איך אפשר לעזור לבני הנוער
אחרי שעברו אירועים מזעזעים ומטלטלים ופונו מבתיהם בעוטף עזה ובצפון הארץ – אלפי בני נוער נמצאים כבר שבועות ארוכים הרחק מהסביבה המוכרת שלהם, קרועים ומרוחקים מכל מה שהכירו.
סיר הלחץ הפיזי והרגשי הותיר אותם עם מעט מאוד אוויר לנשימה. הם סגורים בחדרי מלון צפופים או במגורים זמניים ומחפשים דרכים לפרוק את הכאב ולמלא את החלל שנוצר. חלקם פונים לסמים ולאלכוהול וחלקם הפכו לבני נוער בסיכון. זו מציאות קשה ומטרידה.
״הבנו שבני הנוער הם כנראה הקבוצה שנמצאת במצוקה הגדולה ביותר מבין המפונים, ושניסיונות למצוא עבורם פתרונות לא מתממשים״, מספרת ליאלי מלמן, מנהלת תחום בתי ספר שדה בחברה להגנת הטבע. ״שאלנו את עצמנו איך נוכל לעזור להם, והמודל שעלה בדעתנו הוא של מחנות הקיץ שאנחנו עורכים מדי שנה״.
מומחי החינוך והמדריכים של החברה להגנת הטבע, נעזרו בניסיון הרב שלהם בעבודה עם בני נוער, חיפשו אחר דרך להעניק למפונים ״אדרנלין בריא״ ופיתחו את מחנות הנוער ״לוקחים אוויר״.
טבע מדברי, ראשוני ופראי
וכך, בתחילת החודש נערכו מחנות ״לוקחים אוויר״ לכ-80 בני נוער מפונים במרחבי הנגב וים המלח. התוצאות הפתיעו וריגשו את כל המעורבים.
המחנות מתקיימים במרחב של טבע מדברי, ראשוני ופראי וכוללים מגוון פעיליות מלאות בריגושים חיוביים, כמו טיולים, טיפוס הרים וסדנאות. הם מאפשרים לבני הנוער המפונים להתנתק ל-3 ימים מהכאב והטראומה שעברו ושנמצאים סביבם בלי הפסקה – ולחזור להיות מי שהם: נערות ונערים.
״יש סיפוק גדול בהובלה של מהלך כזה, בתחושה של נתינה כל כך מדויקת לבני נוער שזקוקים לאתגר הזה, למרחבי הטבע ולכל מה שהם יודעים להעניק״, אומרת מלמן שהצטרפה לאחד הטיולים.
כל הטיולים מובילים על ידי המדריכים המקצועיים של החברה להגנת הטבע ומתואמים עם ״מוקד טבע״ של החברה להגנת הטבע – שכבר שנים רבות מסייע לשמירה על בטיחות הטיולים בישראל.
מתגייסים למען בני הנוער
מלמן מספרת על החוויה שלה בתור מלווה של אחד הטיולים: ״ראינו את בני הנוער מטיילים, מתאמצים ועוזרים זה לזה, אבל גם מקטרים, מתעסקים בחטיפים ולא מקשיבים למדריך שמספר על מבנה הסלעים במדבר. לרגע נהרסה הפנטזיה, כי דמיינו איך הם מסתובבים בטבע ונרגעים – ואז נפל לי האסימון. אלה נערות ונערים שבבוקר אחד הפסיקו להיות כאלה והיו שקועים בדאגות גדולות, בלי יכולת להתפרק ולצחוק בתוך סביבה טעונה. דווקא הטיול בטבע הוא זה שמחבר אותם בחזרה למציאות שגרתית יותר, במובן הטוב ביותר של המילה. הם חוזרים להיות מי שהם, יושבים יחד, צוחקים וגם מקטרים״.
מלמן מוסיפה: ״בטיולים, בני הנוער התמודדו עם מסלולים לא פשוטים ועשו זאת בהתלהבות. אלה ילדים שעד לפני יום איבדו שליטה על הדבר הכי בסיסי, על הגוף שלהם, ופתאום מחזירים להם שליטה ברמה הכי פיזית, בטיפוס על הר, בהליכה עם יתדות, בעזרה הדדית – ובחוויה של סביבה חדשה, אחרת״.
מייד עם פרוץ המלחמה, החברה להגנת הטבע הזמינה משפחות רבות של מפונים לגור בבתי ספר שדה בעזרת קמפיין גיוס המונים – שזכה לתמיכה ולהצלחה רבה. אנחנו נערכים להמשיך ולארח את המשפחות לחודשים רבים נוספים, ולהעניק להן לצד קורת גג ומזון גם את הסביבה הטבעית והיפה של בתי ספר שדה.
עכשיו, אחרי שהמסע של 80 בני נוער מפונים הצליח מעל ומעבר לציפיות שלנו, והוביל לגל גדול של פניות מהורים ומורים שמבקשים שנארגן מחנות ״לוקחים אוויר״ לבני נוער נוספים, ומסבירים כי עבורם זהו הדבר הפשוט, הטבעי והנכון ביותר – אנחנו רוצים להמשיך במהלך הזה ולהרחיב אותו כמה שניתן.
אנחנו שמחים וגאים לקחת חלק בתמיכה בבני הנוער המפונים, אבל זהו מהלך שדורש משאבים רבים. לכן, אנחנו יוצאים לקמפיין גיוס המונים ומבקשים את התמיכה שלכם: עזרו לבני הנוער המפונים לנשום אוויר, לצאת לטבע, להתחבר למרחבים המדבריים ולחזור להיות עצמם, ולו לכמה ימים.
מכירים קבוצה של בני נוער מפונים שתרצה ליהנות מהמתנה הזו? חברו אותם אלינו. אנא שלחו מייל ל-liali@spni.org.il
כתבה ששודרה בכאן על המסעות לבני נוער מפונים