תוצאות חיפוש

ביחד הצלחנו לשמור על פארק השרון - המרחב הפתוח הגדול האחרון במרכז הארץ

מערכת החברה להגנת הטבע

השבוע הוכרז הגן הלאומי פארק השרון, שיגן על הנוף המוכר והאהוב של עצי אלון תבור והפריחה המרהיבה באתר הטיולים הפופולרי. סמוך אליו, הוכרזה שמורת הטבע ״בריכת יער״, שבמרכזה בריכת חורף מרשימה ונדירה. זוהי תוצאה של מאבק ציבורי של עשרות שנים בהשתתפות החברה להגנת הטבע, ארגוני סביבה נוספים וחובבי טבע מכל האזור. לסיפור המלא >>

פארק השרון בפריחה
פארק השרון בפריחה. צילום: איריס ארבל

בשורה משמחת שמגיעה לאחר שנים רבות של מאבק ציבורי: השבוע הוכרז על הקמתו של הגן הלאומי פארק השרון, האתר הפופולרי לטיול ולבילוי עם הנוף המוכר והאהוב של עצי אלון תבור ורכסי כורכר. בכך הובטח כי השטח הפתוח הגדול ביותר שנותר במרכז הארץ יהיה מוגן מבנייה או מסלילת כבישים. לצד זאת הוכרזה שמורת הטבע ״בריכת יער״, סמוך ליער חדרה, אתר עם עושר רב של דו-חיים, שחלקם נדירים ובסכנת הכחדה, כמו החפרית המצויה וטריטון הפסים.

על רכסי הכורכר בגן הלאומי פארק השרון יש שפע צמחייה, הכוללת מינים נדירים, ופריחה נהדרת של כלניות ופרחים אחרים בחורף. המבקרים נהנים גם מבריכת חורף וחופים שמורים. הפארק ששטחו כ-1,660 דונם ממוקם בין אזור התעשייה עמק חפר, העיר חדרה והכבישים 2 ו-4. הוא מהווה את רצף השטחים הטבעיים הגדול ביותר בשרון ומייצג שניים מבתי הגידול המגוונים, הנדירים והחשובים ביותר הנמצאים תחת לחצי פיתוח ובסכנת הכחדה: בית הגידול החולי ובית הגידול הכורכרי. 

ֿלמרות זאת, גן העדן הזה היה נתון לאיום של סלילת כביש רוחב, שהיא חותך אותו לשניים. ב-2010 פסל בג"צ את התוכניות וכתב: "סלילת כביש באזור שבעיקרו הוא שטח פתוח, שחלקו הוא בעל ערכיות סביבתית גבוהה במיוחד, תביא לשינוי משמעותי ביותר באופיו של אזור זה. האזור יהפוך משטח פתוח לשטח בנוי, על מפגעי הרעש וזיהום האוויר הכרוכים בקיומו של כביש מהיר ועל הפגיעה הקשה בנוף".

בריכת החורף בשמורת ״בריכת יער״
בריכת החורף שהפכה לשמורת טבע. צילום: עמית פרנקו, רשות הטבע והגנים

צמחים נדירים ואתר טיולים פופולרי

במקביל להכרזה על גן לאומי פארק השרוון, הוכרזה גם שמורת הטבע ״בריכת יער״ – שמהווה שריד לבריכות החורף של חדרה, והיא מהגדולות, החשובות והעשירות בין בריכות החורף שנותרו בארץ.

ברשות הטבע והגנים ציינו כי ״בריכות החורף הולכות ונעלמות מנופי ארצנו עקב לחצי פיתוח, בנייה ושינוי הניקוזים, ויחד עימן נעלמים מיני חי וצומח, המותאמים אך ורק לחיים בבריכות אלו. בתחילת המאה שעברה נמנו אלפי בריכות חורף במישור החוף הישראלי, מנהריה ועד רצועת עזה, אשר היוו בתי גידול לחי ולצומח הייחודי וכיום נותרו רק עשרות בריכות ושמורת טבע״.

ארז ארד, רכז שמירת טבע במחוז חיפה של החברה להגנת הטבע, מוסיף כי "החברה להגנת הטבע, בשיתוף תושבים מקומיים וחובבי טבע מכל האזור, עם ארגוני סביבה נוספים, נאבקו עשרות שנים כדי לשמור על גן העדן של פארק השרון ללא פגיעה ברצף הנופי וברצף האקולוגי – ואני מברך על קידומו כגן לאומי. זהו השטח הפתוח הגדול ביותר במרכז הארץ, שרובו נותר כמעט ללא פגע, וכך יישאר.

״כמו כן, היום הגיע לסופו המשמח מאוד מאבק ארוך שנים שלנו, עם פעילים מקומיים וארגוני סביבה, והוכרזה שמורת הטבע החדשה 'בריכת יער', בריכת החורף הגדולה שצמודה לכביש 4, עשירה בחי וצומח נדיר וייחודי. סביב הבריכה שטחי אחו לח, בריכות משנה וחורשת אקליפטוס ותיקה. לפי סקר שערכה יחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע, האתר עשיר במאות רבות של מיני צמחים, עופות, דו-חיים ועוד, שחלקם מוגדרים כנדירים ובסכנת הכחדה. מלבד חשיבות האתרים האלו למערכת האקולוגית, זוהי נקודת תיירות פופולרית עבור הציבור הרחב ובשנים האחרונות הדרכנו שם, בהובלת תושבי חדרה, מאות סיורים שהגבירו את המודעות לשמירה על האתר הייחודי".

עוזרים לשמור על הטבע ונהנים מטיולים בחינם

בואו להיות חברים של הטבע

הצטרפו עכשיו