תוצאות חיפוש

אביב הגיע, חשש מהכשות נחשים בא. אז איך נזהרים?

מערכת החברה להגנת הטבע

האביב מביא עימו פריחה, צמיחה והתחדשות – אבל מגביר גם את החשש מהכשות נחשים, שההתחממות מעוררת אותם משנת החורף.
אלי חביב, אקולוג אגף שימור סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע, עונה על שאלות נפוצות ועוזר להבין כיצד להישמר מהסכנה >>

נחש ממין עכן קטן
אחלה הסוואה. נחש ממין עכן קטן בחולות. צילום: אוהד בנימיני

1. אילו סוגי נחשים יש בישראל?

בישראל ישנו מגוון מרשים של מיני נחשים, הודות למיקום הגיאוגרפי בין 5 יבשות ולמגוון בתי הגידול שבה. אפשר למצוא כאן 41 מינים, מהם 9 ארסיים, ולכל מין של נחש יש את התנאים הסביבתיים האופיניים לו, בהתאם לאקלים, לצומח, לתנאי הקרקע ועוד. בסביבת האדם בישראל אפשר למצוא, למשל, צפע מצוי, זעמן מטבעות, זעמן זיתני וזעמן שחור.

2. למה הנחשים מסוכנים במיוחד באביב?

נחשים הם יצורים שחום גופם אינו קבוע, ומשתנה בהתאם לטמפרטורת הסביבה. הם יכולים להעלות את חום גופם בהתאם לזמינות וליכולת לנצל מקורות חום חיצוניים, ובעיקר השמש. בעבר נהגו לכנות אותם "בעלי דם קר".

בחורף, כשהטמפרטורות נמוכות, מרבית הנחשים מצמצמים משמעותית את פעילותם, ונכנסים לתרדמת חורף. באביב, כשהטמפרטורות מתחילות לעלות, הנחשים יוצאים מתרדמת החורף בחיפוש אחר מזון או בני זוג, ובהתאם גדלה הסבירות למפגשים איתם.

3. מה עושים כשנתקלים בנחש?

נחשים לא יתקפו אם לא ירגישו מאוימים. לכן, אם נתקלים בנחש, יש לשמור ממנו מרחק ולאפשר לו לעבור בביטחה. אם נתקלתם בנחש בבית או בחצר, יש להזמין לוכד נחשים מוסמך.

חשוב לזכור: כל הנחשים בישראל מוגנים, ופגיעה בהם היא עבירה על החוק. לנחשים יש חשיבות רבה בשמירה על תפקוד המערכת האקולוגית, והם מועילים גם לבני אדם, למשל בוויסות מכרסמים.

צפע מצוי
צפע מצוי. צילום: ארבל לוי, לוכד נחשים
נחש ממין זעמן מטבעות
הוא רק עושה פוזות של נחש ארסי. זעמן מטבעות. צילום: אוהד בנימיני

4. איך מבדילים בין זעמן לצפע, ולמה זה חשוב?

זעמן מטבעות וצפע מצוי הם שניים ממיני הנחשים השכיחים ביותר בסביבת האדם באזור שלנו. זעמן מטבעות אינו ארסי, בעוד שצפע מצוי הוא ארסי – ואחראי על מרבית אירועי ההכשה בישראל. מכיוון שהם יחסית דומים זה לזה, קל להתבלבל ביניהם.

אלה שלושה הסימנים המרכזיים שיכולים לעזור בזיהוי ההבדלים בין זעמן לצפע:
1. דוגמה על הגב: אצל זעמן מטבעות, הכתמים לאורך ציר הגב אינם מתחברים, למעט באזור הזנב. אצל צפע מצוי רוב כתמי הגב מחוברים, ויוצרים קו עקלתון (אצל פרטים צעירים, הקו עשוי להיות מופרד).
2. צורת קשקשי הראש: ראשו של הזעמן מאופיין בקשקשים גדולים המסודרים בצורה סימטרית. לעומתו, בראשו של צפע יש קשקשים קטנים, בדומה לשאר הגוף.
3. מבנה האישונים: האישון של הזעמן עגול, ואילו האישון של הצפע אנכי.

