תוצאות חיפוש

שביל ישראל מצפון לדרום מקטע 54: באר אורה - קניון שחורת

שביל ישראל מתקדם לאורכו של נחל רחם בין נופים מרהיבים ומגוונים של גרניט, אבני חול צבעוניות וסלעי גיר.

🔰המדריך בעמוד זה הוא להולכים מצפון לדרום. מטיילים מדרום לצפון? עברו לכאן
למקטע הקודם תמנע – באר אורה (53)
למקטע הבא קניון שחורת – הר יהורם (55)

📏 אורך המסלול כ-15 ק״מ.
עונה מומלצת סתיו, חורף, אביב.

🥾 אופי המסלול (להולכים מצפון לדרום) עלייה ממושכת אך לא תלולה במיוחד אל תצפית נפלאה ממצפה עמרם, וירידה מעט תלולה משם עד לפתח של קניון שחורת.

✅ נקודת התחלה (מצפון לדרום) באר אורה או חניון הלילה במפגש הנחלים עתק ורחם.
✅ נקודת סיום (מצפון לדרום) חניון הלילה בפתח קניון שחורת.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל
מדריך שביל ישראל בנגב (מקטעים 37-56)
העמוד הראשי של שביל ישראל

🏡 המלצת לינה באזור בית ספר שדה אילת

❗️חשוב לדעת

  • כדי להגיע מבאר אורה אל נקודת ההתחלה, הולכים כ-2.5 ק״מ בדרך ג׳יפים. בבאר אורה יש אפשרות להצטייד במזון במינימרקט.
  • חניון הלילה במפגש הנחלים רחם ועתק נמצא לצד שביל ישראל, במרחק של במרחק של כ-2 ק״מ מנקודת ההתחלה של המקטע.
  • בנקודת הסיום, חניון הלילה בנחל שחורת נמצא כ-700 מטר מזרחה מקניון שחורת ומנקודת הסיום של המקטע. חניון הלילה נגיש לכל רכב מדרך טובה מכביש הערבה.
  • רשות הטבע והגנים נוהגת להביא עוקב מים לחניון שחורת. מומלץ לוודא זאת עם הרשות או בפורומים של שביליסטים.
סלע באזור מדברי ועליו סימון שביל ישראל. מקטע 53 בשביל ישראל
מקטע 53 בשביל ישראל. צילום: דב גרינבלט

תיאור המסלול

ביישוב באר אורה יש מינימרקט וכן חניון שביליסטים שנמצא מחוץ ליישוב. כדי להגיע ממנו אל נקודת ההתחלה של המקטע, הולכים בדרך ג'יפים כ-2.5 ק"מ לכיוון צפון-מערב: יוצאים בדרך מסומנת כחול, ואז פונים שמאלה אל דרך מסומנת שחור שמובילה את נקודת ההתחלה של המקטע.

מנקודת ההתחלה, שביל ישראל ממשיך את דרכו במעלה נחל רחם בעלייה מתונה.

מתקדמים בערוץ הרחב של נחל רחם, שרוחבו בין 300 ל-400 מטר. לאחר שעוברים את נקודת המפגש של נחל רחם עם היובל הגדול שלו, נחל עתק, רוחב הערוץ ירד ל-100 עד 200 מטר. הכמות הגדולה של מי הנגר שנחל עתק מזרים אל ערוצו של נחל רחם ניכרת בהתרחבות הערוץ.

במפגש עם נחל עתק, בצומת עם דרך ג׳יפים בסימון כחול הפונה מערבה, יש חניון לילה לא מוסדר.

ממשיכים במעלה נחל רחם בכיוון דרום-מערב. לאורך הערוץ פזורים כמה עצי שיטה יפים, ואפשר ליהנות ממנוחה בצילו של אחד מהם.

בנקודה שבה שביל מסומן שחור יוצא בכיוון מערב, יובל נוסף נשפך לנחל רחם – המכונה נחל שללגון. הוא נקרא כך בשל מחשופי סלע צבעוניים של סלעי גבס וחרסיות שנמצאים במעלה הערוץ.

בנקודה זו נחל רחם פונה דרומה – ואיתו שביל ישראל. על קירות הסלע משני צידי הערוץ שבהדרגה נהיה צר יותר, צומחים שיחים של צלף סחוסי – שיח שעליו הגדולים ירוקים בהירים. הצלף הסחוסי צומח בתנאי מדבר קיצוני. באזור אילת יורדים בממוצע 25 מ״מ גשם בשנה, עם שונות גדולה, בין 0 ל-40 מ״מ בשנה. מספר ימי הגשם הממוצע הוא חמישה בלבד. למרות בית הגידול הקשה, הצמח ירוק גם בקיץ. עליו העבים מוגנים בכיסוי של שעווה, כעין שכבת פלסטיק דקיקה שמכסה את פני העלה. זו נועדה לצמצם את איבוד המים משטח הפנים של העלים.

