תוצאות חיפוש

יופי מעולם אחר בנחל פרת ובקעת הירדן

מערכת החברה להגנת הטבע

שוקה רווק ז"ל, המדריך והמטייל המיתולוגי, הלך לעולמו באחרונה בגיל 91. עומר שפירא, רכז התוכן באגף התיירות של החברה להגנת הטבע, מקדיש לזכרו את הכתבה.

שוקה ודמותו המיוחדת נגעו בליבם של אלפי מטיילים ומדריכים, שזכו להכיר דמות יוצאת דופן – הרבה יותר ממדריך ומחובב טבע.

בנימה אישית, זכיתי כאשר שוקה הצטרף כמטייל לאחד הטיולים שהדרכתי בבקעת הירדן. כשאמרתי שאני יכול ללמוד ממנו ולא להיפך, הוא שלף את הנייד והראה לי מצגת שרק "משוגע" כמו שוקה יכול לצלם, ובה תמונות שצילם בטיול בקניון נחל קדרון, מסלול שכנראה איש מכם טרם היה בו וספק אם יהיה בעתיד.

בקניון נחל קדרון זורמים כבר שנים רבות מי שפכים שמגיעים ממזרח ירושלים ומונעים את האפשרות לטייל בו. בשנים האחרונות נעשו פעולות רבות להזרמתם למכון טיהור, ואולי, תוך כמה שנים, תופסק לחלוטין זרימת הביוב בנחל ובעזרת שטפונות החורף הוא ישוב להיות נקי, יפהפה ואתגרי כפי שנברא – עם סדרה של מפלים יבשים וגבי מים שיתמלאו רק במים נקיים.

ועד שנזכה לטייל בנחל קדרון, אפשר לטייל לא הרחק משם בנחל פרת, הידוע כוואדי קלט – נחל שבו 3 מעיינות גדולים ויפים השופעים כל השנה ו-3 מסלולי הליכה שונים לחובבי לכת שעליהם נספר כאן.

בריכה בוואדי קלט
בריכה בוואדי קלט. צילום: אליאב גרנות

מסלולים מומלצים בוואדי קלט

המקטע העליון: מעין פרת עד עין מבוע (למדריך המלא למסלול). כולל 2 מעיינות שניתן להגיע קרוב למדי אליהם עם רכב פרטי. עין פרת נמצא בשמורת טבע מוסדרת בתשלום, ובה גם מנזר יפה שאינו פתוח לקהל לרוב. שביל מסומן לחובבי לכת מחבר בין המעיינות.

המקטע התיכון: מעין פואר לעין קלט. גם בו שביל מסומן לחובבי לכת. מומלץ להתחיל בירידה של כ-2 ק"מ אל עין קלט ולעלות בנחל עד עין פואר, משם כ-10 דקןת הליכה לחנייה. על הבעיה הסביבתית הקיימת בו – בהרחבה בהמשך הכתבה.

המקטע התחתון: מעין קלט למנזר סנט ג'ורג' (למדריך המלא למסלול). כולל את מעיין עין קלט ושביל מסומן לחובבי לכת היורד עד המנזר, בו ניתן לבקר בשעות הבוקר (יש להתעדכן לגבי שעות ונוהלי הביקור).

הערה: ואדי קלט נמצא מעבר לקו הירוק , מטעמי ביטחון מומלץ לטייל בו בקבוצה ולא כבודדים. בשמורת עין פרת עצמה יש פקחים נושאי אקדח ומטיילים רבים, ותחושת הביטחון בה גבוהה.

שוקה רווק
שוקה רווק. צילום: עמית מנדלסון

בין ואדי קלט לביוב בנחל קדרון

לצערם של חובבי טבע רבים, ולרוע מזלם של בעלי החיים והצמחים בנחלי האזור, הסדרת הטיפול בביוב של מזרח ירושלים והערים הערביות מצפון לירושלים הוזנח במשך שנים רבות.

אמנם בשנים האחרונות הוקמו מכוני טיהור שפכים, והרוב הגדול של השפכים מטוהר ומוזרם להשקיית מטעים בבקעת הירדן. כך שבתיאוריה, בוואדי קלט אמורים לזרום רק מים נקיים. אבל לא פעם יש תקלות, עודפי ביוב, גשמים עזים ועוד סיבות שונות ומשונות הגורמות לגלישה רבה של ביוב לנחלים. בעיקר מדובר על זרימת ביוב כמעט כל חורף בנחל מכמש, יובל גדול של ואדי קלט, הגורם לסגירתו למטיילים של הקטע האמצעי היפהפה, מזרחה מעין פואר.

כך למשל, בדצמבר 2021 זרמו אלפי קוב ביוב גולמי לשמורת עין פרת וגרם נזק רב לחי ולצומח. ב-2019, עקב תקלה במשאבות ברמאללה, זרם ביוב רב לאזור עין פואר והמקטע האמצעי נסגר לטיולים לחודשים רבים.

החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים וגופים נוספים פועלים כדי שהגופים האחראים לנושא יכירו בחשיבותו, אך הבעיה עדיין נמשכת.

כל זה לא צריך למנוע טיולים מחובבי הטבע ואוהבי המעיינות. רק חשוב לבדוק את העדכונים באתר רשות הטבע והגנים, ולוודא שאין התראה על זרימות ביוב ועל איסור כניסה לקטע מסוים. ואז, קחו תרמיל, מים ובגד לרחצה וצאו לבלות במים, או לטיול ארוך יותר בנחל.

למדריך המלא למסלול מעין פרת עד עין מבוע
למדריך המלא למסלול מעין קלט למנזר סנט ג'ורג'

קאסר אל יהוד
קאסר אל יהוד. צילום: איקא צ'יפמן

ועוד המלצות לטיולים

אם כבר הגעתם לואדי קלט, להלן עוד המלצות טיול באזור דרום בקעת הירדן המתאימות לכולם:

ביישוב מצפה יריחו –  תצפית נהדרת על יריחו והבקעה, עדיף בשעות אחה"צ עם השמש בגב. בוויז- "נוף הירדן מצפה יריחו" . הכניסה לישוב ברכב סגורה בשבת וחג.

מנזר דיר חג'לה ומערות הנזירים בואדי נוחייל – בוויז- "דיר חג'לה", תגיעו לחנייה גדולה שבצידה הדרומי המנזר הקטן והמקסים, מאד מומלץ להכנס ולראות את הציורים הצבעוניים בכנסייה ולקרוא באינטרנט את הסיפור הלא ייאמן על הנזיר סנט גרסימוס והאריה.

מצדה המזרחי של החנייה, ליד הקיר הגדול עליו יש "העתק" של פסיפס מפת מידבא המפורסם, יוצאת דרך עפר עבירה לכל רכב, אם לא ירד גשם ההופך אותה לבוצית ובעייתית לרכב רגיל. סעו בה מזרחה כ-1.5 ק"מ וכשתראו משמאל גבעה קטנה ובה תעלות שנחפרו בעבר ע"י הצבא עלו אליה לתצפית על בקעת הירדן. בצדה המזרחי של הגבעה יש מצוק מעל ואדי נוחייל (ע"ש התמרים הרבים שבו) ושביל לא מסומן היורד אל מערות שבהן התבודדו נזירים בתקופה הביזנטית. השביל הנ"ל מאד לא בטיחותי, אך ניתן בזהירות לראות את פתחי המערות מראש השביל.

קאסר אל יהוד- כ-10 דקות נסיעה מדיר חג'לה (ווייז: אתר הטבילה קאסר אל יהוד). המקום מסודר היטב, עם שירותים, מזנון והכי חשוב, אם אתם צליינים נוצרים, אפשרות לשכור שמלה לבנה ולטבול עמה בירדן הקדוש. אמנם זרימת המים ברוב השנה דלה והמים חומים מבוץ, אך מבחינת הצליין שבא בעקבות ישוע ויוחנן המטביל – המים טהורים לחלוטין ומטהרים את הגוף והנפש, וזוהי אחת המצוות הגדולות ביותר. למבקרים כמונו זו חוויה לראות קבוצות צליינים טובלות, בצד הישראלי או הירדני, רק 10 מטר מהרציף הישראלי.

חצר מנזר דיר חג׳לה
חצר מנזר דיר חג׳לה. צילום: דודו קצין

טיולי האיכות של החברה להגנת הטבע

רוצים לטייל בצורה מודרכת ובטוחה בוואדי קלט ובעוד מקומות מיוחדים ויפהפיים ברחבי הארץ?

🌷מוזמנים ל״טיולים של ״ארץ אהבתי" – סדרת טיולי האיכות של החברה להגנת הטבע.

תמצאו טיולים אלו בסדרות: לוקחים בהליכה, הנבחרת.

גם בשאר סדרות הטיולים של ״ארץ אהבתי״ תמצאו מגוון רחב ומרתק של טיולים למבוגרים בתחומי עניין שונים וברמות קושי שונות.

סדרות הטיולים של ״ארץ אהבתי״ מציעות טיול אחד בחודש לאורך שנת הפעילות, וגם טיולי קמפוס וסופי שבוע מרוכזים הכוללים לינה. כל הטיולים מובלים על ידי המדריכים הבכירים ביותר של החברה להגנת הטבע ומדריכי אורח המומחים בתחומם.

מערות נזירים בוואדי נוחייל
מערות נזירים בוואדי נוחייל. צילום: דודו קצין

רוצות גם לטייל וגם לשמור על הטבע הישראלי?

בואו להיות חברות להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו