תוצאות חיפוש

הצלחנו למנוע פגיעה בטבע ולעודד ייצור חשמל ידידותי לסביבה

מערכת החברה להגנת הטבע

פאנלים סולאריים מייצרים חשמל בדרך הנקייה והידידותית ביותר לסביבה. אבל אם מקימים פאנלים סולאריים על חשבון מרחבי הטבע הפתוחים – הנזק עלול להיות גדול מהתועלת. הפתרון: להקים אותם בשטחים שכבר בנויים, למשל על גגות בתים. אחרי מאבק של 10 שנים, התקבלה השבוע החלטה חשובה שמקדמת את הפתרון לבעיה. כל הפרטים בכתבה >>

גידור מסביב למתקן סולארי ברבדים
גדרות החוסמות את דרכם של בעלי חיים מסביב למתקן סולארי ברבדים. צילום: טלי קדמי
אחרי 10 שנים שבהם החברה להגנת הטבע פועלת עם שותפים רבים לעידוד הייצור של חשמל באמצעות פאנלים סולאריים בתוך השטחים הבנויים בישראל, התקבלה השבוע החלטה חשובה מאוד שמקדמת פתרון לנושא. המועצה הארצית לתכנון ובנייה המליצה השבוע לאשר תקנות שיחייבו התקנת פאנלים פוטו-וולטאיים בבנייה של מבנים חדשים.
מדי שנה נבנים בישראל מיליוני מטרים רבועים של גגות חדשים. זהו פוטנציאל אדיר לייצור מאסיבי של אנרגיה מתחדשת באזורים הצפופים ביותר בארץ – ולכן זהו פוטנציאל לרווח כפול: גם לקדם את המעבר של המשק הישראלי לאנרגיות מתחדשות, וגם לשמור על המרחבים הפתוחים המצומצמים שנותרו בישראל – שחיוניים כל כך להישרדות ולשגשוג של הטבע – וגם כדי שלנו בני האדם יהיו מרחבים ונופים פתוחים.
כיסוי מאגר מים בפאנלים סולאריים באזור ניר דוד
פאנלים סולאריים מעל מאגר מים באזור ניר דוד. צילום: טלי קדמי

פאנלים על בניינים, חניונים וכל מה שבנוי

למה אנחנו מעודדים הקמה של פאנלים סולאריים בשטחים בנויים, ומתנגדים נחרצות להקמה שלהם במרחבי הטבע הפתוחים?

הנה ההסבר: ההתחממות הגלובלית גורמת לכולם להזיע, בכל מקום בעולם. בישראל, היא מחייבת הגדלה של השימוש באנרגיות מתחדשות, כדי למזער את ההשפעה של מקורות אנרגיה מזהמים.

הפתרון הטוב ביותר לבעיה אלו הם הפאנלים הסולאריים – שמשתמשים במשאב הטבעי של אור השמש הנפוץ בישראל כדי לייצר חשמל בדרך נקייה וידידותית לסביבה.

נכון להיום, הפתרון שנחשב לטוב ביותר לאתגר ייצור האנרגיה הם הפאנלים הסולאריים – שמשתמשים במשאב הטבעי של אור השמש, שכה נפוץ בישראל, כדי לייצר חשמל בדרך נקייה ולא מזהמת, באופן יחסי.

ואולם כאן מתעורר אתגר נוסף, שנובע מכך שישראל היא מדינה צפופה מאוד – ולמעשה הצפופה ביותר בעולם המערבי, כאשר הצפיפות כל הזמן גדלה עקב קצב גידול האוכלוסייה המהיר מאוד. בשל כך, אנחנו צריכים, בשטח הצפוף שלנו, למצוא מספיק מרחב למגורים, לתשתיות – וגם לטבע, כדי שלבעלי החיים והצמחים יקבלו את המרחב שלו הם זקוקים, וגם אנחנו נהנה מנופים טבעיים ושטחים ירוקים. בתנאים האלה, הקמה של שדות של פאנלים סולאריים – עלולה להחמיר מאוד את הנזק הסביבתי.

אנחנו מציעים לכך פתרון: להקים פאנלים סולאריים בשטחים בנויים, למשל על גגות של בניניים, בחיפוי מבנים, מעל חניונים ובכמה שיותר מקומות במרחב הבנוי, מבלי להגדיל את הפגיעה בסביבה.

קווי מתח באוזר מחלף נשרים
קווי מתח באוזר מחלף נשרים. צילום: טלי קדמי
מתקן סולארי ברבדים
מתקן סולארי ברבדים. צילום: טלי קדמי

איך ממשיכים לקדם אנרגיה נקייה?

החלטת המועצה הארצית שהתקבלה השבוע, לחייב התקנת פאנלים סולאריים בבניה חדשה מגיעה אחרי עבודה מאומצת שלנו מול מקבלי ההחלטות ומוסדות התכנון, כמו גם של גופים נוספים שעוסקים בתחום, לצד משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה.

מדובר בצעד חשוב שיסייע לעמוד ביעדי הממשלה לייצור אנרגיה ממתחדשות, אך חשוב לא פחות זהו צעד משמעותי שיסייע לשמר את המרחבים הפתוחים, יגדיל את ייצור האנרגיה על ידי שימוש במרחב הבנוי ובקרבה לאזורי צריכת החשמל.

ככל שייצור החשמל שלנו ייעשה באזורי המגורים – כלומר באזור בו יש ביקוש לחשמל – כך לא יהיה צורך בהקמת תחנות כוח סולאריות בפריפריה ופועל יוצא שלהם – הקמת קווי מתח חדשים, שגם הם פוצעים את הנוף וגם יש להם השפעות חמורות על בעלי הכנף בישראל.

זהו צעד חשוב קדימה, שמתבלט במיוחד בתקופת המלחמה, המחייבת חשיבה מחודשת על ייצור האנרגיה ועל האפשרות לייצור חשמל מקומי בעיתות חירום. ככל שייצור החשמל ייעשה בשטחים בנויים, כך יוכלו דיירים בבית מסוים או תושבי שכונה להסתמך על ייצור חשמל עצמי ומקומי כאשר הרשת הכללית קורסת.

לכן, אנחנו מצפים להמשך: להרחיב את התקנות לחיוב התקנת פאנלים סולאריים גם במבנים קיימים, ולא רק על הגגות אלה גם על חזיתות, מעל חניונים ועוד – כך שנגדיל עוד יותר את ייצור החשמל במרחב הבנוי.

רוצות לשמור על הטבע ולטייל בחינם?

בואו להיות חברות של הטבע

הצטרפו עכשיו