תוצאות חיפוש

התמונות הכי יפות בטבעחיות הבר

צפו בתיעוד נדיר: חתולת ביצות בצפון אורבת לטרף

אל תחמיצו: לירון שפירא, רכז שמירת טבע בצפון של החברה להגנת הטבע, הצליח לתעד רגע חמקמק ויוצא דופן, ומאפשר לנו הצצה מיוחדת לחתולת ביצות בצפון הארץ, בחשיכה, שמסתווה על סלע באמצע הנחל וממתינה בדממה לטרף מזדמן. לסיפור המלא >>

חתולת ביצות אורבת לטרף בלילה
חתולת ביצות אורבת לטרף בלילה. צילום: לירון שפירא

חתול ביצות בסביבתו הטבעית הוא חיית בר ביישנית וחמקמקה שקשה ביותר לתעד אותה. בתיעוד נדיר במיוחד, תוכלו להציץ אל חתולת ביצות בצפון הארץ, שממתינה בחשיכה ובדממה לטרף מזדמן.

"היה קר בעמק וכפור החל להצטבר על העשב והאדמה. הייתי בפעילות ניטור יונקים, שנעשית כל מספר חודשים לצורך מעקב. פתאום ראיתי את חתולת הביצות על הסלע״, מספר לירון שפירא, רכז שמירת הטבע בצפון של החברה להגנת הטבע.

״עבורי, שהייה בלתי אמצעית עם בעלי החיים והטבע היא תמיד מרגשת. וכאשר מדובר בחתולי ביצות, אני נפעם ממש", הוא אומר.

חתולת ביצות אורבת לטרף בלילה
חתולת ביצות אורבת לטרף בלילה. צילום: לירון שפירא

בישראל חיים שלושה מינים של חתולי בר – חתול בר, חתול ביצות וקרקל. חתוליהביצות הוא הבינוני בגודלו – הנקבה שוקלת כ-8 ק"ג והזכר, 13-14 ק"ג. התפוצה של חתול הביצות מתפרשת ממזרח אסיה ועד לנילוס. ישראל נמצאת על גבול התפוצה המערבי ביותר של המין הזה.

חתולי ביצות, כפי שמעיד שמם, חיים סמוך למקורות מים כמו בריכות דגים, נחלים גדולים ואזורי ביצות. גופם מותאם לחיים בסביבה הלחה – פרווה קצרה, וכפות רגליים קטנות יחסית עם כריות בולטות שמאפשרות להם לנוע מבלי להחליק בבוץ או על משטחים חלקים. הם מתאפיינים גם בזנב קצר יחסית ובצבעי הסוואה.

חתולי הביצות, שפעילים ביום ובלילה וכמו רוב החתולים חיים לבדם, ניזונים ממגוון טרף רחב: דגים, דו-חיים, זוחלים, עופות ומכרסמים. למרבה הצער, זהו מין בסיכון בישראל. סביבות המחיה של חתולי הביצות, בתי הגידול שלהם, נעלמים: הביצות יובשו ובריכות הדגים שהם הסתמכו עליהם עד היום הופכים למתקני תשתיות.

שפירא מוסיף: ״חתולי הביצות מהווים מרכיב חשוב מאוד באקולוגיה של בתי הגידול הלחים, שמצטמצמים והולכים. איומים נוספים על חתולי הביצות הם דריסות של כלי רכב ודיכוי על ידי טורפים, כגון תנים".

אף שהם מין בסכנה, ישנם תיעודים של חתולי ביצות מעמק החולה בצפון, לאורך הירדן, נחלי החוף ועד אזור זיקים. "אני מקווה שהתיעוד הזה יקדם את שמירת הטבע בישראל, מכיוון שזהו חתול ביישן ופעיל לרוב בלילה, לכן קשה לצפות בו. הקרבה לבעלי החיים הללו בסביבתם הטבעית, והיכולת לצלם אותם בזמן הקצרצר בו הם נחשפו ריגשה אותי ביותר. זהו טבע במיטבו", מסכם שפירא.

ולסיכום, ההתרגשות מחתול הביצות היא הזדמנות להזכיר שהשמירה עליו, ועל כל הטבע הייחודי שמתפתח בסביבות מים, היא הסיבה שבגללה החברה להגנת הטבע משקיעה מאמצים רבים בשימור ושיקום נחלים ובתי גידול לחים. אגב, גם כדי שאנחנו בני האדם, נוכל לטייל בנחלים וליהנות מהם. ואם תרצו לדעת על כך עוד, תוכלו לקרוא כאן