אתרים מומלצים לצפייה בפריחת חצבים בסוף אוגוסט ותחילת ספטמבר:
- גבעת התנ"ך שליד מתחם התחנה הישנה בירושלים – ריכוז יפה של פריחה.
- סמוך לכניסה הדרומית של גן לאומי חוף השרון – צמחים מעטים אך בולטים, לרוב מסוף אוגוסט.
- גבעה סמוך לכניסה למושב בית חנניה (בפנייה מכביש 4 לג'יסר א-זרקא) – ריכוז יפה.
אתרי הפריחה הגדולים ביותר, לרוב מאמצע עד לסוף ספטמבר:
- חורבת קרתא שמעל חניון לימור בפנייה לעתלית.
- תל יודפת, שניתן להגיע למרגלותיו בקלות בכל רכב.
🌳 מעוניינים להצטרף לטיולי פריחה ולהבין לעומק את עולמם המופלא של הפרחים והחרקים?ב-19.9.24 יתקיים טיול מודרך על פריחת החצבים הנפלאה בתל יודפת ועוד אתרים ונופים ברכס יודפת. כל הפרטים כאן
🌳 סדרת הטיולים המרתקת למבוגרים ״חובבי הפרחים והלכת״ תתמקד בפריחה בחורף ובאביב. כל הפרטים כאן
🌳 ויש עוד מבחר של סדרות טיולים של ״ארץ אהבתי״, קבוצות הטיולים של החברה להגנת הטבע – בתחומי עניין מגוונים, לכל רמות הקושי, עם מיטב המדריכים ובנופים יפהפיים!
4 דברים שכדאי לדעת על חצבים
1. החצב מבשר את בוא הסתיו? לא ממש
כולנו גדלנו על המיתוס שהחצב מבשר את בוא הסתיו, ועליו גם נכתבו שירים (למשל של נעמי שמר, ״כמו חצב להתבצר / במעבה האדמה / ולחכות לסיומה / של העונה הכי חמה).אז בלי להרוס את הזכרונות מסיפורי הילדות, נגלה לכם שפריחת החצבים מתחילה כבר בסוף אוגוסט, ושיאה הוא בין אמצע לסוף ספטמבר.
חוץ מזה, בישראל – ספטמבר הוא בכלל לא חודש סתווי, אלא לוהט, והימים הקרירים מתחילים, אם בכלל, באוקטובר. מי שמחפשים את סימני הסתיו יכולים למצוא אותם ביציאת העלים הראשונים של החצבים בנובמבר, או בפריחת החלמוניות והסתווניות.
2. האסטרטגיה המיוחדת של החצב
החצב הוא אחד הצמחים המיוחדים ביותר. מחזור השנה שלו מתחיל בנובמבר-דצמבר, כאשר העלים הגדולים יוצאים ומתחילים לעבוד, כלומר למלא את הבצל בחומרי תשמורת.
באביב, העלים קמלים, מאבדים את הרעילות שטמונה בהם – והצאן אוכל אותם. הבצל הגדול, שמגיע לעיתים לקוטר של 20 ס"מ, ממתין בסבלנות ובאוגוסט-ספטמבר מוציא עמוד גבוה שעליו יתפתחו הפרחים.
שיבולת הפריחה מכילה קומות רבות, כאשר הפריחה מתחילה סמוך לחצות בקומה התחתונה ובערב הבא הפרחים בה נובלים. למחרת, תפרח הקומה שמעליה וכך הלאה. באופן הזה, כל צמח פורח במשך זמן רב.
בזכות הפריחה המוקדמת, התחרות עם צמחים אחרים קטנה אך גם כמות המאביקים קטנה. לכן, החצב מושך סוגי מאביקים רבים, גם בזכות האבקה וגם בזכות הצוף. חלק מהחרקים הם סתם ״שודדי צוף" ולא מאביקים, אך נראה שהחצב חי עם זה בשלום.
הזרעים קלים והרוח יכולה להפיצם למרחק עשרות מטרים. הפרי מכוסה ציפוי עמיד למים וייתכן שחלק מההפצה נעשית על ידי גלי הים.
מסוף אוקטובר נראה רק את העמודים היבשים, והבצלים יחכו מעט לתחילת הלבלוב של העלים בסתיו.
לאורך האבולוציה התפתח המאבק בין הבצלים העסיסיים של החצב לבין המכרסמים חובבי הבצלים, כמו דורבנים וחזירים, שפיתחו עמידות מסוימת לרעל. בתגובה החצב הגביר את רעילותו. בעלים הטריים ובבצלים יש חומרים רעילים ובנוסף יש בהם "מחטים" זעירות הפוצעות את כלי הדם של מי שאוכלים אותם ומגבירות את חדירת הרעל. למרות זאת יש חלזונות, חרקים ואף שפנים וצבאים המתגברים על כך.
