🥾 רוצים לטייל בנופי הגליל המרהיבים ואזורים נוספים? מוזמנים להצטרף לסדרת הטיולים "תרבוטבע" המשלבת טיולי טבע בשילוב אומנות ומפגשים עם דמויות מיוחדות שיקחו אותנו למסע בזמן, עם מגוון מפגשים סיפורים שמעט מאוד שמעו אותם.
🌷ויש עוד מבחר גדול ומגוון של אפשרויות ב״ארץ אהבתי" – קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע – חוויה מושלמת עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם, שרוצים לצאת ולטייל.
בימי קיץ ארוכים וחמים אלו צריך מידה של אופטימיות ודמיון כדי "להריח" את הסתיו מתקרב' וכבר למדנו שלפני אוקטובר אין באמת סתיו בארץ (ולא נצטרף לטוענים שאין כלל סתיו בישראל…).
אז קבלו המלצה על רכס יודפת – אזור בו תוכלו לחוש מצד אחד קצת אירופה ומצד שני את הפסיפס הכי ישראלי שיש. עם נוף הררי ותצפיות נפלאות, מסלולי הליכה קלים המתאימים במיוחד לשקיעה, מגוון ישובים שכל אחד שונה מהשני, אפשרויות קולינריות רבות בכל ימות השבוע, מקומות נפלאים לחובבי שמן זית וחובבי שוקולד איכותי, וריכוז של אלפי חצבים יפהיפיים, שמרמזים שהסתיו בפתח.
הניווט לכל האתרים שמוזכרים בכתבה פשוט מאוד – כתבו את שמם בווייז, וסעו לשלום.
מרבית המקומות הפתוחים היפים ברכס יודפת אינם מוצלים, לכן מומלץ ללכת בהם בשעות הבוקר או אחה"צ. את שעות הצהריים החמות אפשר להקדיש לבילוי קולינרי – במרכז המסחרי הקטן והיפה "בואכה יודפת", במרכז השוקולד ג'ונקולד במנוף, בבית הבד באבטליון או באחת המסעדות בכפר כאוכב או בישוב שכניה.
נוף מהגליל עד לגולן
התצפית היפה ביותר באזור לדעת רבים היא פסגת הר עצמון, אך העלייה הרגלית אליה קצת מאומצת ומתאימה לחורף ולאביב, לכן לא נרחיב עליה כעת.
יתר התצפיות דורשות מאמץ מועט מאוד. ניתן להתחיל או לסיים את היום עם טיילת שכניה, שביל מונגש מקסים ובו נקודות תצפית ומספר פינות מוצלות. מקום נפלא לראות את השקיעה מעל הים בשילוב נופי ההרים ומישור חוף עכו.
אם ממשיכים בנסיעה מזרחה על הכביש הראשי העובר בראש רכס יודפת, אפשר ליהנות לכל אורך הנסיעה מהנוף ההררי, אך מומלץ במיוחד לעצור בתצפית הר האחים.
השם הר האחים בא מהאחים הלוחמים ניטורא ופיליפוס (ראו בהמשך הכתבה, בקטע על קרב יודפת). אפשר להגיע עם הרכב מגיע קרוב מאוד לתצפית, ממנה נשקפים נוף בקעת סכנין, הרי הגליל התחתון והמערבי – ובראות טובה עד רמת הגולן. ממש למרגלות ההר – העיר עראבה (כבר לא כפר). שמאלה (מערבה) ממנה – העיר סכנין. שני ישובים ערביים אלו, כמו רבים אחרים בגליל, משמרים שמות עבריים של ישובים מתקופות בית שני, המשנה והתלמוד.
על ולמרגלות גבעה בולטת מזרחה מעראבה שוכן הכפר הגדול דיר חנא ובראש הגבעה שוכנת מצודה שבנה סעד אל עומאר, אחיו של שליט הגליל האימתני דהאר אל עומאר.
רוב השטח שבין ראש הרכס לבין הישובים שתחתיו מכוסה כרמי זיתים, מה שמוביל אותנו בהמשך הכביש מזרחה לנקודה זה ניתן לשבת במרפסת מוצלת הצופה לנוף ולטבול פיתה בשמן זית איכותי המופק בבית הבד אבטליון, ליד הכניסה לישוב אבטליון. אם פרץ בעל הבית יהיה פנוי הוא ישמח לנהל שיחה על סגולות שמן הזית ועוד דברים רבים שאולי לא ידעתם על תרבות הזית.
נצא לדרך עם התצפיות היפות ביותר:
להירגע בהררית ובמבדד נטופה – כביש רכס יודפת מסתיים בקצה המזרחי שלו במצפה הררית. כבר בכניסה ליישוב בצד ימין יש תצפית נפלאה על בקעת בית נטופה הפוריה. תצפיות נוספות לצפון ולדרום נמצאות בנקודות שונות בשני צידי הישוב הטובל בעצים וגינות יפות. הישוב ידוע כמקום שתושביו עוסקים במדיטציה ואתם מוזמנים לתפוס פינה יפה ומוצלת מול הנוף, לנשום אוויר הרים ולהרגע.