חשוב לזכור: לא תמיד התנאים מאפשרים זיהוי קל, ולכן יש לנקוט משנה זהירות בכל מפגש עם נחש.

5. איך מזהים הכשת נחש?

לאחר הכשה יורגשו כאבים מקומיים עזים ויהיה ניתן לראות את סימני ההכשה על הגוף. סימנים נוספים שעלולים להופיע, בהתאם לכמות הארס ולזמן שעבר מרגע ההכשה: חולשה כללית, בחילות והקאות, דופק ונשימה מואצים, פרכוסים, הפרעות בקצב הלב ודיכוי הכרתי.

חשוב לזכור: אם לא מזהים את הנחש בוודאות, יש להתייחס לכל מקרה הכשה כאל הכשה של נחש ארסי.

נחש בתיבת קינון
נחש בתיבת קינון של ירגזי. צילום: עדן גל

6. מה עושים במקרה של הכשה?

1. יוצרים קשר עם מד"א ומתפנים במהירות לבית החולים.

2. אם אפשר, כדאי לצלם את הנחש, כדי לאפשר התאמת טיפול מיטבי בבית החולים.

3. עד להגעת הצוות הרפואי, ניתן לעשות כמה פעולות כדי למתן את השפעת הארס:
– להירגע (עד כמה שניתן), ולנוח במקום בטוח ומוצל.
– להקפיד על תנועה מינימלית של הגוף, על מנת למנוע מהארס להתפשט בגוף במהירות.
– להסיר בגדים מהאזור המוכש ולקבע אותו.
– להקפיד לשתות.

7. איך נמנעים מהכשה בטיול?

מפגש עם נחש בטבע הוא חוויה מרתקת, שברוב המקרים מסתיימת תוך שניות – עד שהנחש מוצא מסתור בתוך שיח או מתחת לאבן. כאמור, נחש יתקוף אדם רק אם ירגיש מאוים ולא יהיה לו לאן לברוח.

יש לזכור כי מרבית אירועי ההכשה בישראל מיוחסים לצפע מצוי, שנפוץ בעיקר במשכנות האדם וסביבתו. לכן, ניתן להניח שהסבירות להכשה מנחש ארסי בטבע נמוכה מזאת שבסביבת מגוריו של האדם. ובכל זאת, כשיוצאים לטיול בטבע חשוב להיות מודעים וערניים למקומות שבהם נחשים עשויים להסתתר, כמו למשל, מתחת לאבנים, בחללים בגזעי עצים או במחילות (ראו עוד בסעיף הבא).

8. היכן מסתתרים נחשים בטבע ובשטחים פתוחים?

נחשים מסתתרים במגוון רחב של מקומות, בהתאם לבית הגידול שבו הם חיים. נחש הוא יצור מסתורי ומרתק, כשלכל מין אסטרטגיית היטמעות ייחודית משלו. יש נחשים שמסתתרים מתחת לאבנים ולסלעים, אחרים בתוך סדקים ושיחים, ואחרים מתחפרים בחול או מסתתרים במחילות מכרסמים.

נחש ממין שחור ראש
נחש ממין שחור ראש. נחשו למה קוראים לו ככה. צילום: אוהד בנימיני

9. טעויות נפוצות של מטיילים במפגש עם נחש

הטעות הגדולה ביותר היא להציק לנחש – לנסות לתפוס אותו, או חמור מכך לנסות להרוג אותו. מעבר לכך שמדובר בעבירה על החוק, מרבית הנחשים אינם ארסיים, ויש להם תועלות גם לאדם. למשל, זעמן מטבעות, אחד הנחשים הנפוצים ביותר בסביבת האדם אינו ארסי, והוא אוכל צפעים צעירים; וזעמן שחור, שגם הוא אינו ארסי, נחשב למדביר ביולוגי שמסייע לוויסות מכרסמים בשטחים חקלאיים.

רוצות לצאת לטיולים מודרכים בחינם?

בואו להיות חברות של הטבע

הצטרפו עכשיו