תוצאות חיפוש

המרחבים הפתוחיםהטבע בעיר

6 דברים שצריך לדרוש בבחירות המקומיות ברמת הגולן

ברמת הגולן היפהפייה יש מגוון אדיר של טבע פתוח, נדיר ופראי – שכמוהו כמעט אי אפשר למצוא בישראל הצפופה. זו הריאה הירוקה הגדולה ביותר שחיונית לכולנו, ובמיוחד לתושבי הגולן, שמתמקדים בתיירות ובחקלאות ונהנים מהשקט ואיכות החיים הייחודיים.

אבל למרבה הצער, הנופים והמרחבים של הגולן נתונים לאיומים שעלולים להרוס אותם באופן חסר תקנה.

אז איך שומרים על הגולן? הבחירות המקומיות ב-31.10.23 הן ההזדמנות של תושבי הגולן להצביע בעד טבע עשיר, תיירות משגשגת וסביבה בריאה. הנה 6 דברים שצריך לדרוש מהמועמדים בבחירות המקומיות:

חוגלה בשלג ברמת הגולן
חוגלה בשלג ברמת הגולן. צילום: לירון שפירא
להקת צבאים ארץ ישראליים בגולן
להקת צבאים ארץ ישראליים בגולן. צילום: לירון שפירא

1. לחזק את ההתיישבות בגולן מתוך ראייה רחבה

נבחרי הציבור בגולן צריכים להתחייב שחיזוק והרחבת היישובים הקיימים ייעשו תוך דיאלוג עם הקהילות המקומיות, ותוך התמקדות בהרחבת ההתיישבות בקצרין – היישוב המרכזי ברמה. לעומת זאת, חשוב למנוע הקמה של יישובים חדשים, שעלולים לגרום לפגיעה סביבתית קשה ולגזול משאבים שנדרשים לחיזוק היישובים הקיימים.

2. לשתף פעולה עם כל הגורמים בגולן

על מנת להתמודד ולהצליח באתגרים של פיתוח בר-קיימא ושמירה על הטבע והסביבה הייחודיים בגולן – יש לייצר קואליציות, שיתופי פעולה ויחסי אמון עם כלל הגורמים הפועלים בשטח, גופי תכנון, תושבים, פעילים סביבתיים או הצבא. נבחרי הציבור צריכים להתחייב לפעול בשקיפות ובשיתוף עם הגופים הסביבתיים, על פי תוכנית האב לשמירה על המרחבים הטבעיים והפתוחים בגולן.

3. להרחיב את ההגנה על הטבע בגולן

שימור ופיתוח הם שני צדדים של מטבע אחת: על מנת לאזן את הבנייה של בתים, כבישים ותשתיות בגולן – צריך להקים עוד גנים לאומיים ושמורות טבע ולהרחיב את הקיימים. זו הדרך להבטיח לנו ולדורות הבאים עוד מרחבים לטיולים בתילי הגעש, במרבדי העשב ובמים הזורמים, ולדאוג לנחלים, להרים, לחיות הבר ולצמחים המיוחדים שיש רק בגולן.

 

מטיילים במסלול רטוב
מטיילים בצפון הגולן. צילום: תומר אבני

4.  לוודא שהקמת תשתיות ואנרגיות מתחדשות לא תהרוס את נופי הגולן

הגולן הוא בראש וראשונה הריאה הירוקה של ישראל, ואליו הגיעו תושבים כדי למצוא שלווה, סביבה ירוקה, שקט ואיכות חיים. לכן ראשי הרשויות המקומיות צריכים להתחייב לשמור על המרחב ולא להרוס אותו:

– לא לקדם כל תוכנית נוספת לטורבינות רוח למשך חמש שנים, עד שנלמד על ההשפעות שלהן על בני האדם ועל הטבע.
– לקדם הטמנה של קווי המתח החדשים; ולהקים מתקנים סולאריים רק על גגות או בשטחים שכבר נערכו בהם בנייה או פיתוח, כמו למשל מחצבות (שטחים מופרים).
– מנגד, יש לעצור את התוכניות להקמת שדות סולאריים על חשבון מרחבי הטבע הפתוחים
– וחשוב לפעול לכך שכלל התשתיות (כבישים, רשתות המים והחשמל) ירוכזו לרצועות משותפות – תוך הקפדה על צמצום ההשפעה שלהן על שמירת הטבע והנוף.

5. שימוש מושכל במשאבי טבע

בימים אלה נבחנת הקמה של מחצבות בזלת חדשות בגולן – שיגרמו להרס ישיר של מאות דונמים של שטחים טבעיים וישפיעו לרעה על כל המערכת האקולוגית באזור וגם על היישובים הסמוכים. כל זאת, אף שישנן עתודות של בזלת באתרים קיימים, ללא כל צורך בהקמת מחצבות חדשות. ראשי הרשויות בגולן צריכים לפעול לעצירת תוכנית מחצבות הבזלת.

במקביל, חשוב לשמור על משאב טבע חיוני וייחודי נוסף בגולן: הנחלים והמעיינות, שאין כמוהם בשום מקום אחר בישראל. הם עלולים להיפגע בשנים הקרובות בגלל בנייה במרחבים פתוחים, הקמת תשתיות, שאיבה של מי תהום עומס על מאגרי המים. לכן, צריך למתן את שאיבת מי התהום, לחבר את הגולן למערכת המים הארצית – ו״לשחרר״ את המים שחיות הבר והצמחים בגולן כל כך זקוקים להם.

דורסים בקרבת טורבינות בגולן
דורסים בקרבת טורבינות בגולן. צילום: ליאור שפירא

6. למצוא איזון מול פעילות צה״ל

הנוכחות הביטחונית של צה"ל בגולן מורגשת מאוד. בשטחי הפעילות של צה״ל יש שריפות רבות, תנועה של כלים כבדים, כולל בשעות הלילה הרגישות, הצטברות של פסולת, בעיות סניטציה ועוד.

החשיבות הרבה של פעילות צה"ל ברורה, כולל שטחי אש ואימונים, יחד עם זאת, חשוב לפעול כדי לקדם את התיאום, השקיפות וההתחשבות בסביבה. באופן מיוחד, חייבים לבטל את תוכנית הבניחה בעין פית, גן העדן בגולן שאלפי ישראלים התגייסו לשמור עליו, ולמצוא חלופות לתוכניות בנייה, כדי להגן על מרחבי הטבע החיוניים (המסדרון האקולוגי), על אזורי הטיולים ועל חיות הבר.

ומה עוד אפשר לעשות כדי לשמור על רמת הגולן ועל חיות הבר, האקלים, הים והנחלים? 

🌳 בואו לעקוב אחרי כל הפעילות שלנו באתר, בפייסבוק, באינסטגרם ובטוויטר, או הירשמו לניוזלטר שלנו – וקבלו עדכונים על כל מה שקורה בטבע הישראלי.
🌳 הצטרפו לקהילה הגדולה של החברות והחברים של הטבע, תמכו בשמירה על הטבע 24/7 ותיהנו מהנחות על טיולים, בתי ספר שדה ועוד.
🌳 הכירו את עשרות המאבקים הציבוריים לשמירה על הטבע בכל הארץ, חתמו על עצומות והצטרפו לפעילויות המקומיות השונות.

🌳 מוזמנים לקרוא כאן עוד על הדרכים להשתתף בפעילות החברה להגנת הטבע.