🌳 שומרים ביחד על הטבע בעיר שלכם
רוב תושבי ישראל גרים בערים צפופות – אך גם בתוך העיר שלכם ייתכן שיש אוצרות טבע, כמו צמחים ובעלי חיים ייחודיים. האם אתם מכירים אותם? האם יש לגביהם מספיק מידע? האם הם נשמרים?
יחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע מקדמת את איסוף המידע ואת השמירה על אוצרות הטבע האלה, ועורכת סקרים ברשויות רבות בישראל לטובת המטרות האלה.
כדי לסייע בכך, אתם מוזמנים לסייע באיסוף מידע על ערכי טבע, חי וצומח בעיר שלכם.
👈 איך מדווחים?
גיליתם טבע בעיר שלכם? דווחו ב-iNaturalist
✅ הדיווח מתבצע באמצעות פלטפורמת iNaturalist – הנציגות הישראלית של הפלטפורמה העולמית של מדע אזרחי – איסוף נתונים חשובים על עולם החי והצומח על ידי אזרחים, ליצירת מסד נתונים המשמש חוקרים, אקולוגים ומקבלי החלטות – כדי שיוכלו להבין את מצב הטבע, בעיר או מחוצה לה, ולגבש מדיניות ודרכי פעולה.
iNaturalist נוחה מאוד לשימוש. חוץ מהדיווח עצמו על חיה או צמח שראיתם, אפשר וכדאי גם להיכנס לראות דיווחים של אנשים אחרים מהעיר, לזהות ולאשר זיהויים שהם הציעו, המערכת מאוד חברתית-קהילתית ואינטראקטיבית. ניתן להיעזר בכפתור "מה ראיתי" לקבלת הצעת זיהוי מבוססת AI ובכל מקרה מומחים מהקהילה יאשרו את הזיהוי ויתקנו במידת הצורך.
✅ בקישור הזה תמצאו את כל המידע על ההרשמה ואופן הדיווח בפלטפורמת iNaturalist.
✅ חשוב מאוד לצרף תמונה לכל דיווח. התצלום חשוב כדי לאשר את הזיהוי.
✅ דיווחתם? תודה! אנחנו נשלב את המידע אם קיים סקר טבע עירוני פעיל באזורכם.
הכירו את פלטפורמת iNaturalist
iNaturalist היא פלטפורמת מדע אזרחי עולמית המשמשת לתיעוד המגוון הביולוגי. נתונים על עולם החי והצומח נאספים על ידי אזרחים ומשמשים ליצירת מסד נתונים עבור חוקרים, אקולוגים ומקבלי החלטות. בעזרת הנתונים האלה, נוכל להבין טוב יותר את מצב הטבע, בעיר או מחוץ לעיר, ולגבש מדיניות ודרכי פעולה.
חוקרים מכל העולם משתמשים בנתונים שמוזנים בפלטפורמה למעקב ומחקר אחר עולם החי והצומח ואחר ההשתנות שלו לאורך זמן. כמו כן, הדיווחים שלכם ישולבו בממצאי הסקרים הנערכים ברשויות המקומיות על ידי סורקי הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע, ויסייעו לגורמי התכנון לשמור על הטבע העירוני לרווחת התושבים.
בישראל ישנן כמה זירות של מדע אזרחי, ומיזמים המזמינים לדווח על סלמנדרות, קיפודים בעיר, נמלי אש ועוד. מידי שנה מתקיימות כמה ספירות ארציות גדולות, ביניהן ספירת הציפורים הגדולה וספירת הפרפרים (בשיתוף אגודת חובבי הפרפרים בישראל). באירועים אלה לוקחים חלק חובבי טבע מכל הגילים, משפחות, ילדי גנים, תלמידים בבתי הספר וקבוצות מתנדבים. כמו כן, מדע אזרחי יכול להיות משולב בשיעורי מדעים, במסגרות חינוכיות וקהילתיות וכחלק מפעילות מתמשכת באימוץ אתר טבע עירוני.