מומלץ מאוד להגיע עד קצה הרחוב הראשי ולהמשיך ממנו רגלית כחצי ק"מ בשביל אל מבדד נטופה. ב-1967 הקים הנזיר יעקב שהגיע מהולנד, עם נזירים נוספים שביקשו לעזוב את המנזר הגדול ולהתבודד בטבע, את "לאורת נטופה". כיום חיות במקום נזירות ממסדר "האחיות בית לחם". שביל נופי עובר בין הבקתות והעצים ומספק תצפיות מזרחה וצפונה. הכנסייה הקטנה של המבדד שוכנת במערה חצובה, אליה תוכלו להיכנס אם אין תפילה בזמן שתגיעו. נא הקפידו לכבד את הנזירות ולשמור על השקט.
תל יודפת – עם כל הכבוד לתצפיות הנוף, האתר החשוב ביותר ברכס הוא המקום שעל שמו נקרא הרכס, יודפת העתיקה. נכון, אין כאן שחזורים של חומות, שערים ומבנים כמו באתרי עתיקות ידועים מתקופת בית שני, אבל יש כאן שביל קצר ויפה העולה אל ראש התל ועובר בין שלטי הסבר ותמונות המתארים את קרב יודפת.
"יוסף המספר/ הפנטזיונר/ הגיבור/ הבוגד" – לכל מי שקרא את תיאורי הקרבות שכתב יוסף בן מתתיהו, הוא יוספוס פלביוס, יש דעה על אופיו ועל רמת האמינות של כתיבתו. בשני דברים אין ספק- הוא ידע לכתוב היטב ולמשוך את קהל הקוראים (הרומאי בעיקר) עם תיאורי קרבות וגיבורי חיל ועם נאומים מלהיבים. והוא היה מפקד הקרב ביודפת נגד הרומאים שבסופו הסגיר עצמו לצבא הרומי והפך להיסטוריון בחצר הקיסר. מבחר מהתיאורים האלו תוכלו לקרוא על שלטי ההסבר הפזורים על התל, למשל על גבורת האחים ניטורא ופיליפוס, או על אלעזר השאבי. שלטים מצוירים ממחישים את ביצוריה של יודפת העתיקה ואת מכונות המצור והמלחמה של הרומאים. כשתקראו את השלטים או את כתביו של יוספוס שתמצאו באינטרנט תבינו שכאן היה "האקשן" האמיתי, הרבה יותר מאשר במצדה המפורסמת.
הבונוס בספטמבר – חצבים פורחים. אלפי חצבים פורחים על תל יודפת ומורדותיו בחודש ספטמבר. מועד שיא הפריחה משתנה מעט משנה לשנה אך אם תגיעו באמצע ספטמבר מובטחת לכם חגיגה לבנה.
הישוב יודפת שמעל התל הוא ראשון הישובים היהודיים על הרכס בעת החדשה. ישוב מקסים שבתיו כמעט נסתרים בין העצים, ויש לו סיפור מיוחד. לא נרחיב כאן, חפשו באינטרנט את "השכטריסטים". את האווירה הרגועה של הישוב תחושו גם במרכז המסחרי הקטן והיפה "בואכה יודפת".
אל היג'א – הגיבור מצבא צלאח א-דין לפי מסורת ערבית עתיקה מתחם הקבר המטופח שליד הכניסה לכפר כאוכב אבו אל היג'א שייך לאל היג'א, כינויו של מצביא כורדי חשוב ונועז מצבאו של צלאח א-דין. לאל היג'א ידידנו מיוחסות סגולות מופלאות רבות, כמו הכח לייבש מעיין ולהקימו לתחייה ועוד ניסים. מאמינים שסגולותיו אחרי מותו רבות מכוחו בחייו ועד היום באים למתחם לבקש בקשות.
בכפר הצמוד – כאוכב אבו אל היג'א תמצאו גן פסלים הצופה לנוף. אמנם הוא ידע ימים יפים יותר אבל לחובבי אמנות עדיין שווה ביקור ותצפית. בכפר תמצאו כמה מסעדות, מינימרקט, תחנת דלק ועוד דברים שימושיים.
ניווט בווייז: קבר כאוכב אבו אל היג'א. גן הפסלים כאוכב אבו אל היג'א.
קינוח מתוק: בטיול לא חושבים על דיאטה וזו ההזדמנות לקנח בשוקולד איכותי. כתבו בגוגל ובווייז "ג'ונקולד", שם תשמעו מג'ון על סגולות השוקולד ובעיקר תהנו מהמתוק המתוק הזה…
כל הרשום כאן הוא רק טעימה קטנה מהיופי, האתרים המרתקים והאנשים המיוחדים שבגוש שגב. מעוניינים להכיר אותם מקרוב בהדרכה איכותית – מוזמנים לראות את סדרת הטיולים "תרבוטבע" וסדרות נוספות במסגרת "ארץ אהבתי".