בתי הגידול בעיר עבור הציפורים הנודדות, תוך ניהול מושכל של תהליכי הפיתוח בעיר – זיהוי, שימור ושיקום מערך אתרי הטבע העירוניים בעיר, שיפור מערך הגנים והפארקים העירוניים, מניעת ריסוסים, הסרת מפגעים, כולל סימון של קירות אקוסטיים שקופים מפני פגיעה בציפורים וסימון של חלונות בבניינים גדולים, מפני פגיעה בציפורים.
אגמון החולה, אגמון חפר, מעגן מיכאל, עמק המעיינות ופארק הצפרות באילת – הם אתרים מוכרים ופופלריים, בכתבה שלפניכם נציג כמה אתרי טבע עירוני – חשובים ביותר לציפורים הנודדות בישראל – שקצת פחות מוכרים לציבור הרחב. המידע על האתרים האלה נובע מסקרי טבע שנערכו על ידי יחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע בשנים האחרונות.
להצטרף לנדידת הציפורים - ליד הבית
1. רכס חוף הצוק, בין תל אביב להרצליה – זהו אחד מאתרי החניה החשובים לעופות נודדים במרכז הארץ, בהיותו אחד השטחים הפתוחים האחרונים בקרבת החוף, במרחב גוש דן. בנדידות הסתיו והאביב, עוצרות בשטח עוצרות למנוחה ותדלוק אלפים רבים של ציפורים שנודדות מעל קו החוף – בראשן ציפורי שיר, וגם ינשופי שדות, עפרונים ממינים מדבריים, סלעיות ועוד. השטח הזה מאויים מתכניות פיתוח ועתידו לוט בערפל.
2. שמורת רכס חוף גדור, חדרה – תא שטח גדול ופתוח, המשמש כאתר חניה חשוב ביותר, בדגש על ציפורי שיר ממגוון אדיר של מינים. שטח זה שמור ומוגן ובו מגוון גדול של צמחייה, שמהווה כר מזון ערכי למגוון עופות ובעלי חיים נוספים.
3. שטחים פתוחים במזרח ירושלים – הכוללים את נחל זמרי, חל פרת עליון, נחל קדרון, גאיות אום טובא, נחל דרגה עליון. אתרים אלו מאכלסים מגוון מיני עופות שמתמחים בבית הגידול הזה, כולל מינים בסכנת הכחדה אזורית, דוגמת פפיון הרים וסלעית קיץ.
4. מורדות יער שווייץ בשטחה של טבריה – שטח פתוח שמספק מקפצה נהדרת לעופות דואים, בייחוד בנדידת הסתיו וגם באביב. המדרון מעל בקעת כנרות מספק זרמי אוויר חם נוחים לתנועת עופות דואים, כמו דורסים וחסידות והמראות. כאשר העופות ממריאים בבקרים או נוחתים בערבים – המראה מרשים במיוחד.
5. מורדות הרי נפתלי ומצוק רמים, בשטח קריית שמונה – גם המורדות הללו הם מקפצה מעולה עבור עופות דואים, במהלך הנדידה. בימים מסוימים, ניתן לחזות כאן בעשרות אלפי עופות דורסים וחסידות, שיוצאים לדרך מיערות הרי נפתלי והסביבה ונעזרים בזרמי האוויר החמים, שמתרוממים בין ההר והעמק.
6. יער בן שמן בשטח מודיעין – בנדידת הסתיו, זהו אחד מאתרי הלינה החשובים עבור מגוון עופות דורסים נודדים, ובראשם עיטי חורש וניצים קצרי-אצבעות. גם הגבעות הדרומיות של מודיעין, ושאר שטחי הבתה והחורש סביב העיר, מהווים אתר חנייה חשוב מאוד, לציפורי שיר.
7. יער גבעת המורה, בתחום השיפוט של עפולה – משמש גם הוא אתר לינה חשוב לעופות דואים, בהם מגוון עופות דורסים.
8. בריכות המלח בעתלית – מהוות תחנת תדלוק חשוב ברמה עולמית, למגוון גדול של עופות מים נודדים, בהם חופמאים, שחפיות, ברווזים, פלמינגו ועוד.
אתרים חשובים נוספים לציפורים נודדות: טבלאות הגידוד של עכו – אתר מנוחה לחופמאים בנדידה; אגם הסופרלנד והנקיק בראשל"צ; פארק אריאל שרון בתל אביב; אקו פארק גלילות בתל אביב; פארק הרצליה; חוף שקמונה, בחיפה.
ב-10 במאי, במסגרת יום הנדידה הבינלאומי, מתקיים גם Global big Day. זהו יום שיא של הצפרות העולמית, שבו צפרים וצפריות יוצאים לטבע, ואוספים מידע באמצעות מערכת eBird, שמפותחת על ידי אוניברסיטת קורנל.
החברה להגנת הטבע, הביאה את המערכת לישראל, תרגמה אותה והתאימה אותה לקהל הישראלי. בשנים הקודמות, נצפו ביום זה ברחבי העולם, מעל 7,000 מיני ציפורים, מתוך כ-11 אלף המוכרים כיום! גם בישראל, צפרים וצפריות רבים, לוקחים חלק באירוע השיא.
אפליקצית eBird:
קישור להורדה באנדרואיד / באייפון
הנחיות לשימוש באפליקציה | הנחיות לדיווח באתר eBird