תוצאות חיפוש

אזור הדמדומים: 7 המלצות לטיולים בשקיעה ולאור ירח

מערכת החברה להגנת הטבע

איפה כדאי לטייל בחום הלוהט, חוץ מאשר במים? בלילה כמובן. עומר שפירא, רכז התוכן באגף התיירות של החברה להגנת הטבע עם הצעות לטיולים בשעת שקיעה ולאור ירח מלא שמתאימים למשפחות.

אב ובת מחפשים עקרבים בעזרת פנסי אולטרא סגול בלילה בנחל חווארים
אב ובת מחפשים עקרבים בלילה בנחל עקרבים. צילום: תומר אבני

בלילות של ירח מלא

הדרך הבטוחה לטיולים קרירים בשיא הקיץ היא הליכה ליד או בתוך המים, אבל ישנה אפשרות נוספת ומהנה לא פחות, שמרחיקה אותנו מהחום הלוהט וכוללת הזדמנות לסיורים שקטים ורומנטיים: טיולים בשעת שקיעה או לאור ירח.

אם רוצים ליהנות מאור הירח, מומלץ לטייל באמצע החודש העברי (י' עד י"ד בחודש). אז אפשר להתחיל לטייל בסוף היום, להמשיך ללכת אל תוך הלילה – וליהנות משלל צבעים: מהכתומים והאדומים של השקיעה ועד ללבנים והמתכתיים של אור הירח.

גם בלילות שבהם הירח אינו מלא אפשר לסייר בכיף בשעות הקרירות של סוף היום, ומומלץ לצאת למסלול מוקדם יותר כדי להשלים אותו עד לאור השמש אחרון.

בתקופה הקרובה, אפשר לצאת לטיולים באור ירח מלא ב-27-31.8.23 או ב-26-29.9.23. ביום האחרון בכל מחזור שכזה, י"ד לחודש העברי, הירח אמנם מלא לגמרי אך זורח רק סמוך לשקיעת השמש. לכן הוא מגיע מאוחר יחסית לנקודה גבוהה מספיק בשמיים שבה הוא מאיר היטב את המסלול. אם רוצים לשלב בין טיול שקיעה לטיול לאור ירח – מתאים יותר לטייל בימים אחרים.

בכתבה תמצאו המלצות למסלולים פופולריים שבהם אפשר לטייל גם בשעות הלילה לאור ירח, אך לעיתים יש לעשות זאת בתנאים מסוימים שמוסברים בכל מסלול. קחו בחשבון שמסלולים רבים, כאלה שמוזכרים בכתבה או אחרים, נמצאים בשמורות טבע שברבות מהן אין אישור לטייל בלילה או שלא בטיחותי לעשות זאת.

רוצים לטייל בהרי יהודה ובמדבר יהודה עם מורי דרך ותיקים ואהובים? מוזמנים להצטרף לסדרת הטיולים "סודות ארץ יהודה" שתיפתח בנובמבר. אמנם טיולי ירח מלא לא תמצאו שם, אך היופי והעניין מובטחים גם בשעות היום.

 

ויש לנו עוד שפע סדרות של ״ארץ אהבתי" 🌷 קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע. חוויה מושלמת לאורך השנה, מאחרי החגים ועד לפסח, עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם – שאוהבים לצאת ולטייל ברחבי ישראל.

מטיילים בסיור עששיות בנחל חווארים
מטיילים בסיור עששיות בנחל חווארים. צילום: תומר אבני

1. נחל חווארים

"יפה שקיעת שמש ללב עצוב…", אמר הנסיך הקטן במדבר בשירו של יהונתן גפן, אך ממש לא צריך להיות עצוב כדי ליהנות משקיעה במדבר.

נחל חווארים ליד שדה בוקר הוא אחד המסלולים הקלאסיים והפופולריים ביותר לטיול בשעות החשכה.

היתרונות: הנוף היפה והמגוון ומזג האוויר הנעים במיוחד ברמת הנגב בשעות הערב. החיסרון: נדרשת הקפצת מכוניות לנקודת הסיום, או מתנדב.ת שיטיילו חצי מסלול, ואז יחזרו למכונית כדי לנסוע לנקודת הסיום.

ווייז לנקודת ההתחלה: בור חווארים.
ווייז לנקודת הסיום: חניון הסרפנטינות, מדרשת בן גוריון
אורך המסלול: 4.5 ק"מ, כולו בירידה, מסומן בסימון כחול.
משך המסלול: 2 עד 3 שעות, תלוי בקצב ובהפסקות הקפה בדרך. בהתאם לתוכנית ההליכה שלכם ולשעת זריחת הירח, החליטו מתי להתחיל.