3. אמת ופייק על החצב
לאורך השנים, התפתחו מסורות ומיתוסים רבים סביב החצב. למשל בשאלה אם הוא רעל או תרופה. שמו האנגלי של הפרח – "חצב רפואי" – מעיד על שימושיו הרבים ברפואה, שלעיתים קרובות הולכת על הקו הדק שבין חומרים מועילים ומיטיבים לחומרים מזיקים ורעילים. ברפואה העממית, החצב שימש במינון נמוך כממריץ ללב, ואחד משמותיו בערבית – "באסל אל פאר", בצל העכברים – מעיד שהוא שימש כרעל עכברים טבעי במקומות רבים.
מסורת נוספת סביב החצב מתגלה במשפט הרווח בקרב בדואים: "החצבים הקדימו לפרוח – סימן שתהיה שנה גשומה". אבל זהו פייק גמור.
משפט שנאמר על ידי חז"ל: "החצב קוטע רגליהם של רשעים", מעיד כנראה על שימוש שעשו בו בימי קדם לסמן גבולות של שדות. "הרשע" שגונב חלק מחלקת שכנו לא רואה את הבצלים שנטמנו באדמה בגבול החלקה, אך כשהעלים או העמודים עולים הם מעידים על הגניבה.
עוד פרח עם בצל: חבצלת החוף
בשיר השירים נכתב: "אני חבצלת השרון, שושנת העמקים", וחלק מהחוקרים סבורים שהכוונה היא לחבצלת החוף, המוכרת היטב לכל מי שהולך בקיץ לים באזור מצוקי הכורכר בשרון. רוב הצמחים נמצאים בטווח של כ-100 מטר מהחוף, וגם השם האנגלי Sea Daffodil וגם השם הערבי – נרגס בחרי, שמשמעו נרקיס הים – קשורים לקרבה לחוף הים.
בדרך כלל, הביקוש לבית שנמצא בקו הראשון לים הוא גדול מאוד. אך הצמחים בקו הראשון לים נדרשים להתאמות רבות כדי לשרוד את המליחות הרבה ואת הרוחות החזקות הנושאות גרגרי חול שוחקים.
אחת ההתאמות היא הפריחה בלילה. ואכן הפריחה של חבצלת החוף מתחילה בין ערביים ונמשכת עד לשעות הבוקר המאוחרות. כך נהנים ממנה גם מאביקי לילה וגם מאביקי היום. היתרון של האבקת לילה באזור החוף הוא שרוחות הלילה חלשות יחסית, וקל יותר לחרקים להגיע לאבקה בלי מאבק ברוח.
התאמות נוספות כוללות את העלים הנמוכים שמכוסים בחומר דמוי שעווה המגן מהמליחות, ואת הזרעים המצופים בקליפת שעם עבה שמאפשרת להם לצוף על פני הגלים מבלי להיפגע. הם גדולים למדי לכן הרוח מסיעה אותם למרחק קצר למדי מהחוף.
גם לבצל ועלי החבצלת יש רעילות מסוימת הדוחה בעלי חיים. עם כל הקשיים שהטבע מציב לחבצלת החוף, האויב העיקרי שלה הוא האדם שנהג לאסוף בצלי חבצלות ולשים בגינה, עד שכמעט נכחד במקומות מסוימים. לכן זהו פרח מוגן ואתם מוזמנים לראותו (ולהריחו) בלבד במקומו הטבעי.
היכן ומתי אפשר לצפות בחבצלת החוף?
השנה, הפריחה החלה ביולי ותימשך עד אוקטובר. כדאי לקחת בחשבון שמדי שנה, וגם באתרים השונים, מועדי הפריחה משתנים.
אתרים שבהם אפשר לצפות בחבצלת החוף הם על ומעל מצוקי החוף באשקלון, בחוף פלמחים, בטיילת חוף הצוק בתל אביב, במצוקי חוף סידנא-עלי-אפולוניה וליד הכביש הסגור לכלי רכב היורד לחוף סידנא עלי.
אתרים נוספים כוללים את מרכז "שביל המצוק" שבגן לאומי חוף השרון. בחופי הרחצה בקרית ים ובנהריה ובעוד מקומות רבים בחוף השרון ובחוף הכרמל.
🌳 מעוניינים להצטרף לטיולי פריחה ולהבין לעומק את עולמם המופלא של הפרחים והחרקים?ב-19.9.24 יתקיים טיול מודרך על פריחת החצבים הנפלאה בתל יודפת ועוד אתרים ונופים ברכס יודפת. כל הפרטים כאן
🌳 סדרת הטיולים המרתקת למבוגרים ״חובבי הפרחים והלכת״ תתמקד בפריחה בחורף ובאביב. כל הפרטים כאן
🌳 ויש עוד מבחר של סדרות טיולים של ״ארץ אהבתי״, קבוצות הטיולים של החברה להגנת הטבע – בתחומי עניין מגוונים, לכל רמות הקושי, עם מיטב המדריכים ובנופים יפהפיים!