אולי שמעתם את המושג: מין פולש. אבל מה זה בכלל? מדובר בסוג של חיית בר או של צמח שחרגו מהתחום הטבעי שלהם, ועכשיו מהווים נזק לסביבה החדשה שאליה הגיעו ואשר אינה מתאימה עבורם. ההתפשטות המסוכנת של המינים הפולשים מתרחשת בדרך כלל בגלל פעולות של בני האדם.
הנה דוגמה ממש מהזמן האחרון: בקיץ השנה גילו אנשי החברה להגנת הטבע ריכוז גדול של הצמח יקינטון המים – שנחשב לאחד המינים הפולשים המסוכנים בעולם. אבל מה האיום הגדול בפרח היפה והתמים למראה הזה?
יקינטון המים פוגע באיכות מי השתייה בסביבה בה הוא גדל, מכחיד צמחי מים אחרים שזה אזור המחייה הטבעי שלהם, ופוגע בדגים ועופות מים בסביבתו. בנוסף, יש לו קצב ריבוי מאוד מהיר – הוא יכול להכפיל את שטח הגידול שלו בתוך 5 ימים.
ואיך בני האדם גרמו לכך? יקינטון המים הגיע לארץ לאחר שמשתלות החלו לייבא אותו למטרות נוי. אמנם כבר בשנת 2009 נאסר לייבא אותו לישראל, אבל בפועל אין אכיפה, ווהצמח עדיין נמכר במשתלות.
הנזק המצטבר של המינים הפולשים עצום – כ-1.4 טריליון דולר בשנה, לפי הערכות. בין היתר הם פוגעים בקווי חשמל ובאספקת מים, סותמים צנרת, מפריעים לשדה הראייה בדרכים, משבשים פעילות חקלאית ומזיקים למבנים ולבתי מגורים.
אז מה אפשר לעשות?
הפתרון לבעיית המינים הפולשים הוא קודם כל חקיקתי – כלומר, תלוי בממשלה. החברה להגנת הטבע, יחד עם רשות הטבע והגנים, פועלת לקידום הצעת חוק שתקשה על כניסת מינים פולשים לישראל. היא כוללת מנגנון לקביעת רשימת מינים מותרים ואסורים ביבוא; סמכויות לקביעת מגבלות על יבוא מוצרים כדי למנוע חדירת "נוסעים סמויים"; איסור הפצה ושחרור לטבע של מינים פולשים, ועוד.
אבל עד שיהיה חוק מוסדר בנושא, הנה מה שאתם יכולים לעשות נגד מינים פולשים:
1.קודם כל, הכירו את המינים הפולשים שכבר נכנסו לישראל ושעלולים להיכנס אליה, בעזרת האתר הזה.
2.הימנעו משתילת צמחי מים פולשניים בגינה ומרכישתם במשתלות.
3.אל תשחררו בעל חיים ואל תשפכו תכולה של אקווריומים אל הטבע. אם אתם מעוניינים לאמץ או לרכוש חיית מחמד, אנא ודאו שהיא לא ממין פולש, ושביכולתכם לקחת עליה אחריות מלאה.
4.הימנעו מהבאה לישראל של פירות, ירקות, צמחים, אדמה ובעלי חיים זרים שמקורם בארץ אחרת.
ביחד נעצור את הפלישה!