תיאור המסלול: מנקודת ההתחלה בחנייה של בור חווארים, יורדים כ-100 מטר – ואז שימו לב והציצו לבור חווארים, שנמצא מצד שמאל. זהו בור מים עתיק שנחצב כנראה על ידי "אדוני המדבר" הנבטים. לפי השערות, הוא היה מוסתר היטב כדי שהאויב לא יגלה אותו, אך אתם תגלו אותו בקלות אם רק תסתכלו שמאלה.

כ-300 מטר אחרי הבור תגיעו לנקודה מעניינת אחרת: "שער הצור". הצור שימש את האדם הקדמון לייצור כלים חדים. תוכלו להתנסות בכך בזהירות, אך הקפידו לחבוש משקפיים ולא לעשות זאת ליד אנשים אחרים, כי אם בטעות יפגע רסיס שכזה בעין – זה מסוכן. בשעת חשכה תוכלו לראות את הניצוצות שעפים מהאבנים כשמכים אותן זו בזו.

מכאן, עוד כ-1 ק"מ של ירידה אל ערוץ הנחל, ובהמשך הליכה בירידה מתונה מאוד בנחל המתרחב. ערוצים קטנים המתחברים אליו יוצרים קניונים קטנים וציוריים.

לפרטים נוספים על המסלול

2. נחל פרצים

נחל פרצים ליד סדום הוא מסלול פופולרי נוסף למשפחות שמתאים מאוד לטיולים בשקיעה ובליל ירח מלא.

היתרונות: מסלול יפה ומיוחד מאוד שקל ללכת בו הלוך-חזור. החסרונות: נסיעה של 15-10 דקות לכל כיוון על דרך עפר. כמו כן, האזור חם בקיץ גם בשעת שקיעה. המסלול מתאים גם לאופני הרים – כלומר, הולכי הרגל צריכים קצת להיזהר.

ווייז לנקודת ההתחלה והסיום: מערת הקמח. שימו לב שווייז לא לגמרי מדייק, וסעו בדרך הרכב האדומה 4.5 ק"מ ואז פנו ימינה ליד חניון מישור עמיעז, משם סעו עוד 800 מטר נסיעה לתחילת המסלול.

אורך המסלול: גמיש. כדאי ללכת הלוך-חזור לפחות עד פתח מערת הקמח, כ-1 ק"מ מהחנייה, ולטייל לכיוון אחד בשקיעה ולחזור בכיוון השני לאור ירח.

שימו לב: בכניסה למערת הקמח יש שילוט "הכניסה אסורה" מטעמי בטיחות.
ועוד משהו: קחו סדינים כדי לכסות את מושבי הרכב. ילדים וילדים ברוחם יחזרו עם בגדים מאובקים לגמרי.

קירות סלע וחווארי מצדה בלילה
חווארי מצדה בלילה. צילום: בית ספר שדה עין גדי

3. חווארי מצדה

"מי מכיר את גילו של הקיר?" במסלול מטיילים בין קירות "חוואר הלשון", אך השם מטעה. הסלע הרך במקום אינו חוואר – שהוא סלע משקע שנוצר בסביבה ימית שצבעו לרוב צהבהב.

זהו אתר יפהפה בזכות "ציורי הקיר" הטבעיים המדהימים, שאפשר לספור בהם את השנים שחלפו מאז שקיעת הסלע, בדומה לטבעות של עצים. במבט מקרוב אפשר לזהות פס לבנבן דקיק, שנוצר בקיץ, ומעליו פס חום דקיק שנוצר בחורף – וביחד הם מרכיבים שנה אחת. שכבה חומה של כמה סנטימטרים משמעה שהייתה תקופה ממושכת עם הרבה גשמים, גם בקיץ.

הקירות נוצרו כש"ימת הלשון" כיסתה את האזור, 15 עד 80 אלף שנים לפני זמננו. כלומר, הקיר הוא "תינוק גיאולוגי".

שביל חווארי מצדה דומה באופיו לנחל פרצים , אך קירות "חוואר הלשון" אינם מצוקיים אלא משופעים, כך שילדים חסרי מנוח יכולים לרוץ בהם למעלה ולמטה ולחזור מאובקים היטב. אז קחו סדינים כדי לכסות את מושבי הרכב.

