מהי ספירת הציפורים?
בעשורים האחרונים מתרחשים שינויים דרמטיים בנוף הישראלי, הכוללים תהליכי עיור מוגבר, גידול אוכלוסייה ושינויי אקלים. כל אלה משפיעים באופן ישיר על הציפורים ועל כל חיות הבר בישראל.
מעקב ארוך טווח אחרי אוכלוסיות של ציפורים החיות לידינו, מאפשר לנו לגלות שינויים באוכלוסיות ובתפוצת המינים. המידע שנאסוף יעזור לקדם ולשפר מיזמים המיטיבים עם הציפורים (ואיתנו).
ספירת הציפורים הגדולה בישראל נערכת מדי שנה מאז 2006, מה-15.1 ועד ל-31.1. הספירה מנוהלת על ידי המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר, יחד עם החברה להגנת הטבע הטבע ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט.
הפעילות היא למשך 10 דקות בלבד, מהנה ומעשירה ומתאימה לקבוצות מאורגנות, לגנים ולבתי ספר ולמשפחות – ולכל מי שמתעניינים בשכנינו בעלי הכנף ורוצים לעזור ולשמור עליהם
כל המידע על ספירת הציפורים
🦜 ספירת ציפורים לילדים ולבני נוער (בעמוד נפרד)
🦜 מידע נוסף באתר המרכז הישראלי למדע אזרחי
⬅️ הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו
⬅️ הצטרפו לקבוצות הוואטסאפ של קהילת ספירת הציפורים!
לקבוצה לקהל הרחב לחצו כאן
לקבוצה ייעודית לאנשי חינוך לחצו כאן
רוצים לדעת עוד?
💡 צפו בסרטון
💡 היכנסו לאלבום התמונות של הציפורים הנפוצות בישראל
💡 בואו לראות מה גילינו בספירת הציפורים עד כה
לספור ציפורים זה פשוט
חשוב להקפיד ולספור על פי ההנחיות. היכולת של החוקרים לקבל תמונה מהימנה על אוכלוסיות הציפורים תלויה בדיוק הדיווחים.
🦜 היכן סופרים? את הספירה כדאי לעשות ממקום נוח שיש בו שדה ראייה רחב. כל מקום בתחום העיר או היישוב יתאים – גינה, חצר, כיכר, רחוב או פארק. ניתן אפילו להשקיף ממרפסת הבית. רצוי לעמוד במקום שקט ומוצל, עם הגב לשמש, ולצפות על השטח.
🦜 מתי סופרים? זמן הספירה המומלץ הוא בין 7 ל-10 בבוקר, כי בשעות אלה הציפורים פעילות בחיפוש מזון וקל לצפות בהן. ניתן לספור גם בשעות אחרות. רצוי לספור כמה פעמים ממקומות שונים.
🦜 איך מתכוננים לספירה?
1. לומדים להכיר את הציפורים. כדאי להתאמן לפני הספירה ולהכיר את הציפורים השונות, לדעת לזהות אותן ואת קולותיהן, ולהכיר את מה שמייחד כל ציפור.
ניתן להיעזר בקישורים הבאים:
📔 חדש! מדריך לציפורים נפוצות בסביבת האדם
📔 אלבום התמונות של הציפורים הנפוצות בישראל
📔 חידונים ומשחקים לזיהוי ציפורים:
מי אני? חידון זיהוי מתמונה
מי אני? חידון זיהוי מצללית
זיהוי ציפורים מטקסט
זיהוי קולות הציפורים (מתחילים)
זיהוי קולות ציפורים (מתקדמים)
זיכרון – התאמה בין תמונות וצלליות של ציפורים 1
זיכרון – התאמה בין תמונות וצלליות של ציפורים 2
📔 זיהוי ציפורים לפי סימנים, תמונה וקול באמצעות אפליקציית Merlin (בעברית) היכנסו לקישור להסבר מלא
2. מורידים את אפליקצית הדיווח eBird. לפני הספירה, מומלץ להתאמן על השימוש בה.
קישור להורדת האפליקציה באנדרואיד / באייפון
הנחיות לשימוש באפליקציה | הנחיות לדיווח באתר eBird
3. מומלץ להצטייד במשקפת ובאחד המדריכים לזיהוי ציפורים.
🦜 איך מבצעים את הספירה?
1. כ-5 דקות לפני התחלת הספירה, רצוי להמתין ולתת לציפורים להתרגל לנוכחותכם.ן.
2. נשארים במקום שבו בחרתם, ומבצעים את הספירה במשך 10 דקות, תוך כדי דיווח בזמן אמת באפליקציית eBird.
הספירה תכלול את כל הציפורים שזוהו ברדיוס של עד 100 מטר. אם להקת ציפורים עפה הלוך וחזור – יש לדווח את מספר הציפורים המקסימלי שנספרו בו-זמנית. ניתן לדווח גם על ציפור שזוהתה על פי קולה בלבד. אבל על ציפור שלא זוהתה אין לדווח.
3. במידת האפשר מומלץ לחלק תפקידים בעת הספירה: אחד.ת אחראי על הדיווח באפליקציה, והיתר בספירה. לפני שליחת הדיווח, יש לוודא שמספר המשתתפים בספירה רשום בדיווח באפליקציה.
מעוניינים בהסבר מקוצר? הורידו דף הנחיות מקוצר בעברית ובערבית, הכולל את כל המידע על הספירה את איורי הציפורים הנפוצות.
או היעזרו בריכוז קישורים שימושיים לספירה
🦜ספירת ציפורים לילדים ולבני נוער (בעמוד נפרד)
אנו שמחים שהצטרפתם אלינו ומודים על השתתפותכם.ן בספירת הציפורים!
ניתן לדווח על ציפורים לאורך כל השנה באפליקציית eBird (ראו למעלה הנחיות להורדת האפליקציה) או באתר eBird ישראל.
סיכומי ספירות משנים קודמות
סיכום ספירת הציפורים 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024
נתוני התצפיות 2019-2024 (קובץ אקסל)
קישורים לספירת ציפורים בעולם
אנגליה – ספירת ציפורים בגינה
ארצות הברית – ספירה גלובלית
ארצות הברית – ספירת הציפורים של חג המולד (החל משנת 1900!)
קנדה – ספירת הציפורים
אוסטרליה – ספירת הציפורים
גרמניה – ספירת הציפורים
צרפת – ספירת הציפורים
הולנד – ספירת הציפורים
לשאלות ויצירת קשר שלחו מייל nirita@spni.org.il | shlomitlif@gmail.com