פרויקטים פעילים במסגרת קול קורא של המשרד להגנת הסביבה "סביבטבע", הרשות המקומית והחברה להגנת הטבע, לשנת 2024:
סקר טבע עירוני במודיעין
סקר טבע עירוני בקדימה-צורן
טבע עירוני - כן, יש חיה כזו
טבע אינו שייך רק למכתשים רבי-הוד או ליער סבוך. מערכות טבעיות או תופעות טבע נקודתיות נמצאות גם בלב העיר או בגבולות שלה. הן שריד שנותר אחרי הבנייה של בתים והסלילה של כבישים – לטבע שהיה פה לפני הקמת העיר.
חוף הים של תל אביב-יפו, הוואדיות של חיפה, יער ירושלים, גבעת הכורכר של נס ציונה, חולות חולון ובריכות החורף של חדרה או נתניה – כל אלו ועוד הן דוגמאות לטבע עירוני עשיר וחשוב, שבלעדיו הערים שלנו היו דלות ומשעממות.
ככל שמתקדמים פנימה אל העיר, המערכות הטבעיות נקטעות ובהדרגה הופכות לשטחים כלואים. אך גם אז, הן עדיין משמרות מרכיבים מן המערכת האופיינית לאזור שבו נמצאת העיר.
טבע בעיר יכול להיות עץ מרשים, קן ציפור זעיר, מסתור של בעל חיים, אתר פריחה – וכל חיות הבר והצמחים המקומיים שמפוזרים ברחבי העיר.
למה חשוב לשמור על הטבע בעיר?
אתרי טבע בעיר הם פינה ירוקה, מוצלת, לבילוי, טיול ושאיפת אוויר ולפעמים גם טבילה בנחל או במעיין – שנמצאים ממש קרוב לבית שלכם.
באתרי טבע עירוני אפשר לקיים פעילות קהילתית וחינוכית לשמירת הטבע, כמו גם פעילויות ספורט ופנאי. בניגוד לפארקים מתוכננים הדורשים השקעה רבה, באתרי טבע עירוני לא צריך לעשות הרבה – בעיקר לא להרוס. הטבע והאדם מרוויחים מהאיזון שנשמר בין מרחבים שבהם החי והצומח יכולים להתקיים בלי הפרעה לבין המרחבים העירוניים והבנויים הצפופים.
חשוב לדעת: מערכות טבעיות עוזרות לשמור ולשקם את המגוון הביולוגי המקומי, שכולל לעיתים מינים ייחודיים ומזוהה עם המקום ותושביו. הן תורמות גם להורדת טמפרטורות ולהקטנת נזקי שיטפונות.
אחד מעקרונות הפעולה של אתרי טבע עירוניים מתבסס על מעורבות קהילתית בכל תחומי העשייה באתר: השתלבות במחקרים, בפעילות החינוכית, בפעילויות פנאי ואפילו אחזקת האתר עצמו.
מהם סקרי טבע עירוני?
סקרי הטבע העירוני מבוצעים על ידי החברה להגנת הטבע או גופים אחרים עבור הרשויות המקומיות. הם ממונים על ידי הרשויות או על ידי משרדי ממשלה, למשל באמצעות קול קורא "סביבטבע" של המשרד להגנת הסביבה.
הסקרים מספקים מידע על אתרי הטבע בעיר, שבו משתמשים גופי תכנון, וכך מסייעים לשמור על האתרים החשובים האלה ולהתייחס לערכי הטבע והסביבה במהלך הבנייה של העיר. הסקרים חשובים, מכיוון שהתפתחות הערים עלולה לאיים על המערכות הטבעיות, ושמירה על הטבע בעיר ממתנת את המגמה הזו. כמו כן, ממצאי הסקר והמידע על אתרי הטבע מונגשים לעירייה ולתושבים לעידוד טיילות, פעילות קהילתית-חינוכית, שילוט, שמירה על הניקיון ועוד.
במרוצת השנים ביצעה החברה להגנת הטבע יותר מ-60 סקרים במגוון רשויות מקומיות, ביניהן רמת גן, נתיבות, כרמיאל, יקנעם עילית, אבו גוש, רמלה, טירה וקלנסווה, טבריה, דימונה, חדרה ועוד.
לחצו לצפייה במפה המאגדת את כל סקרי הטבע העירוני שבוצעו ברחבי הארץ, כולל ממצאים ומפות דיגיטליות לפירוט אתרי הטבע בכל עיר.