ווייז לנקודת ההתחלה: חניון הדקלים – מצדה.
אורך המסלול: 1.5 ק"מ מישוריים למדי. אפשר ללכת במסלול מעגלי.

תיאור המסלול: מהחניון הולכים בשביל השחור לכיוון דרום מזרח, ואחרי כ-300 מטר מגיעים אל פיצול השבילים המסומנים שיוצרים מעגל קצר. לכו באחד מהם כ-400 מטר, עד שיפגשו שוב, וחזרו מערבה עם המסלול השני. גם כאן מומלץ ללכת לכיוון אחד בשקיעה ולחזור בכיוון השני לאור ירח.

לפרטים נוספים על המסלול

מבט על קניון מלא בצמחייה בערוץ נחל זוהר
קניון בערוץ נחל זוהר. צילום: יובל דקס

4. נחל זוהר

את חלקו הראשון של המסלול, המומלץ מאוד והמעט אתגרי, חובה לעשות בשעות האור. זהו קניון באורך של כחצי ק"מ, ובו כמה מדרגות סלע גבוהות ומעט יתדות. למרות הקטע האתגרי, זהו מסלול כמעט לכל המשפחה, רק יש להשגיח על הילדים במדרגות הסלע.

לאחר הקניון, הולכים בנחל רחב ויפהפה עד מצד זוהר, ואפשר לקצר את ההליכה ולוותר על המצד. המסלול המעגלי חוזר בדרך רכב נוחה אל נקודת ההתחלה.

ווייז לנקודת ההתחלה: נווה זוהר. נכנסים ליישוב ופונים ימינה בכיכר. נוסעים עד לצומת, ובה פונים שמאלה. ממשיכים ופונים שוב שמאלה בפנייה הראשונה, ומגיעים לחנייה.

אורך המסלול: 2 ק"מ במסלול המעגלי הקצר, וכ-4 ק"מ יחד עם מצד זוהר.

תיאור המסלול: מהחנייה, יוצאים דרך פשפש הולכי רגל ומגיעים אל הנחל הרחב, שבו עולים ימינה.

לאחר כחצי ק"מ של הליכה, הנחל הופך לקניון מקסים וקצת מאתגר. בעזרת מדרגות סלע, עוקפים משמאל מפל בלתי עביר בגובה של כ-4 מטר. מכאן, הנחל מתרחב, וכעבור 200 מטר חוצה אותו דרך עפר, שניתן לחזור בה בכיוון ימין לנווה זוהר.

כדי להגיע למצד זוהר, ממשיכים ללכת עוד קילומטר. המצד הוא מצודת דרכים קטנה, ששמרה על הדרך העתיקה ששימשה להובלת חומרים יקרים מים המלח, בעיקר אספלט לאטימת סירות ולחניטת מומיות.

ילדים בכל גיל ישמחו לגלוש בגליצ'ת סלע חלקה, כ-30 מטר מערבה מהמצד. כאן כדאי להמתין ולשתות קפה עד שהירח יעלה מעל קירות הנחל, ואז לחזור בדרך העפר אל כביש 90 ולחצות אותו אל היישוב נוה זוהר.

שימו לב: במסלול הנחל עצמו אין לטייל בשעות החשיכה, שבהן יש ללכת רק בדרך העפר החוזרת לנקודת ההתחלה.

לפרטים נוספים על המסלול

5. נחל קובי

מסלול מעגלי בהרי יהודה, שאינו טיול ליל ירח קלאסי – אבל מציע חוויה נפלאה של טיול בערוץ המוצל באור שקיעה ועלייה בדרך רכב נוחה בשעת לילה ולאור ירח. מומלץ לטיול בין י' לי"ב בחודש העברי, כאשר הירח במרכז השמיים בשעת השקיעה. כדאי להתחיל את המסלול לפחות שעה לפני השקיעה, כדי ללכת בכיף בערוץ נחל קובי המוצל.

ווייז לנקודת ההתחלה: עין קובי. דרך טובה לכל רכב מגיעה עד האתר.
אורך המסלול: 2.5 ק"מ במסלול מעגלי.

תיאור המסלול: מהחנייה הולכים שמאלה (מערבה) ואחרי כ-50 מטרים מגיעים אל פתחי נקבת המים. פתח אחד הוא פיר בנוי גבוה למדי, שבו ניתן לרדת בסולם. הפתח הצפוני כולל מדרגות נוחות היורדות אל בריכה קטנה מתחת לפני הקרקע. בין לבין ישנה נקבה שבה ניתן ללכת עם פנס, ולעיתים צריך להתכופף.