הצלף הסחוסי מגן על עליו גם מפני אכילה על ידי בעלי חיים בשלושה אמצעים: הצמח קוצני, לעלים ולשאר חלקי הצמח טעם מר וחריף, ואמצעי הגנה שלישי ומעניין במיוחד – הצלף מגייס ״שומרים״ באמצעות הפרשת תמיסה מתוקה על העלים ועל הפירות הצעירים. חרקים תוקפניים כמו נמלים וצרעות, נמשכים אל הצלף ושומרים על ה״סוכריה המתוקה״ רק לעצמם. כך הם מונעים מאוכלי צמחים אחרים לפגוע בצמח. כאשר ציפורים ויונקים קטנים נמשכים לפרי, הם אוכלים אותו ונמנעים מללעוס את הזרעים בשל טעמם המר, וכך הזרעים השלמים מופצים עם הפרשותיהם.

עוברים בצומת שבילים שנמצאת במפגש של שני נחלים. שביל ישראל פונה שמאלה עם הסימון השחור לערוצו של נחל רחם. שביל מסומן ירוק ממשיך אל הערוץ הימני של נחל שני – יובל נוסף של נחל רחם, שמוצאו מהר שני בקרבת הגבול עם מצרים. נחל שני מתחתר הנחל באבן חול אדומה ויוצר את הקניון האדום שממנו גם נגזר שמו – שני, שפירושו צבע אדום כהה.

שביל ישראל עולה בעלייה ממושכת ולא תלולה במעלה נחל רחם, עד לקטע שבו גושי סלע גדולים מונחים בערוץ. השביל עובר בין הסלעים ומטפס כמה מדרגות סלע. במדרגה הגבוהה, עולים בתוך מפל בצורת ארובה, בעזרת מדרגות ברזל ומאחזי יד, עד לראש המפל.

עוברים על פני ״דקלי רחם״ – כמה עצי דקל שגדלים בערוץ נחל רחם ונדירים לאזור זה. לאחר עוד כחצי שעה של הליכה, מגיעים אל קו הרכס ולסופה של העלייה. בהליכה נוחה יחסית, שביל ישראל מטפס במקטע זה כ-400 מטר במצטבר: מנחל רחם באזור באר אורה שנמצא בגובה של כ-200 מטר מעל פני הים ועד למצפה עמרם בגובה של כ-600 מטר.

על קו הרכס יוצא שביל אדום שמאלה וצפונה אל מצפה עמרם. מומלץ מאוד לסטות משביל ישראל וללכת בשביל האדום כ-250 מטר אל המצפה, שמציע מראה מרהיב וצבעוני הכולל את הר עמרם, בקעת עמרם, הר אמיר, הר שחורת, הר שלמה, מפרץ אילת, הערבה והרי אדום.

תיאור יפה של הנופים כאן נכתב על ידי עזריה אלון, המייסד השותף של החברה להגנת הטבע, בספרו ״שבילים במדבר״. אלון תיאר את הנוף בהרי אילת וכתב כי "את עיקרה של קשת הצבעים מגישה אבן החול. אבל מי אמר כי רק החול יוצר צבעים? הנה הגרניטים… קשת הגוונים אולי מצומצמת יותר, אבל כל גווני הכהה מופיעים בהם בערבוביה מטורפת".

מקו הרכס יורדים תחילה עם מעלה עמרם אל האוכף שמערבית להר אמיר. מהאוכף ובהמשך הירידה נראה אגפו המערבי של הר אמיר. ההר בנוי מאבן חול מגוונות בצבעים ורוד, אדום ולבן. כוחות הבליה יצרו ופיסלו שלל צורות באבן הרכה ויצרו מראות קסומים של צורות וצבעים, התפאורה המיוחדת הזו מלווה את השביל עד לפתח של קניון שחורת – נקודת הסיום של המקטע.

נקודות עניין לאורך המסלול גבי רחם. מצפה עמרם. הר אמיר.

📌 לרכישת אוגדן המפות של שביל ישראל באיכות הדפסה מעולה ובאריזה נוחה וקלילה

מפת המקטע להורדה
מידע על מלאכי השביל

🔰המדריך בעמוד זה הוא להולכים מצפון לדרום. מטיילים מדרום לצפון? עברו לכאן
למקטע הקודם תמנע – באר אורה (53)
למקטע הבא קניון שחורת – הר יהורם (55)
מדריך שביל ישראל בנגב (מקטעים 37-56)
העמוד הראשי של שביל ישראל

🏡 המלצת לינה באזור בית ספר שדה אילת

✏️ כתב: איציק בן דב, רכז סימון שבילים, החברה להגנת הטבע.

רוצים לשמור יחד על הטבע בנגב?

בואו להיות חברים להגנת הטבע

הצטרפו עכשיו