אחרי הנקבות, חפשו ממערב להן גפנים שהן שרידים לבוסתן עשיר שהיה כאן, ואולי תמצאו ענבים טובים.

ממשיכים ללכת לכיוון צפון בעזרת הסימון של שביל ישראל (לבן, כחול, כתום). יורדים בטרסות, ההופכות לערוץ יבש צר למדי המוצל כולו, בהליכה נעימה, מעט תלולה אך מסודרת היטב.

לאחר כחצי ק"מ של ירידה, פוגשים דרך רכב. פונים ימינה, ויורדים בדרך כחצי ק"מ. הדרך מתעקלת בחדות ימינה, והמסלול ממשיך יחד איתה, כעת במגמת עלייה.

מומלץ לעצור לצפות בשקיעת השמש מעל הרי יהודה, לשתות קפה ולחכות לאור הירח. מהעיקול החד ישנה עלייה של כ-1 ק"מ בחזרה לחנייה.

שימו לב: במסלול הנחל עצמו אין לטייל אחרי שקיעת השמש.

נחל חווארים ליד חצבה
נחל חווארים ליד חצבה. צילום: דורית אביהר

6. חווארי עידן - חצבה

הנוסעים בצפון הערבה בשעת שקיעה יכולים לעצור בדרך ולזכות בחוויה דומה לזו שמציעים חווארי מצדה – אך במתכונת קצרה משמעותית, מכיוון שניתן להגיע עם המכונית ממש לתחילת המסלול הקצר בנוף של ימת חוואר הלשון.

ווייז לנקודת ההתחלה: מצפה השלום (כביש ללא שם). שימו לב לא לנסוע למצפה השלום שבדרום רמת הגולן… ניתן להגיע למצפה השלום דרך מושב עידן מצפון או דרך מושב חצבה מדרום.

מהמצפה יורדים 20 מטר בלבד בכיוון מזרח, אל השבילים העוברים בגבעות החוואר הרכות.

מצודת אשדוד ים
מצודת אשדוד ים. צילום: עמית מנדלסון

7. פארק אקולוגי מצודת אשדוד ים

המלצה לטיול שקיעה קרוב למרכז הארץ. אף שהמסלול צמוד לעיר, הוא עובר כולו בטבע יפה, וזה עוד לפני הצבעים המרגשים של השמש השוקעת בים.

האתר מציע 3 מסלולי טבע משולטים, שיוצאים מהחנייה של המצודה לכיוון דרום ומזרח. הם קצרים, יפים וחולפים בתוך מגוון של צמחים.

"שביל הבוסתן" כולל כמה עצי פרי, שרידי בוסתנים ושרידי "חקלאות המוואסי" הקיימת עד היום ברצועת עזה, שהתבססה על מי תהום שאותם יונקים שורשי הגידולים.

קחו לכם כשעה לטייל בנחת בכל מסלול, ואולי תראו גם צבי רץ במהירות.

בסיום ההליכה, אפשר לעלות אל מצודת הים הגדולה ששוחזרה ונפתחה לקהל ולצפות ממנה על השקיעה. לאחר השקיעה, אל תמהרו לעזוב – כי אז נדלקים במצודה אורות ההופכים אותה למקום קסום.

שימו לב: המסלולים באתר אינם מתאימים לטיול אחרי השקיעה, אך כאמור המצודה מתאימה במיוחד לשהייה בלילה.

ווייז לנקודת ההתחלה: מצודת ים אשדוד.

רוצים לטייל בהרי יהודה ובמדבר יהודה עם מורי דרך ותיקים ואהובים? מוזמנים להצטרף לסדרת הטיולים "סודות ארץ יהודה" שתיפתח בנובמבר. אמנם טיולי ירח מלא לא תמצאו שם, אך היופי והעניין מובטחים גם בשעות היום.

 

ויש לנו עוד שפע סדרות של ״ארץ אהבתי" 🌷 קבוצות הטיולים למבוגרים של החברה להגנת הטבע. חוויה מושלמת לאורך השנה, מאחרי החגים ועד לפסח, עם המדריכים הכי טובים בארץ ואנשים כמוכם – שאוהבים לצאת ולטייל ברחבי ישראל.

רוצות גם לטייל, גם לשמור על הטבע וגם לקבל הטבות שוות?

בואו להיות חברות של הטבע

תהיו חברות